Hoe kan je een donatiepagina beter vindbaar maken?

Ontdek praktische tips om je donatiepagina beter vindbaar te maken en je non-profitorganisatie te laten groeien. Leer hoe je SEO-strategieën kunt toepassen, content kunt optimaliseren en sociale mediaplatforms effectief kunt gebruiken om meer steun te krijgen voor je waardevolle missie

5 minutes read
Hoe kan je een donatiepagina beter vindbaar maken?

donatiepagina

Een donatiepagina beter vindbaar maken op mijn website ?  Wist u dat minder dan 2% van ’s werelds beste websites als volledig toegankelijk kan worden beschouwd? Dit betekent dat personen met een handicap – naar schatting 1,3 miljard mensen over de hele wereld – vaak geen toegang hebben tot belangrijke informatie en bronnen op deze websites.

Non-profitorganisaties behoren tot degenen die het meest kunnen profiteren van het toegankelijk maken van hun websites voor iedereen. Dit zorgt er niet alleen voor dat iedereen uw website kan gebruiken om meer te weten te komen over en toegang te krijgen tot de kritieke diensten of bronnen die u levert, maar het helpt ook om donaties binnen te halen.

Dat klopt – een volledig toegankelijke website en donatiepagina kunnen een enorm verschil maken in uw fondsenwerving inspanningen.

In dit artikel zullen we het hebben over wat er komt kijken bij het bouwen van een toegankelijke donatiepagina, waaronder:

  1. Waarom is het belangrijk dat mijn website zichtbaar moet zijn?
  2. 7 voorbeelden van vindbaarheid
  3. Hoe maak je een website en donatiepagina beter vindbaar maken

Bovendien zullen we delen hoe Donorbox vooruitgang boekt om ervoor te zorgen dat onze donatie formulieren en -pagina’s voor iedereen toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn!


Waarom is de toegankelijkheid van websites belangrijk?

 

Naarmate meer bronnen, taken en informatie online gaan, is het belangrijker dan ooit dat alle websites zo toegankelijk mogelijk worden.

Wanneer er toegankelijkheidsbarrières bestaan op uw site, weerhoudt u een aanzienlijk deel van de mensen ervan een deel van uw online aanwezigheid te gebruiken. Tegenwoordig is het hebben van deze toegankelijkheid barrières vergelijkbaar met het hebben van alleen trappen bij de ingang van een fysiek gebouw of het niet aanbieden van braille op belangrijke bewegwijzering.

Bovendien verbetert het volgen van de toegankelijkheidsrichtlijnen de gebruikerservaring van uw website voor iedereen – niet alleen voor mensen met een handicap. Ze maken inhoud leesbaarder en begrijpelijker, verbeteren de bruikbaarheid door mobiele gebruikers, helpen ouderen of mensen met beperkende verwondingen en helpen mensen met tragere of beperkte internettoegang.

Kortom, toegankelijkheid van websites is belangrijk omdat het gelijke toegang biedt tot alle kritieke informatie op uw website, van uw missie tot uw programma’s tot uw donatiepagina. En op zijn beurt verhoogt het hebben van een toegankelijke en gemakkelijk te navigeren website uw kansen op conversies verder.


7 Voorbeelden van belemmeringen voor toegankelijkheid

Maar wat verstaan we onder toegankelijkheidsbarrières? Dit zijn de manieren waarop een webpagina de volledige toegang tot informatie kan belemmeren voor mensen met auditieve, cognitieve, fysieke, spraak- en/of visuele handicaps. Laten we een paar voorbeelden van deze toegankelijkheid barrières bekijken.


1. Slecht kleurcontrast

Dit gebeurt wanneer er niet genoeg contrast – of verschil – is tussen de kleur van de tekst en de kleur van de achtergrond, waardoor het voor mensen met een visuele beperking moeilijk wordt om te lezen.

poor color contrast vs good color contrast


2. Tekst op afbeeldingen

Wees voorzichtig met het plaatsen van tekst over afbeeldingen. In sommige gevallen, zoals bij een onscherpe achtergrond of als de afbeelding veel lege ruimte heeft, kan het werken. Maar meestal maakt het toevoegen van tekst aan een afbeelding het moeilijk te lezen en ook moeilijk te begrijpen wat er op de afbeelding gebeurt.

text over images - best practices


3. Onleesbare tekst

Wanneer u kleine tekst op uw website gebruikt, kan het voor iedereen moeilijk te lezen zijn. Maar het treft vooral ouderen en mensen met een visuele beperking. Zorg ervoor dat uw tekst groot genoeg is voor iedereen – wij raden 18 pt aan. tekst of groter – evenals geschreven met een leesbaar lettertype.

donation page accessibility


4. Ontbrekende alt-tekst op afbeeldingen

Door alternatieve tekst (alt-tekst) aan uw afbeeldingen toe te voegen, kunnen schermlezertools hoorbaar lezen wat er op de foto, afbeelding of grafiek gebeurt. Dat maakt het voor mensen met een visuele beperking mogelijk om het beeld te begrijpen zonder het te zien.

how to add alt text to website images


5. Geen ondertiteling bij video’s

Voor slechthorenden is het vaak moeilijk om informatie te halen uit video’s op websites. Dit kan eenvoudig worden verholpen door bijschriften aan uw video’s toe te voegen en door in de hoofdtekst van elke video aan te geven wat er in elke video te zien is.

web accessibility for nonprofits


6. Moeilijk te navigeren formulieren

Zorg ervoor dat alle formulieren duidelijke instructies bevatten, evenals labels voor elk formulierveld. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker voor schermlezers om te lezen, maar ook voor iedereen om te begrijpen, ongeacht de vaardigheid.

inaccessible donation form vs accessible donation form

Create Accessible Donation Forms on Donorbox!


7. Navigatie met alleen muis

Niet iedereen heeft de fysieke mogelijkheid om een muis of trackpad te gebruiken. Zorg er dus voor dat uw website navigeerbaar is met alleen een toetsenbord.


Hoe u uw donatiepagina toegankelijk maakt

Een van de belangrijkste webpagina’s voor uw organisatie is uw fondsenwervingspagina. Zorg er dus voor dat het navigeren zo gemakkelijk mogelijk is en dat u alle belemmeringen voor toegankelijkheid uit de weg ruimt!

Hier leest u hoe u dat kunt laten gebeuren.


1. Kies de juiste tool voor uw donatieformulier

Met de juiste fondsenwerving tool hoef je je geen zorgen te maken of je donatieformulier zelf voldoet aan de toegankelijkheidsnormen.

Donorbox is een alles-in-één platform voor fondsenwerving met donatie formulieren die gemakkelijk te gebruiken zijn voor zowel organisaties als hun achterban.

Donorbox-formulieren voldoen zelfs officieel aan de toegankelijkheid normen die zijn vastgelegd in Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1! Dit betekent dat onze formulieren strikte richtlijnen volgen om ervoor te zorgen dat mensen van alle niveaus gegarandeerde toegang hebben, met functies zoals kleurcontrast, gemakkelijk te begrijpen labels en toetsenbordnavigatie.

Inclusiviteit is belangrijk hier bij Donorbox. En dit is slechts één manier om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de informatie en middelen die ze nodig hebben om te geven aan doelen die hen na aan het hart liggen. Hier is een voorbeeld van een toegankelijk Donorbox-donatieformulier dat is ingesloten op de website van Word on Fire.

accessible donation form

Make Your Donation Form Accessible to All

Bonus: Wil je meer voorbeelden van onze toegankelijke formulieren om het Donorbox-formulier in actie te zien? Bekijk deze 10 beste voorbeelden van donatie formulieren.


2. Voer een audit uit van uw website en donatiepagina

Toegankelijkheid houdt niet op bij uw donatie formulier. Voer een audit uit van uw donatie pagina en website met behulp van de bovenstaande lijst met belemmeringen voor toegankelijkheid. Maak vervolgens aanpassingen waar je kunt.

We raden u ook aan om aanvullende bronnen te bekijken, zoals ADA.gov, voor meer informatie over toegankelijkheid.

En als u over het budget beschikt, kan een professionele website-ontwikkelaar of -bureau u helpen bij het herontwerpen van uw website om ervoor te zorgen dat deze alle richtlijnen volgt en tegelijkertijd uw merk en ontwerpstijl behoudt.

U kunt ook de opname van het webinar hieronder bekijken, met Donorbox’s eigen Jena en website-expert Colin van Few & Far, voor meer informatie over hoe u uw website in topvorm kunt krijgen, inclusief aanvullende toegankelijkheid tips.

 

Get Started with Donorbox

Bonus: we hebben een lijst samengesteld met de 13 beste donatiepagina’s waarmee u uw donatiepagina kunt aanpassen voor toegankelijkheid en effectiviteit. Klik hier om ze te bekijken!


3. Voeg een toegankelijkheid widget toe aan uw website

Wil je de toegankelijkheid op je website en donatiepagina een stap verder brengen? Voeg een widget toe die speciaal is ontworpen om belemmeringen voor toegankelijkheid weg te nemen.

Een van de meest populaire widgets, UserWay, heeft een gratis optie waarmee gebruikers snel en eenvoudig lettergroottes kunnen wijzigen, kleurcontrasten kunnen aanpassen en nog veel meer met slechts één klik op een pictogram.

Hoewel de toevoeging van een widget u er niet van mag weerhouden alle hierboven voorgestelde wijzigingen aan te brengen, kan het het navigeren op uw website zeker nog gemakkelijker maken voor mensen met een handicap.


Onze Conclusies

Naarmate onze wereld afhankelijker wordt van technologie en het wereldwijde web om informatie te verspreiden en dagelijkse taken uit te voeren, wordt het steeds belangrijker dat alle websites toegankelijk zijn voor mensen van alle leeftijden, capaciteiten en achtergronden.

Wanneer er belemmeringen voor de toegankelijkheid op een website bestaan, worden hele gemeenschappen van mensen uitgesloten van het gebruik van die site in de ruimste zin.

Daarom is het van cruciaal belang dat u ervoor zorgt dat uw non-profitwebsite en uw donatiepagina volledig toegankelijk zijn. Wanneer u toegankelijkheids barrières wegneemt, maakt u het voor alle mensen gemakkelijker om aan uw zaak te doneren, wat uw organisatie, de donor en degenen die u dient ten goede komt.

Donorbox maakt het gemakkelijk om de toegankelijkheidsrichtlijnen te volgen, omdat onze donatieformulieren volledig voldoen aan WCAG 2.1. Het is helemaal gratis om aan de slag te gaan met Donorbox, dus je kunt het vandaag nog zelf uitproberen!

Bedankt voor je streven om de wereld een betere en inclusievere plek te maken. Als je meer tips en praktische tips nodig hebt over fondsenwerving, donatieformulieren en -pagina’s, donorbeheer en meer, ga dan naar onze Non-profitblog. Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een samengestelde lijst met de beste bronnen van Donorbox in uw inbox.

Avatar foto

Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.

  • linkedin
  • soundcloud

Join the fundraising movement!

Subscribe to our e-newsletter to receive the latest blogs, news, and more in your inbox.

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 50.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
Join a 30min Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
.brave_popup #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FF.brave_element.brave_element--button .brave_element__styler .brave_element__button_text { border-bottom: 1px solid #fff; } #brave_popup_51310__step__0 #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FF { text-align:left; } #brave_popup_51310__step__0 #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FK { z-index: 6 !important; left: 232px !important; } const _sticky_bravepop_id = 51310;
Join a 30min Live Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!