9 Magische Woorden om meer online donaties op te halen

9 Magische Woorden om meer online donaties op te halen

meer online donaties ophalen

Meer online donaties ophalen ? Als u dit leest, is de kans groot dat u zich voorbereidt op een fondsenwervingscampagne of de perfecte tekst voor uw donatie pagina probeert te schrijven – en u bent vastgelopen.

Online Fondsenwerving is moeilijk.

Of u nu een groot fondsenwerving evenement organiseert, een grote donateur benadert of een e-nieuwsbrief schrijft, elke fondsenwerving strategie brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee.


Meer online donaties: Waarom geven mensen eigenlijk?

Hoewel online fondsenwerving zeker verschilt van fondsenwerving in persoon (bv. fondsenwerving tijdens vergaderingen of op straat), blijft de essentie van waarom mensen geven hetzelfde: mensen geven aan mensen.

Mensen doneren niet aan gezichtsloze organisaties of gebouwen. Ze geven om levens te veranderen en levens te redden, en omdat iemand hen dat gevraagd heeft. Mensen vormen de basis van elke fondsenwervingscampagne.

Daarom zijn goede fondsenwervers gericht op mensen. Ze zijn ook goede verhalenvertellers – ze vertellen verhalen op een manier die hun publiek kan begrijpen. Goede fondsenwervers kennen hun donateurs (wie ze zijn, hoeveel ze kunnen geven, waarom ze geven). Ze zijn oprecht en empathisch, en ze bouwen relaties op.

Dit alles kan moeilijk zijn om online te bereiken, hoewel niet onmogelijk. Effectieve fondsenwerving en geweldige donatiepagina’s vergen tijd om te polijsten.

Hoewel er geen universele regels zijn en wat werkt voor de ene organisatie misschien niet werkt voor de andere, zijn er wel een aantal beproefde tips om succesvol online om donaties te vragen.

Gebruik deze magische fondsenwerving woorden op uw website of donatie pagina om uw kansen op succes te vergroten.

Words to Increase Donations


Hier zijn de 9 magische woorden die donaties voor non-profitorganisaties verhogen :


1. “Jij”

Als je goed observeert, zul je merken dat veel non-profitorganisaties veel tijd besteden aan het praten over zichzelf. “Wij” zijn daarin geslaagd. Dieren in gevaar kunnen op “ons” rekenen.

Hierdoor kunnen donateurs zich buitengesloten en ongewaardeerd voelen. Als je al een website en een donatie pagina hebt, beoordeel je berichtgeving dan kritisch. Richt je je op je donateurs of op jezelf?

Als je op jezelf gericht bent, herschrijf dan. Probeer zoveel mogelijk “wij” en “ons” te vervangen door “jou”.

 • Jij heeft ons in staat gesteld vorig jaar 1000 daklozen in dienst te nemen.
 • Jouw vrijgevigheid is verbazingwekkend.
 • Dank je voor jouw leiderschap en steun.
 • Met jouw hulp hebben we 10.000 schoolbenodigdheden projecten gefinancierd.
 • Jouw inzet heeft dit mogelijk gemaakt.

Uw donateurs willen weten dat zij een verschil maken wanneer zij iets geven.

Niet alleen zorgt het gebruik van het woord “u” ervoor dat uw donateurs zich gewaardeerd voelen, maar het verwijdert ook de muren tussen uw donateurs en uw organisatie. En donateurs die zich gewaardeerd voelen, zijn eerder geneigd opnieuw te geven.

Verhoog verder uw kansen op succes door waar mogelijk de voornaam van uw donateurs te gebruiken.

Er zijn twee soorten “wij” – degene die uitsluit en degene die insluit. Je kunt nog steeds het woord “wij” gebruiken, maar maak het inclusief (bijv. “Samen waren we in staat om 10.000 mensen in afgelegen gebieden van Ghana toegang te geven tot schoon water”).


2. “Omdat”

In een studie over hoe mensen reageren op taal, gepubliceerd in Harvard Magazine, ontdekten de psychologen Langer, Chanowitz en Blank dat een reden toevoegen aan je verzoek je slagingskans bijna kan verdubbelen.

Dit komt omdat het menselijk brein is geprogrammeerd om te reageren wanneer het het woord “omdat” hoort. Onderzoek toont aan dat dit woord een automatische trigger is voor naleving, en in veel gevallen stopt een persoon met aandacht schenken aan wat er komt na het horen van “omdat”.

Zo organiseerden de onderzoekers eind jaren zeventig een experiment om verschillende varianten te testen van het framen van een verzoek om fotokopieën te maken .

Wanneer gevraagd werd zonder opgaaf van reden, slaagden ze er in 60% van de tijd in om de lijn te knippen. Wanneer een reden werd toegevoegd – sprong het tot meer dan 90%.

Om in te spelen op deze eigenaardigheid van het menselijk brein, gebruik het magische woord “omdat” om je donateurs te triggeren om te reageren. Wanneer je de tekst voor je donatie pagina schrijft, zorg er dan voor dat je het woord “omdat” gebruikt in je fondsenwerving vraag. Als je duidelijk maakt waarom je om donaties vraagt (en specifiek het woord “omdat” gebruikt wanneer je uitlegt waarom), zul je meer donaties ontvangen.

 • “Vandaag delen we Umu’s verhaal met jullie omdat ze in gevaar is en we snel moeten handelen.”
 • “We vragen om uw hulp omdat we meer bos rond ons beschermd gebied moeten veiligstellen als we de orang-oetan willen redden van uitsterven.”
 • “We hebben uw hulp nodig omdat miljoenen mensen in Jemen met de hongerdood worden bedreigd. Gezinnen hebben moeite om te overleven zonder voldoende voedsel.”

3. “Vandaag”

In de drukke wereld van vandaag is het van essentieel belang om uw donateurs eraan te herinneren dat ze “vandaag” moeten doneren om uw conversiepercentage te verhogen en uw fondsenwerving doelen te bereiken.

Door het woord “vandaag” te gebruiken, geeft u uw donateurs een gevoel van urgentie, wat hen kan motiveren om te geven en hun donatie niet uit te stellen.

Wanneer u het gevoel van urgentie gebruikt om uw donateurs te laten geven, spring er dan niet meteen in.

Zelfs als zowel jij als de donateur weet waar je naartoe wilt met je tekst (d.w.z. de vraag), is het belangrijk om die reis zo te maken dat je ze erin meeneemt en een gevoel van urgentie opbouwt voor je einddoel.

 • “Doneer vandaag om kinderen als Aya op tijd hun spullen te geven voor het schooljaar begint.”
 • “Doneer vandaag om de daklozen in Manchester te helpen. Bittere koude rillingen kunnen het risico op onderkoeling en bevriezing verhogen – daklozen zijn gestorven door in de kou te slapen.”
 • “We hebben uw hulp vandaag nodig om medicijnen te leveren aan gezinnen in Syrië. Medicijnen en medische voorraden worden steeds schaarser, en slechts de helft van de gezondheidsvoorzieningen functioneert volledig.”

4. “Dank u”

“Dank u” is vaak een van de eerste dingen die onze ouders ons leren zeggen, maar is het echt een magisch fondsenwerving woord dat donaties doet toenemen?

Het blijkt zo te zijn. In hun artikel, Learning to Say Thank You: The Role of Donor Acknowledgements, Jen Shang, Adrian Sargeant, Kathryn Carpenter, and Harriet Day werpen licht op de wetenschap achter het zeggen van “dank u”.

Uit hun onderzoek bleek onder meer dat donateurs die een extra bedankbrief ontvingen 60% grotere giften gaven dan donateurs die geen bedankbrief ontvingen.

Bedank je donateurs altijd, ongeacht het bedrag dat ze hebben bijgedragen. En zorg ervoor dat je regelmatig dank je wel zegt, niet alleen wanneer je op het punt staat om iets te vragen.

Dank u zeggen herinnert uw donateurs er ook aan dat ze al eerder hebben gegeven en versterkt hun positieve zelfbeeld. We hebben de neiging onze beslissingen te herhalen om congruent te blijven met ons idee van onszelf.

 • “Dankzij jullie hebben Michael en zijn zus Janet Michael’s 9e verjaardag gevierd met taart en ballonnen op een veilige en liefdevolle plek. Ze zijn niet meer bang en vinden het heerlijk om hun eigen kamer te hebben.”
 • “Hartelijk dank voor uw attente donatie van 250 dollar aan de Wildthorne County Agency on Aging. Uw donatie zal ervoor zorgen dat ouderen in onze county, zoals Tom en Francis, zich kunnen ontplooien.”

dankbrief non profit


5. “Klein”

“Klein” (of “beetje”, of “klein”, of “bijna”) is een fondsenwerving magisch woord.

Bovendien ontdekte Dr. Robert Cialdini in zijn klassieke boek Influence dat het toevoegen van een minimale parameter aan de uitnodiging tot het geven van een gift drastisch andere resultaten opleverde.

In een huis-aan-huis verzoek, werd aan een groep potentiële donateurs gevraagd:

“Zou u bereid zijn te helpen door een donatie te geven?”

Een andere groep werd gevraagd:

“Zou u bereid zijn te helpen door een donatie te geven? Elke cent helpt.”

Mensen aan wie de tweede variatie werd gevraagd, waren bijna tweemaal zo geneigd te doneren!

In dit geval fungeerde de zin “elke cent zal helpen” als synoniem voor “klein”. Het hielp mensen te motiveren die anders misschien niet hadden gegeven.

Dr. Cialdini sprak over hoe consistentie (een van de 6 principes die menselijk gedrag motiveren) kan worden geactiveerd door te zoeken naar, en te vragen om, kleine initiële toezeggingen. Deze kleine toezeggingen kunnen later uitgroeien tot veel grotere toezeggingen. Deze tactiek werkt het best bij “tightwads” (mensen die minder uitgeven dan ze idealiter zouden willen). Het is ook een goed alternatief om donateurs van tightwads voor te stellen om mee te doen aan een maandelijks terugkerend donatie programma. € 10 per maand gedurende een jaar klinkt voor hen (en bijna iedereen) veel beter dan € 120, zelfs als het bedrag hetzelfde is.

Door te suggereren dat een kleine actie een goed begin is, zullen mensen meer geneigd zijn om in actie te komen en zullen ze “actieverlamming” doorbreken.

 • “Geef een kind te eten voor slechts € 0,50 per dag.”
 • “Een donatie is een manier om een helpende hand uit te steken. Door zelfs maar een kleine donatie te geven, kunt u deel uitmaken van een inspanning om medische hulp te bieden, voedsel en onderdak te verstrekken, en gezinnen te helpen hun leven en gemeenschap weer op te bouwen.”
 • “We zijn altijd blij met grote bijdragen, maar omdat we kinderen, gezinnen en senioren helpen die te maken hebben met honger in onze gemeenschap, komt zelfs de kleinste eindejaar bijdrage een heel eind.”

6. “Snel”

Onze hersenen houden van onmiddellijke bevrediging. Verschillende MRI-studies (magnetic resonance imaging) hebben aangetoond dat onze frontale cortex zeer actief is als we denken dat we ergens op moeten wachten en dat onze middenhersenen oplichten als we denken dat we iets meteen krijgen.

Woorden als “onmiddellijk”, “onmiddellijk”, of zelfs gewoon “snel” staan erom bekend dat ze de schakelaar omzetten van de middenhersenactiviteit die ons zo geneigd maakt te handelen.

Hoewel u het woord “onmiddellijk” niet vaak kunt gebruiken wanneer u non-profitdiensten beschrijft, kunt u de woorden “snel” of “onmiddellijk” gemakkelijk opnemen in uw webteksten.

We zijn meer geneigd om te kopen wanneer we eraan herinnerd worden dat de resultaten snel zullen gebeuren of dat we een onmiddellijke beloning zullen ontvangen.

Het woord “snel” kan ook worden gebruikt om donateurs gerust te stellen dat het donatieproces niet te veel van hun tijd zal vergen (en als je zegt dat het donatie proces snel is, zorg er dan voor dat het dat ook is!).

 • “Uw gift wordt direct aan het werk gezet.”
 • “Na uw donatie ontvangt u direct een video van ons team ter plaatse.”
 • “Ons donatie proces is eenvoudig en snel. In slechts 30 seconden is uw donatie op weg om de meest kwetsbare kinderen van Australië te steunen.”

7. “Sluit je aan”

Helaas is een al te gebruikelijke aanpak om donaties te verhogen, prospects te vertellen hoe weinig mensen de organisatie momenteel steunen.

In een recente e-mail voor fondsenwerving schreef Wikipedia bijvoorbeeld: “Miljoenen mensen over de hele wereld lezen Wikipedia, maar slechts 1% van de lezers geeft.”

Hoewel het mogelijk is dat Wikipedia andere methoden heeft getest en dat deze het beste werkte, gaat dit in tegen het principe van sociaal bewijs. Mensen zijn eerder geneigd een gedrag te vertonen als ze denken dat andere mensen hetzelfde doen.

Vooral wanneer zij onzeker zijn, zullen mensen kijken naar de acties en gedragingen van anderen om hun eigen gedrag te bepalen.

Mensen zijn sociale dieren, en de wetenschap vertelt ons dat we, om anderen te overtuigen, kunnen wijzen op wat veel anderen al doen.

Dit geldt ook voor voorgestelde donatiebedragen. Geef op je donatie pagina verschillende voorgestelde bedragen (waarbij je elk bedrag koppelt aan een specifiek resultaat) en benadruk één donatiebedrag.

Uit een studie is gebleken dat de gemiddelde donatie bedragen met 12% toenamen wanneer donoren werden onderworpen aan “sociale informatievoorwaarden”. In wezen hielpen voorgestelde geef niveaus donoren te vertellen welk bedrag “gepast” is om te geven.

 • Voeg je bij meer dan 10.000 donoren uit Nederland!”
 • “95% van de Amsterdamse donateurs doneerden €200 of meer! Doe met hen mee.”
 • Sluit u aan bij 65% van uw collega’s op het werk en help mensen in uw gemeenschap door een liefdadigheidsbijdrage te doen.”

8. “100%”

Doneren voelt goed. Als dat niet zo is, zal het niet gebeuren. Donateurs zijn in toenemende mate afkerig van het idee van overheadkosten. Ergens onderweg is het idee ontstaan dat sommige liefdadigheidsinstellingen enorme, bureaucratische machines zijn die veel geld uitgeven aan overhead en administratieve kosten. En niemand wil dat zijn € 100 opgaat aan het salaris van de CEO.

“Ondanks het inzicht dat CEO’s van non-profitorganisaties betaald moeten worden, zouden de meeste mensen die geld doneren er niet voor kiezen om bij te dragen aan het salaris van de CEO van de organisatie,” zegt Elizabeth A. Keenan, een assistent-professor in de eenheid Marketing aan de Harvard Business School.

En gewoon je overheadkosten verminderen en tot het minimum terugbrengen kan je nonprofit schaden. Lage salarissen in combinatie met een zware werklast kan leiden tot een non-profit burn-out. In plaats daarvan, neem het idee van overhead-vrije donaties. Laat professionele filantropen of grote donateurs de overheadkosten dekken, zodat de overgrote meerderheid van kleinere donaties direct naar uw programma’s kan gaan.

Als u gebruik kunt maken van de “100% van uw geld zal helpen de hongerigen te voeden”, kunt u uw donaties mogelijk verdrievoudigen.

 • “100% van uw donatie financiert de ontwikkeling van krachtige immunotherapieën voor alle soorten kanker – waarmee meer doorbraken worden gefinancierd en meer levens worden gered.”
 • “100% van uw geld brengt schoon water naar mensen in nood.”

meer online donaties ophalen


9. “Expert”

Net zoals we gewend zijn om te doen wat anderen doen, zijn we gewend om de leiding van experts te volgen. Mensen reageren positief op geloofwaardigheid en autoriteit.

Je kunt op veel manieren autoriteit opbouwen: door testimonials te gebruiken, logo’s te tonen van merken die jou ondersteunen, links te delen naar geloofwaardige onderzoeken of artikelen die je hebt geschreven. Dit zijn allemaal symbolen van autoriteit en kunnen je invloed vergroten.

En uiteindelijk is vertrouwen het belangrijkste element in elke relatie. Dit geldt ook voor de relatie tussen een non-profitorganisatie en haar donateurs.

Verwerk het magische woord “expert” in je oproepen tot actie en op je donatie pagina en zie hoe je donaties na verloop van tijd toenemen.

 • “Steun ons team van experts in het rehabiliteren van de Indonesische olifanten.”
 • “Steun lokale experts en changemakers die al verandering brengen in het leven van de kwetsbaren in hun gemeenschappen.”
 • “Met uw gift kunnen we het baanbrekende onderzoek van onze experts financieren, verandering stimuleren door middel van pleitbezorging, en professionele educatie vergemakkelijken.

Voor nog meer succes kunt u overwegen de volgende formuleringen te gebruiken wanneer u om donaties vraagt:

Steun: Het gebruik van het woord “steun” in plaats van “doneer” heeft voor verschillende non-profitorganisaties de donaties verhoogd.

Gemakkelijk: Net als met het woord “snel”, wilt u uw donateurs verzekeren dat het donatie proces gemakkelijk is.

Verschil: Donateurs willen het gevoel hebben dat ze een positieve impact hebben, dus overweeg om de zin “maak een verschil” te gebruiken in uw kopij.

Haast: Roept een gevoel van urgentie op, dit werkt het beste wanneer er een real-time kwestie aan de orde is (bijv. “Haast je, over 2 dagen wordt het Grove Park afgebroken!”

Probleemloos: Niemand wil dat iemand hem elke week lastigvalt met e-mails en telefoontjes. Je donateurs laten weten dat dat niet zal gebeuren, kan de kans dat ze geven vergroten.


non profit donations wording


Alternatieven voor het woord “Doneren” (formuleringen die kunnen worden gebruikt wanneer om donaties wordt gevraagd):

“Doneren” is misschien wel de meest gebruikte oproep tot actie die door non-profitorganisaties wordt gebruikt voor online fondsenwerving. Om op te vallen en meer aandacht te trekken voor de  iDeal doneer knop of de “doneer” oproep, zijn er tal van, meer effectieve zinnen die je kunt toevoegen. U kunt een woord of zin kiezen die beter past bij het werk en de impact van uw non-profit.

Hier zijn enkele formuleringen die kunnen worden gebruikt wanneer om donaties wordt gevraagd

 • Maak een donatie
 • Doe mee aan de strijd!
 • Geef aan <nonprofit/pandemie>
 • Beïnvloed de levens van <….> vandaag
 • Onderneem nu actie!
 • Help een kind op te voeden! / Help <….> vandaag nog!
 • Stop onrechtvaardigheid
 • Vecht nu!
 • Help <jouw missie> in nood!
 • Red de <…..> nu!
 • Steun <…..> nu!
 • Red levens vandaag!
 • Maak uw gift compleet
 • Pleit voor onze zaak
 • Maak een verschil in <jaar>
 • Geef
 • Steun

Conclusie

Het gebruik van deze magische fondsenwervingswoorden kan u helpen om het aantal donaties te verhogen en uw fondsenwerving naar een hoger niveau te tillen.

Vergeet bij het schrijven van uw teksten voor uw website of donatie pagina niet om emotie te gebruiken. Emotie zet de toon, leidt de lezer door een verhaal en helpt hem zich in te leven. En empathie is wat filantropische actie motiveert.

Tot slot, vergeet niet om uw vraag aan te passen en doe veel testen met uw publiek. Dit zijn misschien magische fondsenwerving woorden, maar het publiek van elke non-profit organisatie is anders. Donateurs zijn eerder geneigd te geven wanneer een bijdrage voor hen persoonlijk van betekenis is, dus pas uw taalgebruik aan. Uit een studie is bijvoorbeeld gebleken dat wanneer in een fondsenwerving bericht bijvoeglijke naamwoorden als “aardig en meelevend” worden gebruikt, vrouwen gemiddeld 10 procent meer geven. Mannelijke donateurs daarentegen worden gestimuleerd om meer te geven wanneer in verzoeken bijvoeglijke naamwoorden worden gebruikt als “sterk”, “verantwoordelijk” en “loyaal”. U wilt een verschillende fondsenwerving aanpak voor elk donortype.

We hopen dat je deze tips nuttig vond! Kies Donorbox als uw online donatie systeem en bekijk onze Nonprofit blog voor meer nuttige non-profit bronnen en tips.

Sluit u aan bij de non-profit beweging
Ontvang onze gratis e-mailupdates om tips, hulpmiddelen en leuke acties voor non-profitorganisaties rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Join us in serving the nonprofit world!

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 30.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
geen opstartkosten, op elk moment uitschrijven
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)