Geld inzamelen ? Leren hoe je geld kunt inzamelen voor een non-profitorganisatie kan soms intimiderend aanvoelen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Veel mensen staan om allerlei redenen te popelen om het geweldige werk van uw organisatie te steunen.
Jouw rol is het creëren van mogelijkheden voor donateurs om te geven op manieren die gemakkelijk, veilig en gewaardeerd voelen.
Als je nieuw bent in de wereld van fondsenwerving – of als je een doorgewinterde professional bent die op zoek is naar best practices voor fondsenwerving – zoek dan niet verder!
In dit bericht delen we 11+ eenvoudige tips om te volgen bij het inzamelen van geld voor non-profitorganisaties.
Lees verder om te ontdekken hoe u een donatie pagina maakt, terugkerende donaties instelt, subsidies en sponsoring beheert, succesvolle fondsenwervende evenementen plant en nog veel meer.
Het klinkt misschien als veel, maar we zetten elk idee stap voor stap voor je op een rij. Laten we erin duiken!
Strategieën voor Geld inzamelen voor uw non-profitorganisatie
- Donatie pagina maken
- SMS campagne maken
- Verstuur inzamelingsbrieven
- Start een crowdfundingcampagne
- Organiseer een inzamelingsactie
- Verstuur gesegmenteerde e-mails
- Terugkerende donaties inschakelen
- Vraag om sponsoring
- Lanceer een phone-a-thon
- Probeer peer-to-peer fondsenwerving
- Subsidie aanvragen
1. Geld inzamelen starten : een donatie pagina maken
Maak het donateurs gemakkelijk om het werk van uw non-profitorganisatie te ondersteunen door een veilige, actuele en merkgebonden donatie pagina te hebben.
Een donatiepagina is een webpagina waar donateurs gemakkelijk en veilig een gift kunnen doen aan uw goede doel.
Een professionele, verzorgde donatiepagina kan u helpen uw geloofwaardigheid te vergroten en vertrouwen op te bouwen bij uw donateurs. Houd uw donatiepagina eenvoudig, duidelijk en gemakkelijk te begrijpen.
Om het proces probleemloos te laten verlopen, gebruikt u software zoals Donorbox die een alles-in-één oplossing en ondersteuning voor donatie pagina’s biedt.
Pro-tip: test je donatie pagina op een mobiel apparaat! Volgens CharityNavigator is 40% van het website verkeer voor non-profitorganisaties afkomstig van mobiele gebruikers.
Een paar best-practices:
- Zorg ervoor dat uw donatie pagina goed vindbaar is op de website van uw organisatie.
- Voeg een optie toe voor terugkerende donaties om maandelijks geven gemakkelijk te maken (meer hierover hieronder!)
- Pas uw donatie pagina aan met de kleuren, lettertypen en andere merkelementen van uw organisatie.
Leer hoe u in slechts 15 minuten een ultramodern systeem voor terugkerende donaties kunt opzetten – zonder opstartkosten, geen maandelijkse kosten en zonder contract!
Get Started With Donorbox
2. Start een SMS campagne
text-to-give campagne wordt steeds groter in Nederland. Donorbox zal het dit jaar voor Nederland lanceren. Wil je internationale sms campagnes lanceren dan kan je bij ons al aan de slag.
3. Verstuur Nieuwsbrieven
Het versturen van een inzamelingsbrief is een klassieke manier om geld in te zamelen voor een non-profitorganisatie.
Een pakket voor direct mail-inzamelingsacties bevat meestal een buitenste envelop, een dwingende brief waarin om ondersteuning wordt gevraagd, een antwoordkaart voor donaties en een antwoordenvelop.
Uw mailing kan ook ondersteunend materiaal bevatten waarvan u denkt dat het potentiële donateurs zou kunnen interesseren. Bijvoorbeeld een brochure met meer informatie over het werk van uw organisatie. Of deel een one-pager met informatie over vrijwilligerswerk.
Een direct mail campagne kan zo eenvoudig of zo complex zijn als u wilt. U kunt inzamelingsbrieven afdrukken op uw briefpapier en alles in eigen beheer samenstellen.
Of u kunt alle onderdelen van dit project waar u ondersteuning bij nodig heeft uitbesteden, vooral als uw mailing groot is. Denk aan een grafisch ontwerper, copywriter, drukker en/of postkantoor.
Een gemailde fondsenwervingscampagne kan ook helpen om online fondsenwerving te stimuleren! Non-profitbron meldt dat 24% van de Boomers werd gevraagd om online te doneren vanwege direct mail die ze ontvingen.
Praktische tips:
- Combineer direct mail met digitale fondsenwerving. Campagnes met direct mail plus 1+ digitale media hebben een toename van 188% in respons in vergelijking met alleen direct mail.
- Volg het succes van uw gemailde campagnes door de ingezamelde fondsen te vergelijken met uw ontwerp-, druk- en verzendkosten.
- Houd verwachtingen gebaseerd op de realiteit. De responspercentages voor direct mail liggen meestal rond de 5% voor interne lijsten en onder de 3% voor prospect lijsten.
Bonusbronnen: Bent u op zoek naar meer hulp bij het uitvoeren van een inzamelingscampagne per post? Bekijk deze blogpost: Fondsenwervingsbrieven: gemakkelijk om donaties vragen (+ gratis sjabloon).
4. Lanceer een crowdfunding campagne
Een crowdfunding campagne is wanneer een “menigte” (meestal een groep mensen online) een project of programma financiert.
Elke persoon draagt een bedrag bij aan een algemeen doel. Non-profitsource meldt dat de gemiddelde crowdfundingcampagne van een non-profitorganisatie meer dan € 9.200 ophaalt.
In veel gevallen horen mensen online over een crowdfunding project. Sociale media kunnen een waardevol hulpmiddel zijn voor dit soort fondsenwervende projecten.
Om te beginnen, moet je je donatie platform kiezen en een aantrekkelijke crowdfunding pagina opzetten.
Je hoeft niet de doe-het-zelf-route te volgen – Donorbox kan je in slechts een kwartier door het proces leiden om een crowdfunding campagne op te zetten.
Zodra donateurs uw campagne ondersteunen, moedig ze dan aan om het woord te delen met hun netwerk op sociale media.
Praktische tips:
- Voeg een fondsenwervende thermometer toe aan uw donatie pagina om uw voortgang bij te houden. Dit kan uw fondsenwerving totaal met 35% verhogen.
- Zorg dat je website mobiel vriendelijk is! 17% van de crowdfunding donaties wordt gedaan op mobiele apparaten.
- Zorg ervoor dat u crowdfunding donoren op de hoogte houdt van uw project en uw voortgang.
5. Organiseer een inzamelingsactie
Fondsenwerving evenementen bieden donateurs en potentiële supporters de mogelijkheid om zich met uw zaak bezig te houden.
Je kunt een persoonlijk COVID-bewust evenement, een virtueel fondsenwerving evenement of een hybride evenement organiseren.
Bepaal je evenementdoelen om aan de slag te gaan. Hoe zou een succesvol fondsenwervend evenement eruit zien? Er is geen goed of fout antwoord – focus in plaats daarvan op de behoeften van uw organisatie.
Maak vervolgens uw visie en budget. Houd bij persoonlijke evenementen rekening met de kosten van een locatie, drankjes, entertainment, decor, uitnodigingen en personeel. Online evenementen hebben minder kosten, maar vereisen mogelijk nog steeds technische ondersteuning en personeel.
Als je nog nooit een liefdadigheidsevenement voor een non-profitorganisatie hebt gepland, vraag dan een andere organisatie of je vrijwilligerswerk kunt doen bij hun evenement om meer te weten te komen. Dit kan een win-winsituatie zijn: je helpt een ander goed doel terwijl je de kneepjes van het vak leert.
Zorg ervoor dat u na uw fondsenwerving evenement debrieft met uw team. Wat werkte? Wat werkte niet zo goed als je had gehoopt? Wat kan er de volgende keer anders of verbeterd worden?
Praktische tips:
- Betrek een commissie van supporters en belanghebbenden bij het plannen van uw inzamelingsactie. Deze groep kan helpen bij het verkopen van tickets en sponsoring aan hun netwerk.
- Houd uw evenement trouw aan de persoonlijkheid van uw organisatie en de belangen van donateurs. U hoeft geen gala of golftoernooi te organiseren. Als je donateurs een “blue jeans and BBQ”-menigte zijn, omarm het dan! Unieke evenementen kunnen bijzonder gedenkwaardig en leuk zijn.
- Zelfs de meest zorgvuldig geplande evenementen kunnen een paar haperingen hebben! Het belangrijkste is hoe je met deze momenten omgaat. Wees niet bang om “Ik weet het niet” te zeggen of om hulp te vragen
.
6. Gesegmenteerde e-mails sturen
Je verstuurt waarschijnlijk al af en toe e-mails om geld inzamelen. Maar segmenteert u uw e-mails?
“E-mails segmenteren” betekent het opsplitsen van uw ontvangende doelgroep in verschillende groepen. Van daaruit kunt u e-mails sturen naar die groepen die spreken over hun specifieke interesses, waarden en doelen.
Dit is een geweldig idee om met een relatief kleine investering geld in te zamelen voor een non-profitorganisatie. Segmenteren kan enige tijd duren, maar het is meestal een goedkope taak met een slimme ROI.
U kunt besluiten uw doelgroep te segmenteren op geschatte leeftijd, geslacht, donorstatus, interesse of iets anders.
Een gesegmenteerde aanpak kan effectiever zijn dan een ‘one size fits all’-strategie voor e-mailinzamelingsacties.
Uit een onderzoek bleek dat wanneer marketeers hun e-maillijsten segmenteerden, 39% hogere open rates ervoer. Bovendien zag 24% een hogere omzet.
Bekijk om te beginnen uw bestaande e-maillijst. Veel e-mailsystemen stellen u in staat om ontvangers te “taggen” met een grote verscheidenheid aan gegevensvelden.
Experimenteer van daaruit met het verzenden van aangepaste, gesegmenteerde e-mails en kijk hoe ze presteren.
U kunt bijvoorbeeld een speciale programma-update en een bedankbriefje sturen naar al uw vrijwilligers.
Of stuur uw verlopen donateurs een speciaal “we missen u!” bericht. U kunt hun steun uit het verleden herkennen en hen uitnodigen om opnieuw contact te maken met de organisatie.
Praktische tips:
- Begin met de basis. Als het segmenteren van uw e-maillijst overweldigend aanvoelt, probeer dan eenvoudige criteria te ‘taggen’, zoals bestuurslid of vrijwilligersstatus.
- Spreek rechtstreeks tot uw publiek. Een e-mail aan lokale supporters kan iets zeggen als: “We weten hoeveel u geeft om het ondersteunen van uw lokale gemeenschap.”
- Overweeg om wat segmentatie gegevens te vragen in uw aanmeldingsformulier voor e-mail. U kunt nieuwe e-mailabonnees bijvoorbeeld vragen welke onderwerpen hen interesseren, en de maand en dag van hun verjaardag
.
7. Terugkerende Donaties Inschakelen
Hoe zamelen non-profitorganisaties geld in in moeilijke tijden? Terugkerende donaties kunnen helpen.
Terugkerende donaties, soms ook “duurzame donaties” genoemd, zijn geschenken die een donateur ermee instemt om doorlopend te geven. Een van de meest voorkomende terugkerende donatieprogramma’s is een maandelijks donatie programma.
Terugkerende donaties bieden de donor een gemakkelijke, probleemloze manier om goede doelen te steunen waar ze van houden. Maandelijkse donatieprogramma’s kunnen non-profitorganisaties ook een consistente, stabiele, voorspelbare bron van inkomsten bieden.
In tijden van onvoorspelbaarheid of economische onzekerheid kan het hebben van een vaste bron van steun nog belangrijker zijn.
De eenvoudigste manier om een maandelijks donatie programma te starten, is door een terugkerende donatie optie toe te voegen aan uw donatie pagina.
Dit rapport laat zien dat terugkerende donateurs 50-300% meer geven na het aanmelden voor een terugkerende donatie in vergelijking met voorgaande jaren.
Onze Suggesties:
- Promoot terugkerende donaties in het e-nieuws, posts op sociale media en andere communicatie van uw organisatie.
- Als je een direct mail-inzamelingsactie stuurt, voeg dan een selectievakje toe aan donateurs om een periodieke gift te doen op je antwoordkaart voor donaties.
- Dank je maandelijkse donateurs! Het kan gemakkelijk zijn om deze loyale donateurs over het hoofd te zien, omdat hun donatie automatisch gebeurt. Maak er een gewoonte van om af en toe op een persoonlijke manier met hen in contact te komen om je te bedanken.
Extra-tip: de tools voor terugkerende donaties van Donorbox zijn een fluitje van een cent om in te stellen. Maak een aanpasbaar formulier voor terugkerende donaties om wekelijkse, maandelijkse, driemaandelijkse en jaarlijks terugkerende donaties te verzamelen.
De interface van Donorbox is gebruiksvriendelijk en duidelijk voor donateurs om te navigeren. En donateurs kunnen een account aanmaken en hun gifttoezegging beheren.
Get Started With Donorbox
8. Sponsoring aanvragen
Sponsoring kan u helpen geld in te zamelen voor uw non-profitorganisatie en tegelijkertijd zakelijke supporters zichtbaarheid te geven in de gemeenschap.
Uit het meest recente rapport van Giving USA blijkt dat het geven van bedrijven in 2019 met meer dan 13% is gestegen, tot een totaal van $ 21,09 miljard.
Het rapport deelde ook mee dat bedrijven “zeer gevoelig kunnen zijn voor veranderingen in de bedrijfswinsten vóór belastingen en het BBP [bruto binnenlands product], en dat de trendlijnen op jaarbasis daardoor turbulenter zijn.”
Met andere woorden: de kans op sponsoring door bedrijven kan een schot in de roos zijn, afhankelijk van de economische en politieke omstandigheden en timing.
Toch zijn er tal van waardevolle zakelijke sponsoring die er zijn. Overweeg of u een evenement, programma of initiatief heeft dat aantrekkelijk kan zijn voor een zakelijke financier.
Enkele veelvoorkomende voordelen van sponsoring zijn erkenning op digitaal en gedrukt materiaal, bewegwijzering, uitnodigingen en evenementen, mondelinge erkenning tijdens een toespraak, enz.
Praktische tips:
- Houd rekening met de fiscale gevolgen van sponsoring. De IRS heeft regels over wat telt als een advertentie-aankoop versus een sponsoring.
- Vraag potentiële referenten welke erkenning voordelen voor hen het belangrijkst zijn. Binnen redelijke grenzen kunt u een sponsorpakket samenstellen dat past bij hun doelen.
- Schrijf het op! Om verwarring te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat een vertegenwoordiger van elke organisatie een sponsorovereenkomst ondertekent waarin de regeling wordt beschreven.
Sponsoring kan u helpen geld in te zamelen voor uw non-profitorganisatie en tegelijkertijd zakelijke supporters zichtbaarheid te geven in de gemeenschap.
9. Lanceer een phone-a-thon
Tijdens een phone-a-thon krijgen donateurs een telefoontje met het verzoek om uw doel te steunen. Ze worden meestal gevraagd om een bepaald bedrag te geven, zoals het verhogen of matchen van hun gift van het voorgaande jaar.
U kunt een phone-a-thon in-house organiseren met uw bestaande medewerkers. Of u kunt een bedrijf inschakelen dat de details (en de telefoontjes) voor u kan regelen.
Of je er nu voor kiest om hulp van buitenaf in te schakelen, overweeg om een paar telefoontjes te plegen naar je donateurs, hoe dan ook. Dit is een onschatbare kans om met je supporters te communiceren.
Hoewel het doel van de oproep misschien is om een donatie binnen te halen, kun je tijdens het proces veel leren.
Tijdens een phone-a-thon kunt u donateurs vragen waarom zij ervoor kiezen om uw werk te steunen. Je kunt ze ook vragen welke andere doelen ze steunen.
Een favoriete vraag is: “Wat is het meest betekenisvolle geschenk dat je ooit hebt gegeven, en wat was er zo speciaal aan?” Door deze vraag leert u veel over de filantropische waarden van uw donor! En u zult een echte band vormen die kan leiden tot meer ondersteuning op de lange termijn.
Praktische tips:
- Wees niet bang om de telefoon op te pakken! Na een jaar van fysieke afstand, zal je misschien verbaasd zijn hoeveel donoren hunkeren naar verbinding.
- Een wervingsoproep is ook een kans om de donor te beheren voor zijn eerdere schenkingen. Zorg ervoor dat u uw dankbaarheid deelt voor hun steun in het verleden!
- Bouw vertrouwen en verbinding op door te delen wie je bent en wat je rol is binnen de organisatie. U kunt ook delen wat u motiveert om betrokken te blijven bij de zaak.
10. Probeer peer-to-peer fondsenwerving
Geld inzamelen voor non-profitorganisaties kan effectiever en efficiënter zijn als uw supporters uw doel helpen verdedigen.
Peer-to-peer fondsenwerving betekent het aanmoedigen en machtigen van uw supporters om namens u geld in te zamelen met hun collega’s.
Wereldwijd heeft 14% van de donateurs een online peer-to-peer fondsenwervingscampagne opgezet.
Een veelvoorkomend voorbeeld van peer-to-peer fondsenwerving is een liefdadigheidswandeling. Een donor meldt zich aan om het goede doel te steunen. Vervolgens zamelen ze geld in via hun netwerk van familie, vrienden, collega’s, buren, enz.
Een ander veelvoorkomend voorbeeld is een Facebook-inzamelingsactie. Veel mensen herdenken hun verjaardag door geld in te zamelen voor een favoriet doel.
Peer-to-peer fondsenwerving omvat een combinatie van sociale media, e-mailbereik en mond-tot-mondreclame.
Lees om te beginnen de Charity Navigator-gids: 3 strategieën voor peer-to-peer fondsenwerving in dit donatie seizoen. De post is geschreven met het oog op de feestdagen, maar de tips zijn het hele jaar door relevant!
Praktische tips:
- Rust je peer-to-peer inzamelingsacties uit met foto’s, afbeeldingen en sjablonen voor e-mails en sociale media.
- Maak het de deelnemers zo gemakkelijk mogelijk om het woord te verspreiden door simpelweg op verzenden te drukken!
- Moedig vriendschappelijke concurrentie aan door uw beste fondsenwervers op een speciale manier te erkennen, of door ze een aantal speciale swag-items van uw organisatie te geven.
11. Subsidie Aanvragen
Subsidies kunnen een zeer effectieve manier zijn om geld in te zamelen voor een non-profitorganisatie. Subsidies worden doorgaans aangeboden via overheidsinstanties, stichtingen en bedrijven.
Als je een ontwikkelingsprofessional vraagt hoe hij financiering voor een non-profitorganisatie kan krijgen, zal het aanvragen van een subsidie waarschijnlijk een van hun eerste suggesties zijn.
Mogelijk moet u wat onderzoek doen om subsidiemogelijkheden te vinden die passen bij de missie, locatie en programma’s van uw organisatie. Blader om te beginnen door de lijst met RFP’s (Requests for Proposals) van Philanthropy News Digest.
Het proces van het verkrijgen van een subsidie kan per financier verschillen. Meestal moet u een subsidieaanvraag van de financier invullen.
Het subsidieproces kan ook een ontmoeting (virtueel of persoonlijk) met een vertegenwoordiger van de organisatie omvatten.
Nadat uw non-profitorganisatie een subsidie heeft ontvangen, moet u mogelijk ook een rapport invullen waarin wordt beschreven hoe de subsidiefondsen zijn besteed.
Vergeet niet om ook uw subsidiefinanciers te beheren en hun vertegenwoordigers op te nemen in de updates en evenementen van uw organisatie.
Praktische tips:
De aanvraagprocedure voor een beurs kan onpersoonlijk aanvoelen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is een lonende gewoonte om de mensen achter het proces te leren kennen en relaties op te bouwen met subsidiefinanciers.
Zorg ervoor dat uw subsidieaanvragen grammaticaal correct zijn en vrij van fouten en typefouten.
Vraag een collega (of meerdere!) om uw aanvraag te lezen voordat u deze indient.
Extra-tip: profiteer van Google Ad Grants voor non-profitorganisaties.
Begin vandaag nog met online geld inzamelen
Onthoud dat dit een marathon is, geen sprint. Neem de tijd om een sterk donatie programma op lange termijn op te bouwen. Met doorzettingsvermogen, optimisme en de juiste tools kun je je inzamelingsacties naar een hoger niveau tillen!
Bij Donorbox zijn we gespecialiseerd in het gemakkelijk maken van fondsenwerving logistiek voor drukke professionals. Bekijk onze Non-profit Blog voor meer gratis bronnen. Als je meer wilt weten over hoe de fondsenwerving oplossingen van Donorbox je kunnen helpen, neem dan contact met ons op – we komen graag met je in contact!