Kerk Social Media – een uitgebreide gids (+ veelgestelde vragen)

Ontdek in onze uitgebreide gids en veelgestelde vragen hoe kerken social media kunnen benutten om hun impact te vergroten. Leer hoe u effectieve strategieën kunt implementeren, betrokkenheid kunt stimuleren en een sterkere online gemeenschap kunt opbouwen. Ontdek het potentieel van sociale platforms voor uw kerk en bereik een groter publiek dan ooit tevoren.

12 minutes read
Kerk Social Media – een uitgebreide gids (+ veelgestelde vragen)

kerk social media

Social media en de kerk lijken misschien elkaars tegengestelde kanten, maar kerken zouden om verschillende redenen sociale media in hun marketingstrategie moeten opnemen.

Dus, hoe helpen sociale media kerken? Zoals je zult zien, kunnen kerken profiteren van het bereik, het opbouwen van relaties en de betaalbaarheid van sociale media.

In dit artikel gaan we dieper in op deze en andere voordelen van sociale media en delen we enkele hulpmiddelen en tips voor sociale media waarmee u geld kunt inzamelen voor je kerk.

  1. Wat zijn de voordelen van social media voor kerken
  2. 8 stappen voor de meest efficiënte social media strategie
  3. 3 tools voor social media om bij de hand te houden voor je kerk
  4. Fondsenwerving via social media voor kerken – 4 tips om geld in te zamelen
  5. Veelgestelde vragen [FAQ’s]

Wat zijn de voordelen van sociale media voor kerken?

Social media gaan nergens heen. Sinds jongere generaties zijn opgegroeid met deze tools, is hun verbinding en gebruik van sociale media toegenomen ten opzichte van eerdere generaties.

Hier zijn enkele opmerkelijke statistieken van sociale media op basis van gebruik door verschillende generaties.

  • Amerikanen zitten gemiddeld 2,08 uur per dag op sociale media.
  • Millennials zitten gemiddeld 3,8 uur per dag op sociale media.
  • Gen Z zit gemiddeld 4,5 uur per dag op sociale media.

Deze groei betekent dat kerken manieren moeten vinden om het voor hen te laten werken. De volgende voordelen kunnen kerkleiders helpen overtuigen van het belang van het opnemen van sociale media in uw marketingplan.


1. Bereik meer mensen

De eerste en meest voor de hand liggende reden om met social media te beginnen is het aantal gebruikers. 9 op de 10 internetgebruikers gebruiken maandelijks sociale media. Het aantal mensen dat uw kerk via sociale media kan bereiken, kan door niets anders worden geëvenaard.

Deze outreach kan je helpen Gods woord te verspreiden, de missie van je kerk te delen en in contact te komen met meer mensen die je hulp nodig hebben.


2. Verspreid je bericht

De beste manier om een nieuw publiek te bereiken is met content. Dankzij de Bijbel en persoonlijke reddingsverhalen heb je als kerk veel om mee aan de slag te gaan. Via sociale media kunnen kerken deze verhalen en Gods boodschap verspreiden met behulp van tekst, afbeeldingen en video’s.

De kracht van het op verschillende manieren delen van uw boodschap betekent dat u contact kunt maken met diverse groepen mensen op hun niveau. Dat is waar het volgende voordeel in het spel komt.


3. Bouw een community

Social media gaat niet alleen over het verspreiden van jouw kant van het verhaal. De kracht van deze platforms zit in het opbouwen van relaties. De gemiddelde gebruiker van sociale media gebruikt maandelijks 7,2 verschillende platforms.

Dit geeft uw kerk zeven verschillende mogelijkheden om elke gebruiker te bereiken.

Afhankelijk van het platform en hoe gebruikers met elkaar omgaan, kun je afzonderlijke communities bouwen en versterken die kunnen profiteren van je boodschap en deze delen met nog meer nieuwkomers.


4. Ga in gesprek met leden

Betrokkenheid is de belangrijkste reden waarom mensen sociale media gebruiken. Of gebruikers nu in contact willen komen met nieuwe mensen of vrienden en familie die ze al jaren hebben, met sociale media kunnen ze ongeacht de locatie met hen communiceren.

Bedrijven, non-profitorganisaties en kerken kunnen in contact komen met mensen over de hele wereld, hun boodschap verspreiden en feedback krijgen van verschillende generaties.

Kerken die hun volgers op sociale media betrekken, kunnen er baat bij hebben als mensen berichten liken en erop reageren, hun berichten delen met vrienden en familie, en geld inzamelen voor projecten die hun aandacht trekken.


8 stappen voor de meest efficiënte strategie voor social media in de kerk


1. Maak een plan

De eerste stap is het maken van een plan. Dit omvat doelen, schema’s, deadlines en budgetten voor iedereen in uw team. Het is het beste om hulp te zoeken bij het uitvoeren van uw social media plan om verschillende standpunten te krijgen en ervoor te zorgen dat u uw deadlines haalt.

In het begin is het het beste om SMART-doelen te stellen. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Terwijl je bepaalt welke doelen je hoopt te bereiken, wil je kleinere taken voor teamgenoten toevoegen om ervoor te zorgen dat je je aan je doelen kunt houden. Het voordeel van het gebruik van vrijwilligers voor een social media-plan is dat u mensen kunt kiezen die elk platform regelmatig gebruiken en beter communiceren met de demografie.


2. Gebruik verschillende platforms

Onderdeel van uw social mediastrategie is het vinden van de juiste platforms om met verschillende bevolkingsgroepen te spreken. In het begin wil je met een of twee beginnen. De meer populaire platforms zijn Facebook, Twitter, Instagram en nu TikTok. U moet het platform kiezen dat het beste bij uw volgers past.

Als de meeste van je supporters vrouwen van in de dertig en veertig zijn, wil je een Facebook-account maken. Mannen van in de dertig en veertig zitten op Twitter, maar dat kan veranderen.

Instagram is het beste platform voor jongere moeders en vrouwen van in de twintig, dus als je kerk een kleuterschool heeft, wil je misschien een Instagram-pagina maken. Tot slot, als je een solide jeugdgroep hebt, is het cruciaal om naar Snapchat en TikTok te kijken.

Pro-tip: doorzoek uw donordatabase voor meer informatie over elke demografie, donor, schenkingsbedrag en betrokkenheid in het verleden. Met Donorbox kunnen kerken donoren in hun database segmenteren op basis van locatie, frequentie, campagne-interesse en meer. U kunt ook eenvoudig rapporten ophalen over uw nieuwe donateurs, donoroverzicht, LYBUNT (Last Year but Helaas Not This), enz. Naarmate u meer te weten komt over elk van uw supporters, helpt deze informatie u bij het maken van gerichte berichten en advertenties op verschillende sociale media. platforms.

Donorbox Donor Management - Learn More!


3. Verstuur enquêtes en opiniepeilingen

Een andere manier om je te helpen beslissen welke platforms u moet kiezen, is door uw gemeente te vragen. Stuur e-mails of voeg iets toe aan uw zondagsprogramma’s om te zien waar de meeste leden en aanwezigen hun tijd online doorbrengen.

Je kunt regelmatig enquêtes versturen om feedback van volgers over verschillende dingen te krijgen. Deze stukjes informatie helpen je bij het maken van berichten voor je sociale media-accounts. U weet precies wat uw gemeente van u verwacht en waarover u op sociale media kunt praten om te helpen.

  • Favoriete aanbiddingslied?
  • Favoriete Bijbeltekst?
  • Welk vers of bijbelverhaal heeft je geholpen?
  • Hoe oud was u toen u een persoonlijke relatie met Jezus kreeg?

Pro-tip: wanneer u reacties op uw enquêtes en opiniepeilingen ontvangt, moet u deze opslaan in uw donatie database. Met Donorbox kunt u eenvoudig communicatienotities toevoegen aan elk donordossier. Selecteer gewoon het kanaal en de communicatierichting op de tool en voeg uw enquêteantwoord voor de donor toe. Het helpt elke communicatie bij te houden en laat uw sociale media-team donorvoorkeuren achterhalen.

adding communication notes to Donorbox donor record

Get Started with Donorbox


4. Gebruik verschillende accounts voor verschillende activiteiten

Zoals we hebben besproken, is het vormen van gemeenschappen een primair voordeel van het opnemen van sociale media. De beste manier om dit online te doen is door verschillende accounts aan te maken en te gebruiken voor verschillende groepen en activiteiten.

Aangezien de meeste Facebook-volgers vrouwen zijn en de agenda van het gezin beheren, raden veel social media-professionals aan om Facebook te gebruiken voor algemene updates en evenementen.

TikTok groeit met Gen Z en jonger, dus als je hoopt meer online betrokkenheid bij je jeugdgroepen aan te moedigen, kun je hier beginnen met het opnemen en delen van korte video’s.

Pro-tip: als uw jongere kerkleden geld inzamelen voor de peer-to-peer-campagne van uw kerk, vraag hen dan om korte video’s te maken waarin ze vertellen over uw kerk en waarom ze u helpen. Op deze manier kunnen ze contact opnemen met hun vrienden op TikTok voor meer donaties en meer p2p-supporters uitnodigen voor je campagne.


5. Maak een schema

Nu je een paar platforms hebt gekozen en begrijpt met wie je hoopt te praten, kun je een schema maken dat jij en je team kunnen volgen.

Met verschillende platforms maakt u het plannen gemakkelijker voor uzelf met tools zoals Hootsuite, Sprout Social, enz. En geeft u vrijwilligers postverantwoordelijkheden.

Houd ook in gedachten wat je wel en niet deelt bij het maken van je social media-schema of contentplan. Enkele snelle en gemakkelijke ideeën om te delen zijn:

  • Dagelijkse Schrift
  • Links naar bronnen
  • Foto’s van speciale evenementen
  • Hoogtepunten van gemeenschap vrijwilligerswerk
  • Reacties op actuele gebeurtenissen

Onthoud dat sociale media voor altijd zijn, dus je moet weten wat je niet moet delen om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen problemen meer hebt. Een paar van deze no-no’s zijn:

  • Te veel over één persoon (bijv. Pastor of Missionaris) om het creëren van een persoonlijkheidscultuur te beperken.
  • Controversiële en politieke overtuigingen.
  • Foto’s van leden (vooral kinderen) zonder schriftelijke toestemming.

6. Gebruik beeldmateriaal

Iets wat je nooit teveel kunt delen, zijn visuele posts. Het grootste voordeel van sociale media is dat er geen vaste regels zijn.

Creativiteit is de naam van het spel, en de beste manier om je creativiteit te tonen is met afbeeldingen en video’s. Een paar ideeën om uw creatieve sappen te laten stromen zijn:

  • Video’s van jeugd- en kindergroepen.
  • Muziek aanbiddingsteam.
  • Preken uit andere kerken.

U kunt ook tools zoals Canva gebruiken om flyers en infographics voor evenementen te maken om te laten zien hoe donaties uw kerk beïnvloeden. Elk visueel bericht moet ook links naar uw website of specifieke bestemmingspagina’s bevatten, zodat mensen meer details kunnen vinden.


7. Antwoorden is belangrijk

Je job houdt niet op bij het posten. Social media is een gesprek met je volgers. De posts die je deelt zijn een manier om een gesprek te beginnen. U wilt manieren vinden om die gesprekken gaande te houden.

Er zijn een paar manieren waarop u dat kunt doen, zoals:

  • Reageer als iemand een vraag stelt.
  • Bedankt mensen voor commentaar, zowel goed als slecht.
  • Reageer op berichten van andere kerken en mensen.
  • Deel relevante berichten die je leuk vindt.

8. Track response

Naarmate u actiever wordt op sociale media, wilt u bijhouden hoe goed het werkt. Het is essentieel om niet te verdwalen in het onkruid, maar er zijn dingen waar je op moet letten, waaronder –

  • Aantal aandelen.
  • Aantal reacties.
  • Op welk moment van de dag krijg je de meeste respons.
  • Welke soorten berichten zorgen voor de meeste betrokkenheid.

Houd bij het volgen van deze cijfers uw oorspronkelijke SMART-doelen in gedachten. Brengen uw berichten u dichter bij die doelen? Als u merkt dat minder mensen op uw berichten reageren, is het misschien tijd om wijzigingen aan te brengen. Wees niet bang om te onderzoeken wat andere kerken doen en van hen te leren.


3 Gratis tools voor social media om bij de hand te houden voor uw kerk

Het maken van een social media kalender hoeft niet overweldigend te zijn. Er zijn verschillende gratis en betaalbare tools om u te helpen bij het plannen en toevoegen van berichten.


1. Hootsuite

Hootsuite is een bekende tool voor sociale media waarmee organisaties berichten op verschillende platforms kunnen plannen en de post voor elk publiek kunnen wijzigen.

hootsuite social media tool for churches

Met deze tool kun je ook afzonderlijke borden instellen om je accounts te controleren en nieuwe opmerkingen en activiteiten te zien.

Hootsuite heeft een gratis proefperiode van 30 dagen om kerken zoals die van u te helpen beter te begrijpen hoe goed het werkt. Nadat het gratis abonnement is afgelopen, beginnen de abonnementen bij $ 99 per maand voor één gebruiker en 10 sociale media-accounts.

U kunt ook een non-profitkorting van 75% aanvragen op beheertools voor sociale media.


2. Tailwind

Tailwind is een uitstekende tool voor kerken die Instagram willen gebruiken. Dit bedrijf richt zich op het maken van boeiende ontwerpen voor berichten, en met hun gratis abonnement kun je tot 20 berichten per maand plannen op platforms zoals Instagram, Pinterest en Facebook.

Kerken kunnen foto’s uploaden en Tailwind gebruikt uw merkkleuren, lettertypen en logo’s om een aantrekkelijk ontwerp te maken.

Betaalde abonnementen met Tailwind beginnen bij $ 15,99 per maand. Ze bieden 50% korting voor geregistreerde liefdadigheidsinstellingen en non-profitorganisaties. Lees hier meer.


3. Buffer

Buffer is de beste tool voor beginners die hun social media strategie willen laten groeien. Het werkt met Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest en laat je tot 10 berichten per kanaal plannen.

buffer social media tool for churches

Hun Shuffle-wachtrij en plaatsingsschema maken het maken van een efficiënt plan voor sociale media een gemakkelijke taak. Met het gratis abonnement van Buffer kun je maximaal drie kanalen beheren en omvat het plannings- en publicatie tools, een landingspagina-builder en een AI-assistent.

Betaalde abonnementen met Buffer beginnen bij $ 6 per maand. Ze bieden wel 50% korting voor geregistreerde non-profitorganisaties. Je moet hier een formulier invullen en een aanvraag indienen.


Fondsenwerving via social media voor kerken – 4 tips om geld in te zamelen

Social media should be primarily for conversation and engagement with your audience, but as these tools have developed, many nonprofits have found excellent fundraising success. The following 4 tips can help your church raise money using social media.

Sociale media zouden in de eerste plaats bedoeld moeten zijn voor conversatie en betrokkenheid met uw publiek, maar naarmate deze tools zich hebben ontwikkeld, hebben veel non-profitorganisaties uitstekende fondsenwerving successen gevonden. De volgende 4 tips kunnen uw kerk helpen geld in te zamelen via sociale media.


1. Maak kerkelijke evenementen

Fondsenwervende evenementen bieden donateurs een specifieke manier om uw kerk te steunen. Facebook maakt het gemakkelijk om evenement pagina’s te maken. U kunt een omslagfoto toevoegen met de merkkleuren, lettertypen en logo’s van uw kerk. Kerken kunnen geld inzamelen via Facebook en een cheque ontvangen of een link toevoegen voor supporters om tickets op uw website te kopen.

Met Donorbox Events kunnen kerken aanpasbare bestemmingspagina’s voor evenementen en ticket formulieren maken. U kunt mensen doorverwijzen naar deze pagina om online kaartjes te kopen voor uw kerkelijke evenement. Het ticket formulier dat u op Donorbox maakt, kan ook eenvoudig worden ingesloten op je kerkwebsite.

Het is gemakkelijk om onbeperkte ticket niveaus toe te voegen aan je ticketformulier op Donorbox. U kunt het aantal tickets, de aankoopdeadline, de fiscaal aftrekbare bedragen voor elk ticket niveau en meer instellen. Uw kerk kan ook rechtstreeks vanaf het ticketformulier donaties accepteren en donateurs vragen om de verwerkingskosten te dekken voor meer inkomsten uit uw kaartverkoop.

Try Donorbox Events


2. Gebruik fondsenwerving pagina’s met deelbaarheid via sociale media

Wanneer je campagne pagina’s voor je kerk maakt, zorg er dan voor dat deze gemakkelijk kunnen worden gedeeld op sociale mediaplatforms. Dit kan door middel van social media buttons.

Dit helpt bij het toevoegen van sociaal bewijs aan uw campagnes, en meer mensen zouden bereid zijn om te doneren.

Met Donorbox zijn je fondsenwervings-, crowdfunding- en peer-campagnepagina’s uitgerust met social media-knoppen. Het enige dat nodig is, is een klik en uw supporters kunnen uw campagnes eenvoudig delen op sociale media. Hier is een voorbeeld voor jou om een beter begrip te krijgen.

social media buttons on Donorbox campaign pages


3. Verander volgers op social media in fondsenwervers

Kerk Social media hebben een instrument voor fondsenwerving gecreëerd en gestroomlijnd dat voorheen niet beschikbaar was voor kleinere organisaties zoals veel kerken. Je kunt het gebruiken om in slechts een paar stappen van je gepassioneerde leden inzamelingsacties voor je goede doel te maken.

Maak om te beginnen een peer-to-peer fondsenwervingscampagne. Met Donorbox Peer-to-Peer kunnen kerken een peer-to-peer fondsenwerving campagne pagina maken met een simpele schakelaar. U kunt een knop aan deze campagne pagina laten toevoegen waarmee iedereen kan kiezen om geld in te zamelen voor uw kerk (en u kunt ook supporters uitnodigen via de tool).

Plaats deze campagne nu op sociale media en moedig uw volgers aan om uw fondsenwervers te worden. Ze kunnen op een link naar uw peer-to-peer-campagne klikken en op de knop “Ik wil hiervoor geld inzamelen” klikken om zich aan te melden en hun eigen fondsenwerving pagina’s te maken om geld in te zamelen. Bekijk hoe een peer-to-peer ingeschakelde campagne pagina eruit ziet op Donorbox.

social media for churches

Learn More about Donorbox Peer-to-Peer

Pro-tip: verhalen vertellen is de beste manier om nieuwere doelgroepen te bereiken. Als je een campagne maakt, zoek dan een of twee persoonlijke verhalen om te laten zien hoe de steun van donateurs levens kan veranderen. Vraag uw fondsenwervers ook om hun persoonlijke ervaringen met uw kerk te delen wanneer zij om donaties vragen.


4. Neem contact op via een chatbericht

Een manier om effectief in contact te komen met supporters is via instant messaging. Nadat je een oproep hebt geplaatst, kun je zien wie er heeft gereageerd en wie niet van je online volgers.

Je kunt dan snel een bericht sturen naar degenen die dat niet hebben gedaan, met de vraag of ze je bericht hebben gezien en willen helpen. Voeg een link toe naar uw online donatiepagina of evenementpagina.

Voorbeeld bericht:

Hallo Samantha,

Ik weet niet zeker of je onze post vorige week hebt gezien, maar we wilden er zeker van zijn dat je op de hoogte was van onze familiebeurs die aanstaande zaterdag op onze parkeerplaats wordt gehouden. De jeugdgroepen maken en verkopen zelfgemaakte lekkernijen en de zondagsschoolklassen van de kinderen geven een optreden. Ik heb een link naar onze website toegevoegd waar je kaartjes kunt kopen of traktaties kunt kopen.


Onze Conclusies

Social media hebben onze manier van leven veranderd en gaan nergens heen. Kerken die manieren vinden om in contact te komen met hun leden en een nieuw publiek via sociale mediaplatforms, zullen resultaten zien en meer geld inzamelen dan ze verwachten.

Als uw kerk moeite heeft om contact te maken met jongere mensen, kunnen sociale media een uitstekende manier zijn om uw voet tussen de deur te krijgen. Vergeet niet om creatief te zijn en plezier te hebben bij het beginnen van een gesprek.

We hebben verschillende artikelen geschreven over hoe non-profitorganisaties sociale media kunnen gebruiken voor fondsenwerving en welke tools ze moeten gebruiken. Bekijk ze en kerk specifieke artikelen op de Donorbox Nonprofit Blog. Abonneer u op onze nieuwsbrief om elke maand een zorgvuldig uitgekozen verzameling van onze beste bronnen in uw inbox te ontvangen.

Meer weten over Donorbox? We hebben een speciale pijler genaamd Donorbox MinistryMatters om kerken en hun bedieningen te helpen. Als onderdeel hiervan ontwikkelen en bieden we innovatieve en effectieve digitale fondsenwerving tools voor kerken. Lees meer op onze website.

Meld u vandaag nog aan om geld in te zamelen voor uw kerk!


Veelgestelde Vragen [FAQs]


1. Wat is het beste social media platform voor mijn kerk?

Het beste socialemediaplatform voor uw kerk hangt af van wie u probeert te bereiken. Vrouwen houden bijvoorbeeld traditioneel de agenda van het gezin bij en voelen zich verantwoordelijk voor hun spirituele groei, dus Facebook en Instagram kunnen goede startpunten zijn.

Als u echter de jongere generatie probeert te bereiken, zijn Instagram, Snapchat en TikTok meer haalbare opties.


2. Hoe vaak moet mijn kerk posten?

De frequentie van de berichten van je kerk hangt grotendeels af van wat je probeert te bereiken, maar er is genoeg onderzoek om je een algemeen overzicht te geven van veel sociale mediaplatforms:

  • Facebook – 1 tot 2 keer per dag.
  • Instagram – 3 tot 7 keer per week.
  • Hootsuite adviseert 2 tot 3 keer per week op de hoofdfeed en 2 tot 3 keer per week in Stories.
  • Twitter – 1 tot 2 keer per dag, niet meer dan 3 tot 5 tweets per dag.
  • LinkedIn 1 tot 5 keer per dag.

3. Wat is de beste tijd voor een kerk om op sociale media te posten?

Als je begint met posten en controleert hoe je volgers reageren, zul je de beste tijd vinden om te posten voor je kerk, maar in het begin kun je gebruiken wat veel social media-professionals hebben gevonden om te werken:

Facebook – ma tot wo om 12 uur.
Twitter – ma t/m wo om 12.00 uur of 13.00 uur.
Instagram – ma t/m vr van 12.00 tot 13.00 uur.


4. Welke soorten inhoud kan mijn kerk op sociale media plaatsen?

Er is geen limiet aan wat u online kunt delen. Hier zijn enkele ideeën om u op weg te helpen:

  • Schriftelijke citaten
  • Gebedsverzoeken
  • Video’s en foto’s van diensten
  • Getuigenissen van leden
  • Overdenkingen
  • Gemeentelijke dienstposten
  • Leiders van uw kerk
  • Speciale evenementen
  • Blog berichten
  • Boek aanbevelingen
  • Vervolg preekvragen

5. Hoe vergroot ik het bereik van de posts op sociale media van mijn kerk?

Volg de feiten! Alle sociale-mediaplatforms hebben hulpmiddelen waarmee u de reacties van uw volgers op uw berichten kunt volgen. Nadat u regelmatig berichten op sociale media hebt geplaatst, doet u uw due diligence, houdt u bij welke berichten de beste reacties krijgen en leert u meer over uw publiek.

Avatar foto

Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.

  • linkedin
  • soundcloud

Join the fundraising movement!

Subscribe to our e-newsletter to receive the latest blogs, news, and more in your inbox.

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 50.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
Join a 30min Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
.brave_popup #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FF.brave_element.brave_element--button .brave_element__styler .brave_element__button_text { border-bottom: 1px solid #fff; } #brave_popup_51310__step__0 #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FF { text-align:left; } #brave_popup_51310__step__0 #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FK { z-index: 6 !important; left: 232px !important; } const _sticky_bravepop_id = 51310;
Join a 30min Live Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!