Waarom is Public Relations belangrijk voor non-profitorganisaties

Waarom is Public Relations belangrijk voor non-profitorganisaties

PR voor non-profitorganisaties

Public relations voor non-profitorganisaties is iets waar men niet echt aandacht aan zal besteden. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk in Nederland en tevens in België. In dit artikel nemen we alle aspecten door en hopelijk kan je er wat van leren.

Laten we eens kijken wat de definitie is van Public Relations in Nederland. Volgens een PR Bureau is de definitie:

Public relations (pr) is het vakgebied dat zich bezighoudt met het onderhouden van de relatie tussen een organisatie en het publiek. De organisatie kan een commercieel bedrijf zijn, maar ook bijvoorbeeld een overheidsinstelling. Het publiek dient breed te worden opgevat; dit kunnen bestaande klanten en relaties van de organisatie zijn, maar ook het publiek in het algemeen, waaronder potentiële klanten.

De pr-afdeling of het pr-bureau houdt zich vooral bezig met het imago van een organisatie, bedrijf of merk, niet zozeer met verkoop. Er wordt gebruik gemaakt van interne en externe communicatiemiddelen als persberichten, mailings, sociale media en advertenties om te informeren, maar ook om de dialoog aan te gaan met de doelgroep en de media.

Dit is een uitstekende omschrijving omdat hiermee wordt bevestigd dat public relations voor non-profitorganisaties niet één enkele actie is, maar een communicatiestrategie.

Als non-profitorganisatie beslist het publiek over het lot van uw organisatie. Als u niet bekend bent of niet wordt gezien als impactvol, zullen donateurs niet geven en zal uw non-profitorganisatie er niet in slagen haar doel te bereiken.

Public relations voor non-profitorganisaties kan helpen hun organisatie te definiëren, een groter publiek te bereiken en de activiteit van donateurs en vrijwilligers te vergroten. In dit artikel bespreken we de stappen voor het creëren van een public relations strategie. We hebben ook aandacht besteed aan succesvolle public relations campagnes voor non-profit organisaties en wie er in uw public relations team zou moeten zitten.

 1. Public Relations Strategie
 2. Wie heb je nodig in een PR Team?
 3. Voorbeelden van of Nonprofit PR Campagnes
 4. Meet je resultaten


Public Relations Strategie

public relations for nonprofits

Nonprofits that address public relations like a strategy will have more success and better relationships with their donors and the community. Your PR strategy will need to include your campaign goals, your target market, how you will reach your desired audience, and the support you can get for your PR campaign.


1. Campagne doelstellingen bepalen

SMART doelstellingen zijn een populaire techniek die wordt gebruikt door for-profit bedrijven en non-profitorganisaties. De reden voor dit systeem is om u een gevoel van richting, focus en motivatie te geven om uw doelen te bereiken. Het SMART Goal System geeft u vijf aandachtsgebieden om u te helpen bij het plannen van uw volgende PR-campagne.

1.1 Specifiek

De doelstellingen van uw PR-campagne moeten zo specifiek mogelijk zijn. Bij het creëren van een PR-strategie, moet je jezelf een paar belangrijke vragen stellen:

 • Waarom heb je de campagne nodig?
 • Hoeveel hoopt u op te halen?
 • Heeft u andere niet-financiële doelen?
 • Is er een boodschap die u het publiek wilt laten weten of begrijpen?
 • Wil je nieuwe potentiële donateurs of vrijwilligers vinden?

1.2 Meetbaar

Zodra u de vragen hebt gesteld, moet u aan de antwoorden werken. Uw doelstellingen moeten meetbaar zijn om u een duidelijker idee te geven van wanneer u ze zult bereiken.

Een financieel doel is gemakkelijk meetbaar en misschien wel de belangrijkste reden voor uw volgende PR-campagne. Als het doel van uw PR-campagne niet het werven van fondsen is, moet u een andere manier vinden om uw doelen te meten. Hier zijn een paar voorbeelden van meetbare doelen voor uw non-profit PR-strategie:

1.3 Haalbaar

Het derde waar u aan moet denken bij het plannen van uw PR-campagne is of uw doelen haalbaar zijn. Als u een kleinere organisatie bent zonder advertentie budget, vertrouwt u op mond-tot-mondreclame en uw huidige donateursbestand. Het aantal mensen dat je via deze bronnen kunt bereiken zal een stuk minder zijn dan je met traditionele en sociale media reclame kunt bereiken. U moet dit in gedachten houden wanneer u meetbare doelen opstelt voor uw volgende PR-campagne.

1.4 Relevant

Public relations is een essentieel instrument om de missie van uw organisatie te bereiken. Bij het creëren van een PR-campagne en het promoten van uw organisatie bij het publiek, moet uw missie bovenaan staan. Uw PR-doelstellingen moeten in tandem lopen met uw missie. Anders zal de PR-missie verwarring zaaien en mogelijk uw publieke imago ruïneren.

1.5 Tijdgebonden

De meeste mensen zijn uitstellers, en zonder een specifieke tijdlijn, zal uw campagne waarschijnlijk mislukken of zelfs niet van de grond komen. Geef jezelf een deadline om de PR-doelstellingen die je hebt gemaakt te halen. Dit zal niet alleen helpen om je te motiveren, maar kan ook worden gebruikt om donateurs en vrijwilligers aan te moedigen om te geven.


2. Begrijp je doelgroep

public relations for nonprofits

Voordat u een PR-campagne start, moet u een duidelijk idee hebben van tot wie u zich richt. Dit is essentieel bij het maken van social media posts en het schrijven van e-mails, aanmaningen en persberichten.

Dit is ook belangrijk wanneer je beslist hoe je het publiek gaat bereiken. Als het je doel is om meer jongere donateurs te vinden, kan het een verspilling van geld zijn om brieven te versturen. De meeste jongere donateurs onderzoeken non-profitorganisaties en geven online. Het definiëren van uw doelgroep voordat u uw campagne maakt, helpt u in de juiste richting te wijzen.


3. Campagne branding creëren

Naast het identificeren van uw doelgroep, moet u ook uw organisatie en campagne branding schetsen voordat u een PR-campagne start.

Vandaag de dag heeft sociale media de mond-tot-mondreclame over uw non-profit uitgebreid. Dit is fantastisch, maar het betekent ook dat u beperkte macht heeft over wat er gezegd wordt en hoe mensen reageren op uw organisatie. Er zijn dingen die u kunt doen om dit probleem aan te pakken en uw organisatie te definiëren voordat andere mensen proberen om u te definiëren.

Bij het creëren van een public relations-strategie en het bepalen hoe het publiek uw non-profit ziet, moet u de missie van uw organisatie in gedachten houden. Als uw missieverklaring meer leest als een leerboek, zal het niet nuttig zijn om deze toe te voegen aan uw PR-campagne. U wilt het echter nog steeds opnemen, dus het kan het beste zijn om een beeld of sleutelzin te creëren om donoren te helpen een relatie te leggen met het werk dat u doet.

De rode-jurken-campagne van de American Heart Association is een uitstekend voorbeeld van succesvolle campagnebranding. Dankzij deze campagne is “de herkenning van het Rode Jurk-symbool bij vrouwen gestegen tot respectievelijk 39 en 57 procent.”

(National Center for Biotechnology Information)

pr non profit organizations


4. Gebruik verschillende methoden om uw doelgroep te bereiken

Zodra u uw doelgroep begrijpt en een overtuigende verklaring en imago voor uw organisatie hebt gecreëerd, moet u potentiële donoren en vrijwilligers bereiken. Public relations biedt u verschillende manieren om uw doelgroep te bereiken via traditionele media, sociale media, evenementen en donateurwervingsbrieven.

De Marketingregel van 7 zegt dat mensen een boodschap ten minste zeven keer moeten “horen” voordat deze beklijft. Met dit in gedachten, wilt u uw doelgroep op zoveel mogelijk manieren bereiken. Bij het opstellen van uw public relations-strategie kunt u denken aan traditionele media, e-mails, uitnodigingsbrieven, Facebook-advertenties, evenementen, YouTube-video’s, peer-to-peer online campagnes en evenementen.

U zult gemakkelijker kunnen beslissen hoe u uw gewenste publiek moet bereiken, aangezien u de tijd hebt besteed aan het begrijpen van hen en het creëren van een merk dat het beste past bij specifieke soorten media.


5. De Media benaderen

Traditioneel gebruiken non-profits kranten, televisie of radio om het publiek te bereiken en te vertellen over het werk dat ze ter plaatse doen. Het is niet gemakkelijk om uw non-profit organisatie opgemerkt te krijgen door deze media bronnen. De truc is om contacten te leggen met verslaggevers en persberichten te schrijven die hen helpen interessante verhalen te schrijven.

pr non profit organizations

5.1 Persbericht

De beste manier om opgemerkt te worden door uw plaatselijke krant is het schrijven van een persbericht waarin u beschrijft wat u doet en waarom het belangrijk genoeg was om te vermelden. Kranten ontvangen meerdere persberichten per dag en zullen die van jou waarschijnlijk negeren als ze er niet uitspringen. We hebben een blog bericht geschreven om je te helpen een persbericht te schrijven dat opvalt en niet in de prullenbak belandt.

5.2 Media lijst

Bij het versturen van een persbericht is het essentieel om uw bericht naar de juiste persoon te sturen. De snelste en gemakkelijkste manier om uw persbericht genegeerd te krijgen is door het naar een oude e-mail of journalist te sturen die dat onderwerp niet meer behandelt. Journalisten veranderen snel van baan, dus je moet ervoor zorgen dat je medialijst up to date is.

Grotere non-profitorganisaties hebben Media Managers wiens hele baan het is om relaties met mediakanalen te creëren en te onderhouden. Gelukkig voor kleinere non-profitorganisaties die geen eigen PR-personeel hebben, bieden verschillende bedrijven gratis medialijsten aan of kopen ze

[1].

Persaandacht krijgen is altijd moeilijk geweest, maar dankzij diensten als Help a Reporter Out (HARO), kunnen non-profitorganisaties hun organisatie rechtstreeks voorleggen aan journalisten die op zoek zijn naar organisaties zoals zij. Journalisten gebruiken HARO om ideeën voor verhalen op te geven, samen met de kwalificaties van de bron en een deadline voor het pitchen. Uw organisatie kan zich registreren en drie keer per dag toegang krijgen tot de verzoeken van journalisten. Wanneer je een verhaalidee vindt dat bij jouw organisatie past, stuur je een e-mail over waarom jouw organisatie het verhaal van die journalist dient, en wacht je op een reactie.

5.3 Social media

Veel non-profitorganisaties vragen zich af of het gebruik van traditionele media nog wel nodig is. Met de komst van sociale media kunnen meer non-profitorganisaties hun gewenste publiek bereiken zonder afhankelijk te zijn van traditionele mediabronnen.

Aangezien sociale media gratis te gebruiken zijn, zijn non-profitorganisaties van alle groottes begonnen met het gebruik ervan om hun organisatie te promoten. Of non-profitorganisaties nu Facebook, YouTube of Twitter gebruiken, organisaties hebben nieuwe tools gebruikt om een groter publiek te bereiken. Crowdfunding campagnes, Peer-to-Peer campagnes, en advertenties geven non-profitorganisaties de kans om dagelijks duizenden nieuwe donateurs te bereiken.

Many nonprofits question whether using traditional media is necessary anymore. With the creation of social media, more nonprofits can reach their desired audience without relying on traditional media sources.

Since social media is free to use, nonprofits of all sizes have started using it to promote their organization. Whether nonprofits use Facebook, YouTube, or Twitter, organizations have used new tools to reach a larger audience. Crowdfunding campaigns, Peer-to-Peer campaigns, and ads all give nonprofits the chance to reach thousands of new donors daily.

5.4 Betaalde media

Een andere manier om uw PR-campagne te promoten is met betaalde media-advertenties. Gratis sociale media is geweldig, maar u kunt meer mensen bereiken met pay-per-click advertising en display-advertenties.

Google biedt nu non-profit subsidies voor maximaal € 10.000 per maand aan gratis reclame op de eerste pagina van zijn zoekmachine.


6. Persoonlijke relaties ontwikkelen

Het succes van uw PR-campagne hangt af van de mensen die u ter plaatse hebt. Sociale media hebben het voor non-profitorganisaties gemakkelijker gemaakt om mensen te bereiken, maar zonder een sterk ondersteunend systeem gaat uw campagne nergens snel heen.

Bestuursleden, donateurs en vrijwilligers kunnen allemaal helpen bij het verspreiden van informatie over uw organisatie via mond-tot-mondreclame en instrumenten zoals peer-to-peer campagnes. Het vinden van donateurs die al een solide band hebben met uw organisatie is de eerste stap naar het creëren van krachtige pleitbezorgers voor uw organisatie.


Wie moet er in uw non-profit PR-team zitten?

non profit public relations

Met de hulp van een PR-team zal uw non-profit een grotere kans hebben op een succesvolle campagne. Er zijn een paar functies die een vitaal onderdeel zijn van uw PR-team. Hoewel de meeste non-profitorganisaties niet het geld hebben om personeel voor deze functies in te huren, kunnen bestuursleden en vrijwilligers een uitstekende bron van ervaring en talent zijn.

 


1. Communicatie manager

Uw PR-team moet een mediarelatie- of communicatiemanager hebben. In de meeste non-profitorganisaties zal de directeur ontwikkeling of de manager fondsenwerving deze rol op zich nemen. Ongeacht de grootte van uw organisatie, een communicatiemanager is essentieel en zal verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de PR-inspanningen van uw non-profitorganisatie, zoals:

 • Het ontwikkelen van relaties met de media. Een communicatiemanager bouwt relaties op met lokale media en stelt richtlijnen op voor alle mediacommunicatie voor de organisatie.
  Het kiezen van PR-inhoud. Deze persoon zal ook beslissen welke informatie naar de media en het publiek moet gaan. Dit betekent niet dat hij/zij altijd de persberichten zal schrijven, maar hij/zij moet beslissen over de algemene inhoud.
 • Contact opnemen met een PR-bureau. Kleinere organisaties kunnen een PR-bureau inhuren als ze een kapitaalcampagne plannen of een ander belangrijk evenement dat publiciteit nodig heeft om succesvol te zijn. De communicatiemanager zal de primaire contactpersoon zijn voor het PR-bureau of de PR-consultant.

2. Woordvoerder van de organisatie

After the communications manager, the organization’s spokesperson will be your PR team’s most important team member. This individual will be the one to hold press conferences, appear on television interviews and write op-eds for your nonprofit.

A spokesperson must be able to stay calm and have a deeper knowledge of the organization than most. This knowledge is why most nonprofits will have their executive director or board chairperson as the key spokesperson.


3. PR release editor

If you are lucky, your organization will have more than one fundraising or marketing staff member to take this role. If not, a volunteer with exceptional writing and editing skills can be put to good use here.

A PR Release editor will be the one to write and edit press releases sent out by the organization. These messages must be clear and mistake-free. They must also follow the Communication Manager’s media guidelines.

Pro tip: Staff, board members, and donors can also play an essential role in your PR campaign. Social proof is critical for successful marketing strategies. These individuals have first-hand experiences they can share with the public. Their quotes on why they support the organization and personal stories can help you reach the public and convince more potential donors to take a second look. You can use these quotes and add stories on your website, social media, and contact with the media.


Examples of Successful PR Campaigns

Nonprofits have successfully used Public Relations to reach new audiences, raise funds, and spread the word about the work they do. The following nonprofits are examples of how nonprofits have used public relations to increase their impact and fulfill their missions.


1. Susan G. Komen Breast Cancer Foundation

Pr for nonprofits

An excellent example of a nonprofit using branding successfully in a Public Relations campaign is the Pink Ribbon for Breast Cancer Research. The Susan G Komen Fund started using a pink ribbon to define breast cancer research in 1990. Since then, breast cancer events and other marketing campaigns have included pink ribbons. The image of a pink ribbon became synonymous with breast cancer. Today, everyone knows what that ribbon means, and everyone has a personal connection to that image.

The Susan G. Komen foundation has successfully used a single color to define its work. It has created a logo, events, and other marketing tools to reach an audience interested in breast cancer research.


2. World Wide Fund for Nature

Nonprofit Public Relations campaigns are not always created to raise funds. In some cases, the organization wants to spread the word about its mission and hopes to build a team of advocates for its organization. An example of a successful nonprofit PR campaign created to spread the word is The World Wide Fund for Nature.

Pr for nonprofits

In 2020, the World Wide Fund for Nature used a social media campaign to promote the hashtag #EarthHour and asked followers to turn off the lights for an hour. Thanks to their activities on social media, they reached people in over 90 countries.


3. Children’s Miracle Network Hospital

Pr for nonprofits

The Children’s Miracle Network Hospital started a peer-to-peer campaign based on video gaming called Extra Life. They reached an entirely new donor base of young males and raised over 10 million dollars for their organization. Since the start of the campaign, donors have built their own campaigns to support the organization through video gaming and other non-gaming activities.


Measure your Results

Nonprofit pr

As your PR campaign continues, you need to monitor its successes and failures. When examining your results, you should create a spreadsheet and record the following:

 • Media type, name, location, and contact person
 • Advertisement or Publishing Date
 • Links to coverage
 • Website Visits & Donations Received
 • Media Impressions

You can find this information on your website and by using Google Analytics, Google Alerts, or checking your social media accounts.

This spreadsheet will help you keep track of the publicity you received from each media contact point. It also allows you to see how the public reacts to each release and public appearance. In addition to creating a spreadsheet of your PR results, your nonprofit should also send surveys to your donors and ask how they heard about your organization. Remember, there is nothing better than first-hand accounts.


Conclusion

Nonprofit pr

Public relations is not always the first thing nonprofits think about, but sometimes it’s the best way to reach your organization’s goals. If your nonprofit wants to find new donors or volunteers, promote an upcoming event, or address an image problem you have in the community, a public relations campaign may be the best option. With a well-planned strategy and a strong group of advocates, your nonprofit can find success with your next PR campaign and benefit from it for years to come.

Donorbox can help nonprofits like yours with tips, resources, and nonprofit best practices. Visit our blog for more information on how to run a successful fundraising campaign. Check out our features for more ways our online donation processor can help increase your revenue.


Media Lists & Contacts Reference

Sluit u aan bij de non-profit beweging
Ontvang onze gratis e-mailupdates om tips, hulpmiddelen en leuke acties voor non-profitorganisaties rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Join us in serving the nonprofit world!

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 30.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
geen opstartkosten, op elk moment uitschrijven
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)