ChatGPT voor non-profitorganisatie: Impact maximaliseren met de kracht van AI

In dit artikel ontdek je de kracht van ChatGPT voor non-profitorganisaties. ChatGPT, een revolutionair taalmodel ontwikkeld door OpenAI, biedt waardevolle toepassingen om de effectiviteit van non-profitorganisaties te vergroten. Leer hoe deze AI-gestuurde tool kan worden gebruikt voor het genereren van content, het verbeteren van klantenservice en het stimuleren van betrokkenheid bij donateurs. Een must-read voor elke non-profitorganisatie!

9 minutes read
ChatGPT voor non-profitorganisatie: Impact maximaliseren met de kracht van AI

chatgpt voor non-profitorganisatie

ChatGPT voor non-profitorganisatie ? Kunstmatige intelligentie (AI) verandert de wereld waarin we leven, en de non-profitsector vormt daarop geen uitzondering. Wanneer ze op de juiste manier worden toegepast, kunnen AI-tools zoals ChatGPT wonderen verrichten voor non-profitorganisaties en hen helpen verschillende uitdagingen te overwinnen; inclusief beperkte middelen, de behoefte om de impact te maximaliseren en het vermogen om op nieuwe en innovatieve manieren met het publiek om te gaan.

ChatGPT, een state-of-the-art AI-taalmodel, is snel een van de beste tools geworden die kunnen worden gebruikt om mensachtige tekst te genereren.

In dit artikel laten we zien hoe u ChatGPT en de kracht van AI kunt laten werken voor uw non-profitorganisatie, waaronder:

  1. Watt is ChatGPT?
  2. De mogelijkheden van ChatGPT
  3. 10 manieren om AI te gebruiken voor non-profitorganisatie

Wat is ChatGPT?

Ontwikkeld door OpenAI, ChatGP wordt aangedreven door een groot taalmodel (of LLM) en is geprogrammeerd om niet alleen de menselijke taal te begrijpen, maar ook om reacties te genereren op basis van input van de gebruiker en gegevens van het wereldwijde web.

Het kan een breed scala aan taal gerelateerde taken uitvoeren, waaronder het beantwoorden van vragen, het samenvatten van lange stukken tekst of het genereren van creatieve schrijfstukken. Omdat het model is getraind op een enorme dataset van webpagina’s, boeken en andere teksten, heeft het een enorme kennisbasis waaruit het kan putten om content te creëren.


De beperkingen van ChatGPT

Hoewel AI-tools zoals ChatGPT tal van toepassingen en voordelen hebben, hebben we toch een waarschuwing. ChatGPT is geen vervanging voor interactie tussen mensen. Het is eerder een hulpmiddel dat uw interacties en bereik kan vergroten en verbeteren.

Het is het beste om ChatGPT als uitgangspunt te gebruiken – ChatGPT heeft nog veel te leren, dus u moet het controleren op nauwkeurigheid en toon, en alle inhoud aanpassen aan uw merkstem.

Bovendien kunnen Google en andere zoekmachines mogelijk het verschil zien tussen door mensen gegenereerde en door AI gegenereerde inhoud. Dit kan uw inspanningen voor zoekmachine optimalisatie (SEO) schaden als u deze niet bewerkt.

Kortom, zorg ervoor dat u nog steeds de tijd neemt om alles wat deze tools voor u produceren te bewerken voordat u ze met de wereld deelt!

Dat gezegd hebbende, er zijn nog steeds veel manieren waarop u ChatGPT en andere AI-tools kunt gebruiken om tijd en middelen te besparen.


10 manieren om ChatGPT en AI te gebruiken om uw non-profitorganisatie te ondersteunen

Ga naar chat.openai.com om aan de slag te gaan met ChatGPT.

Log gewoon in en start een chat met de bot door hem vragen te stellen of voor hulp bij specifieke problemen – u kunt zelfs afzonderlijke chats maken om verschillende onderwerpen bij te houden.

Hoe meer u ChatGPT gebruikt en hoe meer informatie u deelt, hoe meer het leert over uw organisatie, waardoor u na verloop van tijd betere inzichten en antwoorden krijgt.

Hier zijn een paar manieren waarop u ChatGPT voor uw non-profitorganisatie kunt laten werken.


1. Doelgroep segmenten maken

Doelgroep segmentatie wordt gedaan wanneer u subgroepen van uw doelgroep maakt op basis van overeenkomsten, zoals demografische gegevens, geschiedenis van schenkingen of aanwezigheid bij evenementen, en meer.

Voor de meeste non-profitorganisaties zijn de basis doelgroep segmenten vrij duidelijk, waaronder vaak donateurs, bestuursleden, begunstigden, vrijwilligers en/of deelnemers aan evenementen.

Maar u kunt deze nog verder opsplitsen, zodat u ervoor zorgt dat u elk lid van uw publiek bereikt met de meest toepasselijke en effectieve boodschap.

Gebruik ChatGPT om deze doelgroep segmenten op verschillende manieren te definiëren:

  • Vraag: “Op welke donorsegmenten kan mijn non-profitorganisatie zich richten?” ChatGPT deelt verschillende ideeën voor basissegmenten en waarom ze goed passen.
  • U kunt ChatGPT vragen om informatie over potentiële segmenten voor u op te halen. Als u bijvoorbeeld postcodes met het hoogste gemiddelde gezinsinkomen (zoals hieronder weergegeven) wilt targeten met een bezwaarschrift, vraagt u ChatGPT gewoon om een lijst! Verfijn vervolgens uw donorsegment om alleen contact op te nemen met degenen in deze postcodes.

creating nonprofit donor segments

Met informatie die je verzamelt van ChatGPT, kun je vervolgens een krachtig donatie platform zoals Donorbox gebruiken om de juiste filters toe te passen om je donorgegevens effectief te segmenteren. Donorbox slaat uw donor-, campagne- en donatie gegevens veilig op in zijn database en laat u deze beheren. U kunt deze gegevens bijwerken, offline donateurs/donaties toevoegen en ook integreren met andere CRM-tools om deze gegevens maximaal te benutten.

Use Donorbox for Smart Donor Management!


2. Een persoonlijke oproep schrijven

Het is bewezen dat gesegmenteerde, gepersonaliseerde outreach de donorbetrokkenheid vergroot en helpt om langdurige donorrelaties op te bouwen. Donateurs willen het gevoel hebben dat u rechtstreeks tot hen spreekt, en dat kan niet met in massa geproduceerde mailings.

Gebruik dus ChatGPT om deze op maat gemaakte oproepen voor fondsenwerving te ontwikkelen, of het nu gaat om direct mail bezwaarbrieven of e-mailberoepen. Voer gewoon alle informatie in die u moet opnemen, zoals “Schrijf een informele bezwaarbrief aan voormalige vrijwilligers over doneren aan mijn dierenasiel (hieronder weergegeven)”, en laat het programma aan het werk gaan.

writing personalized appeal using AI

Nogmaals, gebruik wat ChatGPT produceert als uitgangspunt en bewerk alle inhoud zodat deze past bij zowel de toon van uw organisatie als best practices voor het schrijven van oproepen.

Pro-tip: gebruik donatie gerichte taal in uw oproepen en laat lezers zien hoe hun steun een verschil maakt in plaats van u te concentreren op wat uw organisatie doet. In de voorbeelden die we hebben uitgevoerd, gebruikte ChatGPT geen donatie gerichte taal, dus zorg ervoor dat u daarvoor bewerkt!


3. Donateurs bedanken en behouden

Je kunt ChatGPT ook gebruiken om je donateurs te bedanken, een allerbelangrijkste taak als het gaat om het behouden van supporters en het creëren van duurzame groei.

Je kunt ChatGPT niet alleen vragen om een bedankbrief of e-mail op te stellen met een vergelijkbare tactiek als het bovenstaande verzoek om beroep, maar je kunt de tool ook gebruiken om telefoonscripts op te stellen voor bedankjes en inhoud te produceren voor geautomatiseerde donatiebewijzen.

Onthoud dat hoe meer details u gebruikt met ChatGPT, hoe beter. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Schrijf een bedankbrief om te sturen naar donoren die op Giving Tuesday aan het ziekenhuis hebben gegeven.
  • Stel een geautomatiseerde bedankmail op die naar donateurs wordt gestuurd nadat hun eerste gift is gedaan.
  • Schrijf een telefoonscript (zoals hieronder getoond) om grote donateurs te bedanken voor hun grote giften ter ondersteuning van onze kapitaalcampagne om een nieuwe school te bouwen.

writing phone script

Donorbox helpt je bij het automatiseren van je bedank mails. Voor elke campagne die u op Donorbox maakt, kunt u de geautomatiseerde e-mail met ontvangstbevestiging aanpassen.

Om het in combinatie met ChatGPT te gebruiken, kopieert u uw voorbeeldinhoud van daaruit en plakt u deze op de Donorbox-e-mailsjabloon om deze verder naar wens aan te passen. Deze geautomatiseerde e-mail met ontvangstbewijs gaat naar donateurs die aan uw campagne geven.

Send Automated Thank-Yous With Donorbox!


4. Genereren van marketing content

Campagnes met meerdere kanalen hebben bewezen effectief te zijn, omdat ze uw boodschap meerdere keren en op verschillende manieren onder de aandacht van uw publiek brengen. Maar het creëren van al deze inhoud kan een uitdaging zijn, vooral voor kleinere teams.

Waarom zou u ChatGPT niet gebruiken om uw werklast te verminderen en deze inhoud voor u op te stellen?

ChatGPT is in staat om lange inhoud te schrijven, zoals blogs of bestemmingspagina’s, evenals korte inhoud die te vinden is in posts op sociale media en digitale advertenties. Zorg er wel voor dat u het onderwerp, het platform en eventuele aanvullende details die u kunt bieden, opgeeft. Probeer ook om hashtag-ideeën te vragen, of zelfs blogonderwerpen die verband houden met de missie van uw non-profitorganisatie.

In het onderstaande voorbeeld hebben we ChatGPT gevraagd om ons een Facebook-advertentie te schrijven en het heeft een reactie gegenereerd met een kop, de advertentietekst en de juiste hashtags.

writing nonprofit ad copy with chatgpt

Marketing emails, from impact stories to e-newsletters, can also be made easier by ChatGPT. Ask the tool to develop content for an entire email for you, or request ideas for subject lines to improve open rates.

Pro tip: Calls to action are important for both marketing and fundraising efforts – without them, your audience won’t know what you want them to do! ChatGPT can help you develop powerful and effective calls to action based on the action you provide, whether that is making a donation, signing up to volunteer, or reading more about your mission.

Ook marketing e-mails, van impactverhalen tot e-nieuwsbrieven, kunnen door ChatGPT makkelijker gemaakt worden. Vraag de tool om content voor een hele e-mail voor je te ontwikkelen, of vraag ideeën voor onderwerpregels om de open rates te verbeteren.

Pro tip: Oproepen tot actie zijn belangrijk voor zowel marketing- als fondsenwerving inspanningen – zonder deze oproepen zal uw publiek niet weten wat u wilt dat ze doen! ChatGPT kan je helpen krachtige en effectieve calls-to-action te ontwikkelen op basis van de actie die je aanbiedt, of dat nu een donatie is, je aanmelden als vrijwilliger of meer lezen over je missie.


5. Organiseren van fondsenwervende evenementen

Als uw organisatie fondsenwervende evenementen organiseert, weet u waarschijnlijk hoeveel inhoud er wordt geproduceerd; van evenementpromotie tot en met het bedanken van aanwezigen nadat het evenement voorbij is.

U kunt ChatGPT gebruiken om te helpen bij het plannen van uw evenementen en het ontwikkelen van inhoud voor:

  • Bestemmingspagina’s en ticket formulieren voor evenementen die het evenement promoten.
  • Formele of informele uitnodigingen voor evenementen en save the dates.
  • Evenement scripts, zoals een welkomstwoord of een oproep om geld in te zamelen.

Hier is een voorbeeld waarbij we ChatGPT hebben gevraagd ons een welkomstwoord te schrijven voor een gala-evenement om geld in te zamelen.

writing welcome speech for fundraising event with chatgpt


6. Aansturen van uw vrijwilligers

Zijn vrijwilligers een belangrijk onderdeel van uw organisatie? Als dat zo is, zijn we er zeker van dat de werving en het beheer van vrijwilligers veel tijd in beslag nemen.

Zet ChatGPT aan het werk om u te helpen bij het ontwikkelen van berichtgeving over werving van vrijwilligers voor verschillende kanalen, van e-mail tot sociale media tot flyers, en om een aanvraag voor vrijwilligerswerk te maken. U kunt de tool ook gebruiken om berichten op te stellen voor huidige vrijwilligers, inclusief onboarding-materiaal, belangrijke informatie over aankomende evenementen en kansen, en die allerbelangrijkste bedankbrieven voor vrijwilligers.

Pro-tip: je kunt zelfs ChatGPT gebruiken om je peer-to-peer fondsenwervers te helpen slagen! Vraag de tool om peer-to-peer-sjablonen te ontwikkelen voor de inhoud van donatiepagina’s, e-mails, telefoonscripts en posts op sociale media die je vervolgens kunt delen met elke inzamelingsactie.


7. Een chatbot inzetten op je website

Als u een organisatie bent die regelmatig veel verzoeken om informatie afhandelt, is het misschien tijd om een chatbot aan uw website toe te voegen.

Chatbots kunnen worden ingezet om snel veelgestelde vragen op uw site te beantwoorden. Ze zijn vooral handig in noodsituaties wanneer uw begunstigden meteen hulp nodig hebben. En ook wanneer u een beperkt aantal medewerkers beschikbaar heeft om op elk uur van de dag vragen te beantwoorden.

Met de hulp van een website-ontwikkelaar kan ChatGPT worden toegevoegd aan een chatbot-extensie voor uw website en worden getraind om deze vragen voor u te beantwoorden. Hoewel dit zijn beperkingen heeft, is het een geweldige oplossing om basisproblemen tijdig op te lossen.

Als u een organisatie bent die regelmatig veel verzoeken om informatie afhandelt, is het misschien tijd om een chatbot aan uw website toe te voegen.

Chatbots kunnen worden ingezet om snel veelgestelde vragen op uw site te beantwoorden. Ze zijn vooral handig in noodsituaties wanneer uw begunstigden meteen hulp nodig hebben. En ook wanneer u een beperkt aantal medewerkers beschikbaar heeft om op elk uur van de dag vragen te beantwoorden.

Met de hulp van een website-ontwikkelaar kan ChatGPT worden toegevoegd aan een chatbot-extensie voor uw website en worden getraind om deze vragen voor u te beantwoorden. Hoewel dit zijn beperkingen heeft, is het een geweldige oplossing om basisproblemen tijdig op te lossen.


8. Genereren van rapportages en statistieken

Het ophalen van gegevens, of het nu uw eigen gegevens zijn of uit verschillende externe bronnen, is een tijdrovende taak, maar ChatGPT kan helpen!

Voeg uw eigen gegevens over uw fondsenwerving inspanningen, uw programma’s en meer toe aan ChatGPT om trends te zoeken en informatie te vinden voor impact rapporten en jaarverslagen. U kunt bijvoorbeeld enquêteantwoorden toevoegen van ouders van kinderen met een handicap die u helpt en de tool vragen om tevredenheidsscores, het percentage kinderen dat betrokken is bij elk programma en meer.

ChatGPT kan ook worden gebruikt om statistieken van internet te vinden (zoals hieronder weergegeven); als de tool het niet kan vinden, biedt het nog steeds mogelijke bronnen die u zelf kunt gebruiken. Deze gegevens, zoals het aantal dieren in opvangcentra in de VS of het aantal kinderen dat in uw stad tegen kanker vecht, kunnen u helpen de noodzaak van uw organisatie en de fondsen van uw donateurs aan te tonen.

getting nonprofit statistics from chatgpt


9. Het ontwikkelen van uw missie- en visie verklaringen

Of u nu net begint met uw non-profitorganisatie of uw imago of kijk wilt opfrissen, het ontwikkelen van solide missie- en visieverklaringen is van cruciaal belang voor elke organisatie.

Hoewel het creëren van de beste verklaringen voor uw non-profit meerdere stappen en belangrijke belanghebbenden met zich meebrengt, kunt u ChatGPT gebruiken om uw creatieve sappen te laten stromen. Als je aan het begin van het proces staat, vraag de tool dan om enkele voorbeelden te delen die je een solide basis zullen geven.

En als u de trefwoorden of zinsdelen die u wilt opnemen al hebt beperkt, typ die dan in – samen met details over uw organisatie en missie – en kijk wat ChatGPT bedenkt. In het onderstaande voorbeeld wilden we dat ChatGPT ons een voorbeeld van een missieverklaring zou schrijven die kan worden bewerkt om te passen bij de toon en het merk van een non-profitorganisatie.

writing mission statement with chatgpt


10. Nieuwe ideeën vinden

uhh en nu? Wil je iets nieuws proberen, maar weet je niet waar te beginnen? Vraag ChatGPT!

Zodra ChatGPT u en uw organisatie leert kennen, kan het suggesties doen voor geldinzameling uitdagingen, evenement thema’s, campagne-ideeën en nog veel meer.

Vraag gewoon: “Wat zijn enkele tactieken die ik kan gebruiken om nieuwe donateurs te bereiken?”

Of “Wat zijn enkele effectieve fondsenwerving uitdagingen om meer donaties binnen te halen?”

Je zult misschien verbaasd zijn over de ideeën die ChatGPT naar voren brengt! Kijk bijvoorbeeld hoe we meerdere unieke ideeën voor inzamelingsacties voor de lente uit de tool hebben gehaald.

spring fundraiser ideas


En nu de conclusies

ChatGPT kan op verschillende manieren aanzienlijke ondersteuning bieden aan non-profitorganisaties, waaronder het maken van inhoud, ondersteuning bij fondsenwerving, onderzoek en nog veel meer.

Door gebruik te maken van de kracht van ChatGPT en AI kunnen non-profitorganisaties hun activiteiten verbeteren, hun kiezers beter van dienst zijn en uiteindelijk een grotere impact maken in hun gemeenschappen, terwijl ze tegelijkertijd tijd en middelen besparen.

Maak een plan voor hoe u het model gaat gebruiken, inclusief welke taken het zal uitvoeren, hoe het zal worden geïntegreerd in uw bestaande systemen en hoe het zal worden gecontroleerd en geëvalueerd op nauwkeurigheid en toon.

Net als ChatGPT, maar met andere technologie en krachtige tools, is Donorbox er om uw fondsenwerving en donorbeheer gemakkelijk te maken – bekijk ons scala aan functies op de website!

Ontdek onze prijzen die u helpen uw bereik te vergroten en donaties te stimuleren. Meld u gratis aan om vandaag nog geld in te zamelen!

Onze non-profitblog is de ultieme plek om meer te weten te komen over best practices voor non-profitorganisaties, tips voor fondsenwerving en managementgidsen. Abonneer u op onze nieuwsbrief om ons elke maand de beste bronnen naar uw inbox te sturen.

Avatar foto

Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.

  • linkedin
  • soundcloud

Join the fundraising movement!

Subscribe to our e-newsletter to receive the latest blogs, news, and more in your inbox.

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 50.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
Join a 30min Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
.brave_popup #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FF.brave_element.brave_element--button .brave_element__styler .brave_element__button_text { border-bottom: 1px solid #fff; } #brave_popup_51310__step__0 #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FF { text-align:left; } #brave_popup_51310__step__0 #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FK { z-index: 6 !important; left: 232px !important; } const _sticky_bravepop_id = 51310;
Join a 30min Live Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!