Non-profit versus non-profit: wat is het verschil?

Non-profit versus non-profit: wat is het verschil?

non profit versus not for profit

Non-profit en non-profit. Twee woorden voor hetzelfde type organisatie, toch? Nou, niet precies.

Hoewel dit voor sommigen misschien als een verrassing komt (en het is gemakkelijk in te zien waarom), zijn non-profit- en non-profitorganisaties duidelijk verschillend. Hoewel geen van beide bestaat om geld te verdienen, hebben ze contrasterende missies en functies, evenals bedrijfsstructuren en fiscale implicaties.

In dit artikel zullen we het verschil tussen non-profit- en non-profitorganisaties bespreken terwijl we het volgende bespreken:

  1. Wat is een Non-profit?
  2. Wat is een  Not-for-Profit?
  3. Not-for-Profit vs. Nonprofit: Wat zijn de verschillen
  4. Wat zijn overeenkomsten tussen Not-for-Profit and Nonprofit?
  5. Not-for-Profit vs. For-profit vs. Nonprofit

Wat is een Nonprofit?

Non-profitorganisaties zijn per definitie niet gericht op het maken van winst – het staat al in de naam. In plaats daarvan dienen ze het algemeen belang. Hoewel ze werken om inkomsten te genereren, zamelen non-profitorganisaties geld in via donaties, subsidies en schenkingen om een ​​extern doel te helpen.

Non-profitorganisaties zijn liefdadigheidsinstellingen en stichtingen, maar ook educatieve en religieuze organisaties, evenals ziekenhuizen. Ze hebben elk een specifieke missie, van het opvangen van daklozen tot het verzorgen van dieren tot het vinden van een geneesmiddel voor kanker. Maar hun algemene doel is over de hele linie hetzelfde: mensen in nood helpen en de wereld verbeteren.

Non-profitorganisaties zijn eigenlijk belastingvrije organisaties in Nederland , wat inhoudt dat ze geen belasting betalen over geld dat via fondsenwerving is ontvangen. Maar ze moeten alle financiële en operationele informatie openbaar maken, zodat potentiële supporters kunnen zien hoe hun giften zullen worden gebruikt. Bovendien kan een persoon of bedrijf die aan een non-profitorganisatie geeft, hun donatie aftrekken van hun belastingaangifte.

Voorbeelden van bekende non-profitorganisaties zijn Habitat for Humanity, Make-a-Wish Foundation, Nomi Network, Healthcare for the Homeless, Word on Fire Catholic Ministries (hieronder weergegeven) en nog veel meer. In Nederland kennen we allemaal wel Natuurmonumenten , Unicef en KWF kankerbestrijding.


Wat is een not-for-profit?

Net als non-profitorganisaties verdienen non-profitorganisaties geen geld voor eigenaren. Non-profitorganisaties zijn echter alleen bedoeld om hun leden te helpen – elke ingezamelde of verdiende dollar gaat rechtstreeks naar het runnen van de organisatie. Ze hoeven niet te werken voor het algemeen belang.

Non-profitorganisaties kunnen ook een belastingvrije status aanvragen, meer informatie kan je vinden op de website van  kamer van koophandel.

Er kunnen verschillende soorten non-profitorganisaties zijn: maatschappelijke organisaties, maatschappelijke organisaties en clubs. Maatschappelijke organisaties kunnen het leven van daklozen helpen verbeteren of veteranen en hun families ondersteunen. Terwijl maatschappelijke organisaties zich vooral richten op doelen binnen de gemeenschap. Denk hierbij aan het schoonmaken van de wegen, het renoveren van parken, het planten van meer bomen, etc. Clubs zamelen meestal geld in om hun eigen activiteiten te verbeteren.

Een voorbeeld van een non-profitorganisatie is een sportclub, zoals een reishonk balteam dat geld inzamelt voor nieuwe uniformen of een weekendtoernooi bijwoont. Sociale clubs, zoals studentenverenigingen en studentenverenigingen, hebben geen winstoogmerk.

Boys & Girls Clubs van St. Lucie County (hieronder weergegeven), The Vitiligo Research Foundation en The Equitable Rights Movement, Inc. zijn allemaal geweldige voorbeelden van organisaties zonder winstoogmerk.


Non-profit versus not-for-profit: de belangrijkste verschillen


1. Missies en doelstellingen

Non-profitorganisaties en not-for-profit organisaties kunnen beide alleen geld verdienen om hun missies te ondersteunen, maar deze missies, evenals de doelstellingen van de organisatie, zijn heel verschillend.

Non-profitorganisaties willen het algemeen belang ten goede komen door middel van een missie die anderen dient, zoals het voeden van de hongerigen, het bouwen van scholen of het verstrekken van schoon water. In plaats van geld in te zamelen om geld te verdienen, proberen ze genoeg inkomsten te verdienen om deze missie te vervullen en te laten groeien.

Non-profitorganisaties zijn niet verplicht om het algemeen belang te dienen. In plaats daarvan kunnen ze alleen opereren om hun eigen doelstellingen te verwezenlijken en de leden van hun organisatie ten goede te komen.


2. Management en organisatiestructuur

Not-for-profit organisaties worden beheerd en gestructureerd als bedrijven met winstoogmerk. Ze proberen technisch nog steeds winst te maken, maar alleen zodat ze zich kunnen omdraaien en dit geld kunnen gebruiken om de begunstigden van hun missie te ondersteunen. Daarnaast kunnen non-profitorganisaties betaalde werknemers en/of vrijwilligers hebben die de dagelijkse activiteiten uitvoeren.

Non-profitorganisaties hebben geen doel om enige vorm van inkomsten te genereren. Ze streven er alleen naar om via zakelijke activiteiten of donaties voldoende geld te verdienen om hun doelstellingen te ondersteunen. Of dat nu de aanschaf van een teambus is of het organiseren van een sociaal evenement. Ook in tegenstelling tot non-profitorganisaties, zijn het de vrijwilligers die de non-profitorganisatie runnen.


3. Rechtspersonen

Non-profitorganisaties kunnen een afzonderlijke afzonderlijke hebben om zaken te doen.

Organisaties zonder winstoogmerk kunnen echter geen aparte beslissingen hebben.


4. fiscale gevolgen

Hoewel zowel not-for-profit- als non-profitorganisaties een belastingvrije status kunnen aanvragen bij de Kamer van Koophandel in Nederland. Kijk dus goed of je als een stichting of vereniging wilt inschrijven

Maar de meeste bijdragen aan non-profitorganisaties zijn niet aftrekbaar, op enkele uitzonderingen na, zoals enkele vrijwillige brandweerkorpsen.


Wat zijn de overeenkomsten ?


1. Winst is niet het doel

We hebben dit al vaak genoemd – en we weten zeker dat u dit al wist – maar het is de moeite waard om nogmaals te zeggen: beiden organisaties bestaan NIET om winst te maken voor eigenaren.


2. We hebben dit al vaak genoemd – en we weten zeker dat u dit al wist – maar het is de moeite waard om nogmaals te zeggen: non-profitorganisaties en non-profitorganisaties bestaan NIET om winst te maken voor eigenaren.

Zowel non-profitorganisaties als not for profit organisaties kunnen bijdragen van individuen en bedrijven accepteren – in feite is dat de belangrijkste manier waarop beide soorten organisaties de fondsen kunnen binnenhalen die ze nodig hebben om te werken.

Zoals hierboven vermeld, komen echter niet alle non-profitorganisaties in aanmerking voor fiscaal aftrekbare giften. Maar nogmaals, er zijn uitzonderingen!

De Boys & Girls Clubs van St. Lucie County, een non-profit organisatie, gebruikt de onderstaande donatie pagina van Donorbox om donaties voor hun club te accepteren. Op hun pagina staat duidelijk de status van de organisatie vermeld (direct onder het donatie formulier), maar ze vermelden niet dat donaties fiscaal aftrekbaar zijn.

not for profit vs non profit

Dit staat in schril contrast met de fiscale aftrekbaarheid van schenkingen zonder winstoogmerk. Zo gebruikte McIntyre House, een  non-profitorganisatie, de Donorbox Crowdfunding-functie om geld in te zamelen voor de begunstigden. Ze hebben op deze donatie pagina vermeld (onder details) dat alle donaties aan hun non-profitorganisatie fiscaal aftrekbaar zijn.

not for profit vs non profit


3. Belastingvrije status

Non-profitorganisaties en non-profitorganisaties kunnen beide een belastingvrije status aanvragen bij de Kamer van Koophandel, zodat ze geen verschillende soorten belastingen hoeven te betalen.


Not-for-profit versus for-profit versus non-profit

Er zijn verschillende verschillen (zelfs overeenkomsten) tussen for-profit en non-profit en non-profit. Het belangrijkste verschil, zoals de namen al doen vermoeden, ligt in hoe ze met de winst omgaan.

De meeste bedrijven die tegenwoordig over de hele wereld actief zijn, zijn inderdaad organisaties met winstoogmerk. In tegenstelling tot non-profitorganisaties proberen bedrijven met winstoogmerk veel geld te verdienen, voornamelijk door een product of dienst aan een doelgroep te verkopen. De ondernemer hoopt winst te maken en geld voor zichzelf te verdienen, en kan ook aandeelhouders en investeerders betalen.

Integendeel, non-profitorganisaties werken vaak met winstoogmerk en proberen een inkomstenstroom te creëren door middel van fondsenwerving en soortgelijke activiteiten. Maar deze inkomsten kunnen hun leden niet ondersteunen. Not-for-profits werken niet echt met het doel om inkomsten te genereren; hun doel blijft om met het ingezamelde geld hun eigen leden en activiteiten ten goede te komen.

Non-profitorganisaties, zoals for-profit organisaties, kunnen betaald personeel hebben. Aan de andere kant worden non-profitorganisaties voornamelijk gerund door vrijwilligers.

In tegenstelling tot non-profitorganisaties en non-profitorganisaties, kunnen bedrijven met winstoogmerk niet worden geregistreerd als belastingvrije organisaties. Ze kunnen echter belastingvoordelen zoeken door fiscaal aftrekbare bijdragen te doen aan non-profitorganisaties – sommige komen zelfs overeen met de liefdadigheidsdonaties van hun werknemers.

Organisaties met winstoogmerk hebben niet veel beperkingen op de activiteiten die ze kunnen uitvoeren. Aan de andere kant hebben non-profitorganisaties er veel; vooral als het gaat om politieke betrokkenheid en lobbyen. For-profits hebben ook beperkingen, maar minder dan die van non-profitorganisaties.

Ondanks alle verschillen delen for-profits, not-for-profits en non-profits wel degelijk een overeenkomst. Non-profitorganisaties en non-profitorganisaties stellen meestal strategieën en langetermijn-/kortetermijndoelen vast, zoals winstoogmerk. Ze hebben ook teams en afdelingen ingezet om deze strategieën te volgen en de doelen te bereiken.


De samenvatting

Samenvattend: non-profit en not-for profit organisaties zijn in feite heel verschillend, hoewel ze geen van beide streven naar winst.

Non-profitorganisaties bestaan ​​om het welzijn van de gemeenschap te dienen en zamelen alleen fondsen in die direct van invloed zijn op hun missie om anderen te helpen. Non-profitorganisaties zamelen daarentegen geld in om hun interne leden ten goede te komen. En hoewel beide soorten organisaties een belastingvrije status kunnen aanvragen. non-profitorganisaties fiscaal aftrekbare bijdragen accepteren; en slechts een select aantal non-profitorganisaties is daartoe in staat.

Maar er is nog één overeenkomst: beide kunnen geld inzamelen voor hun missies. En Donorbox blijft een van de meest betaalbare en gebruiksvriendelijke online fondsenwerving platforms voor beide soorten organisaties. Je gaat binnen enkele minuten aan de slag en kunt onze functies gebruiken om uw inspanningen op het gebied van fondsenwerving en donateur beheer op te schalen. Lees meer over deze functies (Crowdfunding, Peer-to-Peer, Evenementen, Lidmaatschappen, Terugkerende Donaties formulieren, Donatie pagina’s en meer!) op onze website.

Bent u op zoek naar meer informatie over fondsenwerving, bewustwording en meer voor uw non-profit of non-profit? Bekijk onze andere artikelen op de Donorbox Non-profit Blog. Abonneer u op onze nieuwsbrief en we zorgen ervoor dat onze beste bronnen elke maand in uw inbox worden afgeleverd.

Sluit u aan bij de non-profit beweging
Ontvang onze gratis e-mailupdates om tips, hulpmiddelen en leuke acties voor non-profitorganisaties rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.
Join live demo

Join us in serving the nonprofit world!

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 50.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Join a 30 minute Live Demo to see why over 50,000 nonprofits use Donorbox to fuel their fundraising