Probeert u online donaties ontvangen voor uw non-profitorganisatie? Het kan moeilijk zijn om grip te krijgen op online fondsenwerving. Met een paar eenvoudige stappen en een scherpe uitvoering kan uw non-profitorganisatie goed op weg zijn om meer online donaties ontvangen dan ooit.
In dit artikel bekijken we 11 eenvoudige tactieken voor het verkrijgen van donaties en de best practices om in gedachten te houden bij het implementeren van deze tactieken.
11 tactieken voor het verkrijgen van donaties voor uw non-profitorganisatie:
- Een donatie pagina maken
- Terugkerende donaties starten
- Stuur gesegmenteerde e-mail campagnes
- SMS campagnes opzetten
- Vraag voor donaties tijdens events
- Mail out fundraising materials
- Promotie op social media
- Laat de impact van de donaties zien
- Gebruik social proof voor vertrouwen
- Schrijf artikelen en blogs over je activiteiten
- Giften en gebruik meerdere Typen donaties
Laten we starten – en uw organisatie meer online donaties ontvangen!
Hoe online donaties ontvangen:
Het kan intimiderend aanvoelen om te beginnen. Wat is de beste manier om donaties te krijgen en langdurige relaties aan te gaan met die nieuwe donateurs?
Onthoud dat Rome niet in één dag is gebouwd, en het kan even duren om te leren hoe je het beste aan donaties kunt komen. Met de juiste ideeën en hulpmiddelen kunt u soepel beginnen met het werven, accepteren en gebruiken van donaties.
Hier zijn enkele eenvoudige tactieken die essentieel zijn voor elke succesvolle fondsenwerving strategie.
1. Een donatie pagina starten
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar uw eerste stap naar het verzamelen van donaties is het creëren van een online donatie pagina.
Alleen al vorig jaar groeide online geven met 12,1%. Meer donateurs dan ooit zijn op zoek naar snelle, gemakkelijke en veilige manieren om online te doneren.
Hier komt je Donorbox account goed van pas. Wanneer u zich aanmeldt voor een gratis Donorbox-account, is het eerste wat u doet een op maat gemaakt, merk donatie formulier maken dat u eenvoudig in uw website kunt insluiten zonder enige kennis van codering.
Pro tip: je moet je donatie pagina zo eenvoudig mogelijk maken voor je donateurs, dus denk na over wat voor soort informatie je absoluut moet hebben van donateurs (naam, e-mail) en wat voor soort informatie leuk zou zijn om te hebben (adres, werk informatie). Bepaal hoe u de meest gestroomlijnde vorm kunt maken om te voorkomen dat uw potentiële donateurs opgebrand raken voordat ze hun donatie hebben voltooid.
De donatie formulieren van Donorbox zijn ontworpen om er geweldig uit te zien op uw website en om gemakkelijk door uw donateurs te kunnen navigeren. Hier is een voorbeeld van hoe Code for America hun Donorbox donatie formulier in hun website integreert:
Onthoud dat in de geest van de donateur het donatie formulier van uw organisatie vertegenwoordigt hoe uw organisatie werkt. Als geven een soepele, naadloze ervaring is, zullen uw donateurs denken dat uw organisatie top is en hun gift waard.
Get Started With Donorbox
2. Terugkerende donaties starten
Nu je je online donatie formulier hebt ingesteld, denk er dan aan om een cruciale optie toe te voegen: terugkerende donaties.
Terugkerende donaties zijn geautomatiseerde donaties die met een bepaald tijdsinterval worden gegeven. Gemiddeld geeft een terugkerende donateur jaarlijks 42% meer dan een eenmalige donateur.
Met Donorbox kunt u uw donatie formulier aanpassen om de volgende intervallen aan te bieden als opties voor uw donateurs:
- Wekelijks
- Maandelijks
- Per kwartaal
- Jaarlijks
U kunt de favoriete donatie intervallen van uw organisatie markeren. Wees niet bang om uw donateurs te laten weten hoe hun donaties het meeste goed kunnen doen!
Het wijzigen van de donatie-intervallen op uw donatie formulier is eenvoudig. Ga vanuit je dashboard naar je donatieformulier en markeer welke intervallen je wilt aanbieden. Selecteer met de vervolgkeuzelijsten welk interval u als standaard wilt instellen en welk interval u wilt aanbevelen (afhankelijk van wat uw voorkeur heeft).
Pro-tip: onthoud dat u uw donatie formulier zo eenvoudig mogelijk wilt houden, dus probeer 2-3 intervallen te kiezen die passen bij uw fondsenwervingsschema. Als u niet kunt beslissen welke intervallen u moet gebruiken, begin dan met alle 4 de opties en analyseer vervolgens de schenkings patronen van uw donateurs om te beslissen wat het beste werkt voor uw organisatie.
3. Gesegmenteerde e-mails versturen
Als uw organisatie al e-mails verzendt, maakt u een goede start. Als u een stap verder wilt gaan met uw fondsenwerving, overweeg dan om enkele van uw e-mailcampagnes te segmenteren.
Het segmenteren van e-mails betekent dat u uw e-maillijst opsplitst in groepen op basis van bepaalde criteria. Het doel van segmenteren is om je doelgroep zo goed mogelijk te targeten met de juiste boodschap.
Enkele veelvoorkomende criteria voor e-mailsegmentering van non-profitorganisaties zijn:
Leeftijd. Afhankelijk van wie u met een bepaalde campagne probeert te bereiken, moet u mogelijk iets ander materiaal genereren.
Geschiedenis geven. Iemand die al heeft geïnvesteerd in uw organisatie – met een donatie – heeft een iets andere verwachting van inhoud dan iemand die nog moet doneren. Bovendien kan een eerdere donateur zich overweldigd voelen door te veel e-mails met verzoeken, terwijl iemand die overweegt te doneren misschien alle hulp nodig heeft die ze kunnen krijgen om door te gaan en aan uw organisatie te geven.
Plaats. Organiseer je een evenement bij jou in de buurt, maar heb je supporters aan de andere kant van het land? Je wilt al je supporters laten weten wat je van plan bent, maar je kunt je misschien alleen richten op degenen die het dichtst bij je staan voor meer informatie over het aanstaande evenement.
Targeting met gesegmenteerde e-mailcampagnes betekent dat u meer potentiële donateurs kunt laten doneren door uw energie te richten op de groepen die dit het meest nodig hebben.
Pro tip: het maakt niet uit met welk segment van uw lijst u verbinding maakt, uw e-mails zullen een hogere open rate hebben als ze hun waarde onmiddellijk aantonen. Aangezien uw e-mail zal concurreren met gemiddeld 88 e-mails per dag, waarvan vele andere non-profitorganisaties kunnen zijn, is het belangrijk om hun aandacht te trekken met de juiste technieken.
4. SMS campagnes – binnenkort verkrijgbaar in Nederland
5. Vraag voor donaties tijdens evenementen
Organiseer je aankomende evenementen? Een 5K, een veiling, een community learning-evenement? Dit zijn mooie kansen om donaties te vragen. Dit is waarom.
- Uw evenement heeft een inschrijfformulier en/of een deelnameprijs. Als je evenement al vereist dat de deelnemers een formulier invullen of een vergoeding betalen, is het een goed idee om donaties te vragen op het registratieformulier. Mensen geven eerder als ze hun portemonnee al hebben of al hun informatie verstrekken.
- Je evenement is goed voor de gemeenschap die je bedient. Als er donateurs op je evenement zijn en ze duidelijk kunnen zien welke waarde je organisatie creëert, zullen ze des te meer geïnspireerd zijn om te geven.
- Uw evenement bevordert de opwinding rond geven. Als je een leuk evenement organiseert met fondsenwerving in gedachten, zoek dan naar manieren om geven spannend te maken! Op een veiling juichen wanneer iemand een bod uitbrengt. Dit feliciteert hen zowel voor het verhogen van de prijs van wat een aanzienlijke donatie aan uw organisatie zou kunnen zijn, en moedigt anderen aan om deel te nemen aan het plezier.
Als er iemand op je evenement is, is de kans groot dat ze geïnteresseerd zijn in het werk van je organisatie. Gebruik dat momentum om meer donaties te krijgen en hopelijk langdurige relaties op te bouwen met nieuwe donateurs.
6. Mail ook leuke fondsenwerving materialen
Slaap niet door alleem direct mails te sturen! Hoewel andere, meer digitale manieren om in contact te komen met potentiële donateurs alleen maar belangrijker zullen worden, mag je de beproefde kracht van het versturen van fondsenwerving materiaal niet vergeten.
De American Cancer Society heeft onlangs een experiment uitgevoerd om te zien of hun direct mail-campagnes de kosten waard waren in het licht van de afnemende reacties en het potentieel voor millennials om de effectiviteit van post helemaal te veranderen. Ze ontdekten dat na 18 maanden stopzetting van alleen hun mailing programma voor acquisitie, hun aantal nieuwe donoren met 11% was gedaald. Dat is een enorme hoeveelheid potentiële donaties om te missen.
Hoewel mailen duur kan zijn, kunt u, als u een beetje creatief bent, toch profiteren van deze handige manier om nieuwe donaties te krijgen.
Pro tip: Overweeg om kleinere mailings te gebruiken, zoals goed ontworpen ansichtkaarten. Hierdoor bespaart u op uw materiaal- en portokosten (minder materiaal, minder gewicht)! Uw donateurs kunnen ook uw branding, missie-informatie en uitnodiging zien zonder een envelop te hoeven doorbreken.
Als u zich in de VS bevindt, kunt u overwegen een postvergunning voor non-profitorganisaties aan te vragen waarmee u kunt mailen met een speciale non-profitkorting. Profiteer van elke gelegenheid om wat geld te besparen en meer online donaties ontvangen en te krijgen!
7. Promotie op facebook
Facebook is een uitstekende tool om geld in te zamelen. Een deel hiervan is te danken aan de fondsenwervingsopties die Facebook heeft ingebouwd, zoals de mogelijkheid voor je supporters om hun eigen inzamelingsacties te organiseren, de mogelijkheid om donaties te verzamelen via een Facebook Live-video, Facebook’s Tuesday Giving-matchingprogramma en meer. Maar om Facebook optimaal te kunnen gebruiken, is het belangrijk om te begrijpen hoe Facebook-advertenties werken.
Hier zijn enkele dingen waarmee u rekening moet houden wanneer het tijd is om uw goede doel op Facebook te promoten:
- Gebruik organische berichten. Soms is het delen van uw nieuwe campagne net zo eenvoudig als erover posten. De term ‘organisch’ betekent dat je geen geld hebt uitgegeven om het te promoten – het is een bericht op de pagina van je organisatie dat aan populariteit kan winnen op basis van hoe populair het is bij je abonnees.
- Gebruik gepromote berichten. Met de boosting-optie van Facebook kun je betalen om je inhoud meer weergaven te geven. Met deze functie kunt u ook specifieke groepen targeten – net zoals u zou doen met gesegmenteerde e-mailing – op basis van geografische locatie, bezochte websites of zelfs per e-maillijst. Dit geeft u de mogelijkheid om uw advertentie en uw stimulerende budget te laten meetellen.
- Voeg een donatieknop toe. Voer de aanvullende stappen uit om de duidelijke call-to-action-knop boven aan de Facebook-pagina van uw organisatie te installeren waarmee uw donateurs via Facebook aan uw organisatie kunnen doneren. Om dit te doen, moet je je eerst aanmelden voor Facebook Payments en je registreren bij Facebook als non-profitorganisatie.
Pro-tip: gebruik software voor donatiebeheer om je Facebook-donaties bij te houden, zodat al je donatie gegevens overzichtelijk en gemakkelijk te vinden zijn. Met Donorbox kun je alle Facebook-donaties die je ontvangt handmatig invoeren in je donor beheersysteem. Ga gewoon naar “Offline donatie toevoegen” vanuit uw Donorbox-campagne dashboard:
Wat voor soort bericht je ook gebruikt, vergeet niet om je Donorbox-campagne te koppelen, zodat je volgers snel kunnen vinden waar ze kunnen doneren.
8. Laat de impact van donaties zien
People are more willing to give if they think their gift will make a real difference. Don’t be afraid to show them exactly what their donation can do—buy school lunches for a class of students, cover the cost of new clothing for a family who lost everything in a natural disaster, or pay for clean drinking water.
Once your campaign is over, be sure to show off all you accomplished! Donors want to see their dollars in action, so be sure to share images, charts, and any data you’ve collected to prove how you turned those donations into meaningful action.
Mensen zijn meer bereid om te geven als ze denken dat hun geschenk een echt verschil zal maken. Wees niet bang om ze precies te laten zien wat hun donatie kan doen: schoollunches kopen voor een klas leerlingen, de kosten van nieuwe kleding dekken voor een gezin dat alles verloor bij een natuurramp, of betalen voor schoon drinkwater.
Als je campagne voorbij is, moet je laten zien wat je allemaal hebt bereikt! Donateurs willen hun dollars in actie zien, dus zorg ervoor dat u afbeeldingen, grafieken en alle gegevens die u heeft verzameld, deelt om te bewijzen hoe u die donaties hebt omgezet in zinvolle actie.
9. Gebruik Social Proof om vertrouwen op te bouwen
Wat bedoelen we hier met “sociaal bewijs”? Het is precies hoe het klinkt: een bewijs dat anderen het ook doen. Potentiële donateurs zullen eerder geven als ze andere mensen zien geven, vooral als die andere mensen hun vrienden, familie, collega’s of buren zijn.
U kunt profiteren van sociaal bewijs door mensen op sociale media te laten posten nadat ze aan uw organisatie hebben gegeven. Met Donorbox worden knoppen voor sociaal delen automatisch toegevoegd aan het donatie formulier van uw campagne, zodat donateurs hun netwerk kunnen laten weten dat ze er trots op zijn u te steunen.
Donorbox heeft ook een geautomatiseerde donormuur die wordt bijgewerkt met donornamen. Dit betekent dat donateurs erkenning krijgen en dat hun naam bekend is – en potentiële donateurs kunnen zien hoeveel anderen hun zuurverdiende geld aan uw organisatie toevertrouwen.
10. Blog over je activiteiten
Een blog maken voor de website van uw organisatie kan een aantal dingen doen. Ten eerste kunt u het publiek op de hoogte houden van nieuwe initiatieven zoals een nieuwe campagne en eventuele behoeften die uw organisatie heeft om haar missie uit te voeren.
U kunt uw blog ook gebruiken om missiegerichte inhoud te publiceren die nieuwe donateurs op Google kunnen vinden. Via Search Engine Optimization (SEO) kunt u blogberichten schrijven die verschijnen wanneer iemand zoekt naar iets dat verband houdt met uw missie. De sleutel is om hoogwaardige inhoud te creëren die feitelijk en interessant is en een beroep doet op de emoties van uw donor.
Bloggen kan, mits op de juiste manier behandeld, niet alleen nieuwe donaties genereren, maar ook levenslange donateurs.
11. Geef wat kleine Prikkels
Sommige donoren reageren goed op duidelijke prikkels om te geven. Als er een duidelijke beloning is voor geven – naast het helpen van je geweldige doel! – is er een goede reden om te geven dat een soort onmiddellijk voordeel oplevert.
- Fysieke artikelen. Ben je geld aan het inzamelen voor iets lokaals, op een evenement of in je faciliteit? Geef t-shirts aan iedereen die een bepaalde drempel overschrijdt. Je zou ook merksleutelhangers, mokken, maskers, enz. kunnen maken. Iets leuks dat een potentiële donateur meteen een reden geeft om te geven – gratis spullen!
- Digitale artikelen. Deze vragen wat meer creativiteit, maar met de juiste mindset kun je een incentive bedenken die waardevol is voor je donateurs. Heb je ruimte op je website voor advertenties? Je zou advertentieruimte kunnen aanbieden aan iedereen die over de drempel geeft. Als je blog eenmaal actief is, kun je een speciale shoutout geven aan uitstekende donateurs daar en op je sociale-mediapagina.
Welke prikkels u ook bedenkt, zorg ervoor dat u duidelijk bent over uw voorwaarden, zodat een potentiële donor precies weet wat hij kan verwachten.
5 Praktische tips voor online donaties ontvangen
1. Wees Specifiek
Of u nu een e-mailcampagne voert of tekst-om-te-geven gebruikt, geef uw potentiële donateurs een specifieke reden om aan uw organisatie te doneren. Hoe gerichter uw vraag, hoe meer donateurs zich genoodzaakt voelen om te geven.
Probeer wat context aan je vraag toe te voegen. Hoe zullen hun donaties u helpen uw missie te bereiken? Wees een open boek over uw uitgaven en uw budget.
Hier zijn enkele voorbeelden van duidelijke, missiespecifieke taal die u kunt gebruiken bij het werven van nieuwe donateurs:
€ 25 zal vers, schoon water voor vier gezinnen financieren.
Door te doneren aan ons bouwfonds steun je ons doel om ons museum uit te rusten met de nieuwste technologie, waardoor onze jonge bezoekers de ultieme educatieve ervaring krijgen.
Met ons jaarlijkse subsidieprogramma besteden we € 1.000 per dag aan het helpen van onze gemeenschap. Kun je € 50 inleggen om je bij ons aan te sluiten bij onze missie om iedereen in onze gemeenschap te huisvesten?
Wees niet bang om specifiek te zijn! Uw donateurs zullen de transparantie waarderen en u krijgt precies wat u nodig heeft.
2. Creëer urgentie
Onthoud dat uw communicatie met veel concurreert om de aandacht van een potentiële donor te trekken. Urgentie helpt u hun aandacht te trekken en kan hen overtuigen om een donatie te doen.
Wanneer je op het punt staat een nieuwe fondsenwervingscampagne te lanceren, stel jezelf dan deze vragen om dit noodzakelijke gevoel van urgentie te ontwikkelen:
- Wat hebben we nu nodig om succesvol te zijn in onze missie?
- Wat is ons doel om geld in te zamelen om aan die behoefte te voldoen?
- Wat gebeurt er wel of niet als we dat doel niet halen?
Wat uw antwoorden ook zijn, het loont om er transparant over te zijn naar uw donateurs.
Pro-tip: onthoud dat u niet negatief wilt overkomen – geven aan uw organisatie moet donateurs een goed gevoel geven, niet gestrest! Ze moeten hun donatie voltooien en het gevoel hebben dat ze je hebben geholpen om aan een dringende, op missie gebaseerde behoefte te voldoen.
3. Inspireer met emotie
Mensen geven omdat ze willen helpen. Ze willen weten dat ze iets goeds doen. Dat hun gave noodzakelijk en krachtig is.
Studies tonen aan dat het ondersteunen van anderen leidt tot een sterker gevoel van eigenwaarde en doelgerichtheid. Onze hersenen zijn vastbesloten om te willen helpen en om ons beter te voelen over onszelf als we dat doen.
Uw organisatie heeft een missie om te helpen. Wees eerlijk over waarom jouw missie belangrijk is en sluit aan bij de emoties van je publiek.
4. Maak het makkelijk om online donaties op te halen
Als je eenmaal de vraag hebt gesteld, maak het dan niet ingewikkelder door online geven moeilijk te maken! Hier zijn enkele belangrijke dingen om te overwegen als het gaat om het vereenvoudigen van het online donatie proces.
- Maak de donatieknop makkelijk vindbaar! Normaal gesproken moet u uw donatieknop op elke pagina van uw website plaatsen, meestal in het bovenste gedeelte van elke pagina. Het moet opvallen tussen andere tekst of afbeeldingen op de pagina. Het is een goede gewoonte om het boven de navigatiebalk te plaatsen om het zichtbaar te maken.
- Koppel je donatieknop goed. Wat heb je aan de knop als de link gebruikers naar de verkeerde pagina brengt? Wanneer een potentiële donateur op die link klikt, moeten ze rechtstreeks naar uw beveiligde online donatieformulier worden geleid.
- Ontvang een SSL-certificaat. Hierdoor kan uw site worden vermeld als https, wat veiliger is dan alleen http. Dit is zowel belangrijk om de informatie van uw donor veilig te houden als om te voorkomen dat hun browser hen vertelt dat uw site onveilig is. Loop online donaties niet mis omdat je deze extra stap niet hebt gezet.
- Zorg voor een duidelijke link of knop in je e-mails. Een potentiële donateur moet gemakkelijk de link kunnen vinden die hem naar uw beveiligde donatie formulier leidt.
Door het online schenkingsproces zoveel mogelijk te stroomlijnen, wordt u beloond met meer donaties. Hoe meer donateurs uw donatie formulier snel kunnen vinden, des te gemakkelijker kunnen zij uw dringende behoefte ondersteunen!
5. Bedank donateurs
Een manier om donaties te krijgen? Bouw een goede relatie op met bestaande donateurs! Toon donateurs uw gevene waardering voor hun giften om hen te inspireren om opnieuw te geven.
Met Donorbox uw aangepaste bedankmail automatisch verzonden wanneer een donatie wordt ontvangen. Dit betekent dat uw schenking onmiddellijk voelt, wat een goede basis is om zowel dat goede gevoel dat te geven inspireert aan te boren als om te bevestigen dat hun donatie succesvol was.
Behalve deze bedankmails, wees creatief met je bedankjes! Zet een virtuele donateursmuur op met Donorbox zodat je donateurs een toelating krijgt. Geef ze shout-outs op je sociale media-accounts. Als je creatief te werk gaat, zijn mogelijkheden om oneindig te blijven schenken.
Donatie software gebruiken om meer online donaties ontvangen
Getting more donations requires using the right tactics of course, but the right tools are just as important. Ultimately, these tactics rely on a solid, online donation system. To get more donations, you need to have a clear, good-looking donation form that your donors can easily find through text, Facebook, email, and in-person.
That’s where Donorbox comes in. Keeping all of your fundraising efforts together with the same piece of software means less work for you and a more cohesive experience for your donors, no matter where they find your donation button.
For more fundraising tips, check out the rest of our nonprofit blog.
Om meer donaties te krijgen, moet je natuurlijk de juiste tactieken gebruiken, maar de juiste tools zijn net zo belangrijk. Uiteindelijk zijn deze tactieken afhankelijk van een solide, online donatiesysteem. Om meer donaties te krijgen, moet je een duidelijk, mooi donatieformulier hebben dat je donateurs gemakkelijk kunnen vinden via sms, Facebook, e-mail en persoonlijk.
Dat is waar Donorbox om de hoek komt kijken. Als u al uw fondsenwervingsinspanningen samenhoudt met hetzelfde stuk software, betekent dit minder werk voor u en een meer samenhangende ervaring voor uw donateurs, ongeacht waar ze uw donatieknop vinden.
Bekijk de rest van onze non-profitblog voor meer tips voor fondsenwerving.