Fondsenwerving Tips. Fondsenwerving en het opbouwen van donorrelaties kan een van de meest ontmoedigende onderdelen zijn van het runnen van een non-profitorganisatie. Het kan ook allesverslindend zijn, omdat het zo’n cruciaal aspect is van het runnen van uw organisatie.
Succesvolle, langdurige fondsenwerving heeft alles te maken met organisatie, vertrouwen opbouwen en oprecht zijn met je publiek. Bedenk waarom dit belangrijk voor u is, hoe het een verschil zal maken en waarom mensen hun geld aan uw doel zouden moeten geven.
Hieronder hebben we enkele praktische en effectieve tips voor fondsenwerving verzameld om u te helpen met uw non-profitorganisatie. Met enige voorbereiding, optimisme en de wens om te luisteren en nieuwe dingen uit te proberen, kun je succesvolle campagnes opzetten waarmee je jarenlang consistente donaties krijgt.
20 Fondsenwerving Tips Voor non-profitorganisaties in 2021
Of je nu net begint of met een klein aantal medewerkers, of een ontluikende professional op het gebied van fondsenwerving die op zoek is naar wat ideeën, hier zijn 20 praktische en effectieve tips voor fondsenwerving:
- Maak een Plan
- Maak een Tijdlijn
- Bouw aan je budget
- Ken je publiek
- Gebruik verschillende strategien
- Wees consistent
- Investeer in een Fondsenwerving Platform
- Vraag voor help
- Maak het makkelijk
- Maak het persoonlijk
- Wees specifiek en direct
- Gebruik positieve taal
- Laat de impact zien
- Creer urgentie
- Gebruik mooie foto’s
- Follow up met je publiek
- Gebruik terugkerende Donatie opties
- Track je Donaties
- Laat zien hoe dankbaar je bent
- Zorg dat je bezig blijft
1. Maak een plan
Deze stap lijkt misschien voor de hand liggend, maar u moet beginnen met een duidelijk idee van waar u geld voor inzamelt, uw doel en uw werkcapaciteit.
Bedenk hoeveel je moet inzamelen en hoeveel je hoopt op te halen. Iets hebben om naar te streven zal je helpen gemotiveerd te blijven, maar het is ook een belangrijke verhaallijn voor donateurs die een vraag concreter kan maken. Hier vind je enkele handige tips over het stellen van doelen voor fondsenwerving en hoe je deze kunt bereiken.
2. Maak een Tijdlijn
Uw tijdlijn helpt u bij het opbouwen van uw structuur, een campagne kalender en het creëren van een gevoel van urgentie bij donateurs. Ben je fondsenwervend voor een evenement, als reactie op iets, of is dit voor groenblijvende donaties?
Bedenk ook hoeveel van uw tijd u aan deze campagne kunt besteden. Verschillende structuren en ideeën nemen verschillende hoeveelheden tijd in beslag. Als jij en je team veel andere taken hebben, overweeg dan om je tijdlijn te verlengen om de wekelijkse belasting te verminderen.
3. Bouw een budget
Als je eenmaal een idee hebt van hoeveel je wilt en moet inzamelen, begin dan na te denken over hoeveel je kunt uitgeven om daar te komen. Hoewel er gratis opties zijn met sociale media en vrijwilligersevenementen, kan het uitgeven van geld een groot verschil maken in hoeveel je uiteindelijk ontvangt.
Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt om geld uit te geven als je geld probeert in te zamelen, en het lijkt misschien alsof alle fondsen rechtstreeks naar je missie moeten gaan, kun je vaak een grotere impact maken door een percentage van je opbrengst of budget te besteden aan fondsenwerving. .
Advertenties in kranten, op sociale media en op radio of tv kunnen een grote bijdrage leveren aan het bereiken van een breder publiek en nieuwe potentiële donateurs. Evenementen zoals gala’s kunnen donateurs inspireren om meer te geven en geven u de kans om het verhaal van uw organisatie te vertellen.
Zoek uit wat zinvol is voor uw non-profitorganisatie en maak u geen zorgen om klein te beginnen, maar wees niet bang om hoog te mikken.
4. Ken je publiek
Voordat u met succes mensen kunt bereiken, moet u weten met wie u communiceert en op wie u zich richt. Wat is het typische geslacht, de leeftijd en de plaats van uw publiek? Wie geeft het meest en hoeveel? Waar consumeren ze inhoud: op hun telefoon, via e-mail, via fysieke post of persoonlijk?
U kunt dergelijke informatie vinden in Google Analytics, via publieksenquêtes, via uw personeel en vrijwilligers, en door rond te kijken bij persoonlijke evenementen. Een echt belangrijk onderdeel is echter om naar je publiek te luisteren. U moet ze kunnen ontmoeten waar ze zijn, en begrijpen wat hen drijft om aanwezig te zijn en uw organisatie te ondersteunen.
Houd dit soort informatie bij, zodat u er in de toekomst naar kunt verwijzen.
5. Gebruik verschillende strategieën
Je publiek is waarschijnlijk behoorlijk divers. Ze hebben verschillende interesses en behoeften en voelen zich op hun gemak op verschillende platforms. Niet iedereen zal reageren op dezelfde outreach strategie, dus het is belangrijk om alle manieren te kennen waarop uw donateurs met uw organisatie omgaan en deze voor het grootste effect te gebruiken.
Sociale media kunnen een effectieve manier zijn om het woord op grote schaal te verspreiden. Instagram, Twitter, Facebook, TikTok en LinkedIn zijn allemaal belangrijke plaatsen om informatie over je campagne te delen. Instagram en Facebook hebben zelfs ingebouwde donatie knoppen.
Opties zoals het aanvragen van een Google-advertentiebeurs kunnen u externe ondersteuning bieden die een groot verschil kan maken.
Fysieke post en e-mail zijn andere belangrijke manieren om mensen te bereiken, met name uw toegewijde publiek. Met deze methoden kunt u ook meer informatie delen en creatief aan de slag gaan met uw inhoud en ontwerp.
Denk ook na over manieren om nieuwe doelgroepen te bereiken. Krantenadvertenties, radiospots, tv-promoties en cross-promoties met sympathieke organisaties kunnen u helpen een breed netwerk uit te werpen en uw publiek te laten groeien.
Evenementen zoals gala’s, inzamelingsacties of gewoon borden en donatie opties bij vooraf geplande evenementen kunnen ook een groot verschil maken. Wanneer mensen daadwerkelijk kunnen ervaren wat uw organisatie doet en zich persoonlijk verbonden voelen met uw missie, is de kans groter dat ze deze ondersteunen.
Pro-tip: gebruik alle tools die je tot je beschikking hebt en wees niet bang om iets nieuws te proberen! Crowdfunding-pagina’s, tekst-om-te-geven-campagnes en QR-codes zijn allemaal relatief nieuwe fondsenwervende strategieën die zeer effectief zijn geworden.
6. Wees consistent
Een succesvolle fondsenwervingscampagne zal verschillende media en strategieën gebruiken, maar de taal, de boodschap en het beeldmateriaal moeten consistent zijn op alle platforms.
Wees duidelijk over waar je geld voor inzamelt, waar het geld naartoe gaat, waarom mensen zouden moeten geven en wat je doelen zijn. Een beschrijvende en pakkende slogan, evenals het imago van een held, zijn geweldige manieren om uw outreach methoden met elkaar te verbinden.
Bekijk de website van Muso voor een consistent ontwerp boordevol geweldige afbeeldingen, impact gegevens en slogans die emotie oproepen.
7. Investeer in a Fundraising Platform
Een van de belangrijkste onderdelen van elke fondsenwervingsstrategie voor non-profitorganisaties is de landingsspagina voor donaties op uw website. U gebruikt dit voor groenblijvende donaties, kunt het bijwerken voor specifieke campagnes en het is de thuisbasis waar u de meerderheid van uw individuele donateurs stuurt. Het moet gemakkelijk, veilig en gebruiksvriendelijk zijn.
Pro-tip: kies een fondsenwerving platform dat ook kan worden geïntegreerd met uw bestaande tools of de websitebouwer die u gebruikt. Op die manier kunt u uw gegevens veilig intact houden zonder dat u hoeft te migreren of iets helemaal opnieuw hoeft te bouwen. Donorbox integreert met WordPress, Weebly, Wix, Squarespace en meer om het werk voor u gemakkelijk te maken.
Enkele andere belangrijke functies om naar te zoeken in uw fondsenwervingsplatforms kunnen zijn: aanpasbare donatieformulieren, terugkerende intervallen, doelmeter, verschillende betalingsmethoden, crowdfunding, geautomatiseerde donatie-ontvangsten, enz.
Als u de tool voor inzamelingsacties wilt integreren met uw bestaande website, is Tarjimly een goed voorbeeld voor u. Met eenvoudige inhoud en een ingebed, terugkerend donatie formulier, slaagt het erin de fondsenwerving pagina gebruiksvriendelijk te houden voor zijn donateurs.
8. Vraag om help
U bent niet de enige als het gaat om fondsenwerving. Als je rondkijkt in je netwerk, zul je zeker ervaren fondsenwervers vinden die je op weg kunnen helpen. De meeste mensen delen graag tips en trucs voor fondsenwerving, leggen uit hoe ze een vergelijkbare situatie hebben aangepakt en ondersteunen je waar ze kunnen.
Vraag ook om hulp bij het verspreiden van het woord. Werk samen met sympathieke organisaties, maak gebruik van samenwerkingsverbanden met de gemeenschap, organiseer uw team en vrijwilligers en brainstorm met uw bestuur. Wees bovendien niet bang om contact op te nemen met vrienden en familie om het woord te verspreiden en te doneren.
9. Maak het makkelijk
Hoe gemakkelijker het is om te doneren, hoe groter de kans dat iemand die geïnteresseerd is in doneren ook daadwerkelijk zal geven. Zorg ervoor dat het donatieproces zo min mogelijk stappen neemt en beperk het aantal website-omleidingen die u uw donateur vraagt.
Geef eerst prioriteit aan uw donatiepagina. Maak het gemakkelijk vindbaar op uw website of social media-account met een opvallend ontwerp en felle kleuren. Een pop-up Doneer nu-knop op uw verschillende pagina’s is een andere effectieve methode. Probeer niet subtiel te zijn over het vragen om donaties; zo kan uw organisatie het werk doen waar uw publiek van houdt.
Bekijk het onderstaande pop-updonatieformulier dat verschijnt wanneer u op de knop Doneren op de Boo Boo Zoo-website klikt. Het is een eenvoudige en snelle manier om donaties te doen.
Pro-tip: zorg ervoor dat uw donatiepagina en informatie zijn geoptimaliseerd voor verschillende omgevingen: hyperlinks voor online sites, QR-codes voor persoonlijke of crypto-opties en mobiele optimalisatie van uw donatiepagina.
10. Maak het persoonlijk
Waarom doe je dit? De beste manier om uw organisatie en missie aan donateurs te verkopen, is door te onthouden waarom het in de eerste plaats belangrijk voor u is.
Hoe kunnen ze helpen? Vertel hen over uw organisatie en wat een verschil het maakt. Herinner hen aan het persoonlijke verschil dat ze maken voor uw non-profit als individuele supporters. Geef uw donateurs een gevoel van eigenaarschap, zodat ze zich persoonlijk verbonden voelen met uw non-profitorganisatie, zoals u.
En vergeet niet om mensen te herinneren aan donatie stimulansen. Veel landen hebben belastingvoordelen voor donaties zonder winstoogmerk en u kunt attente en gepersonaliseerde geschenken delen met terugkerende donateurs als dank.
11. Wees specifiek en direct
Wanneer u mensen vraagt om te doneren, wees dan niet vaag over hoe het uw organisatie zal helpen, wees specifiek en vraag het hen rechtstreeks.
Waarvoor betaalt een donatie van € 2.000, in tegenstelling tot een € 200? Waar gaat het geld heen en wie helpt het? U hoeft ze niet uw volledige bedrijfsplan te geven, maar transparantie is een belangrijke manier om vertrouwen op te bouwen en het verschil te communiceren dat ze maken.
Met de aanpasbare donatie formulieren van Donorbox kun je gelaagde, voorgestelde donaties doen met een uitleg van wat elk niveau zal doen. Dit kan mensen inspireren om meer te geven en helpt hen een idee te geven van wat u nodig heeft en wat anderen geven. Hier is een voorbeeld
12. Gebruik positieve taal
De taal die u gebruikt in uw fondsenwervingscampagne is ongelooflijk belangrijk. Je wilt mensen laten weten wie en hoe ze helpen. Je wilt ook dat ze weten dat ze een verschil gaan maken.
Gebruik positieve taal om hen over positieve resultaten te vertellen, in plaats van negatieve situaties. Vertel een verhaal over hoe de dingen kunnen zijn, in plaats van hoe de dingen zijn. Gebruik ook geen schuldtactieken om donoren aan te moedigen meer te geven, waardoor ze zich slecht voelen omdat ze niet “genoeg” geven. Focus op wat hun steun betekent en hoe een grotere donatie een groter verschil kan maken.
Je wilt dat ze weggaan met een goed gevoel over zichzelf en hun beslissing, zodat ze opnieuw willen geven wanneer ze kunnen.
13. Laat de impact zien
Moedig potentiële donateurs aan om (meer) te geven door ze te laten zien hoe u eerdere donaties hebt gebruikt. Geef specifieke voorbeelden, zoals een nieuw programma, gebouw of initiatief dat is gefinancierd met individuele donaties. Markeer eerdere donateurs op je pagina, in je gebouw of tijdens evenementen.
Laat mensen zien hoe anderen een verschil hebben gemaakt om hen te helpen visualiseren hoe ze een verschil kunnen maken.
14. Maak en gebruik urgentie
Als je iemands aandacht hebt met een donatie-pleidooi, is de kans het grootst dat ze dit op het moment zelf doen. Gemak is een manier om mensen aan te moedigen om te doneren wanneer ze er voor het eerst over nadenken, maar een andere manier is urgentie.
Waarom zou iemand vandaag doneren? Is er een specifiek doel met een deadline, zoals een nieuw gebouw? Denk je dat de nood onmiddellijk is, zoals een hulpactie? Is er een bedrijfs- of individuele match met een einddatum?
Al deze tactieken kunnen effectief een gevoel van urgentie creëren. Diensten zoals Donorbox kunnen u helpen dit op te bouwen met opties zoals crowdfunding, fondsenwervende thermometers en bedrijfsmatching.
15. Gebruik boeiende Foto’s
Veel mensen reageren beter op afbeeldingen en video dan op taal. Het creëert een onmiddellijke, viscerale reactie om daadwerkelijk te zien wat uw organisatie doet. Hoewel uw taal een positieve toekomst kan opbouwen door uit te leggen wat deze ondersteuning kan doen, kunnen uw afbeeldingen helpen uw verhaal te illustreren en sympathie voor uw zaak op te bouwen.
Zorg ervoor dat je afbeeldingen of video’s selecteert die je boodschap versterken, een verhaal vertellen en consistent aanvoelen. Visueel pakkende afbeeldingen, met kleur, achtergrond of activiteit, zullen de aandacht trekken en mensen aanmoedigen om uw inhoud te lezen. Het helpt ook om uw campagne menselijker te maken door afbeeldingen te selecteren die mensen bevatten.
Gezondheidszorg voor daklozen Houston gebruikt afbeeldingen op zijn donatie pagina om mensen te laten zien hoe dakloosheid pijn doet en wat ze kunnen doen om te helpen.
16. Follow Up
Een van de belangrijkste tips voor fondsenwerving is om contact op te nemen met uw donateurs. Telkens wanneer u persoonlijke brieven of e-mails verzendt, moet u altijd een follow-up uitvoeren. Iedereen heeft het druk en veel mensen stellen een herinnering op prijs. Als iemand een donatie heeft toegezegd, in het verleden heeft gedoneerd of een actief lid is geweest van de community van uw non-profitorganisatie, is een tweede persoonlijk bericht altijd de moeite waard om te verzenden.
U kunt zelfs uw bulknieuwsbrieven en mailings opvolgen. Plan om meer dan één bericht op alle platforms te verzenden, en plaats ze ver genoeg uit elkaar om gedenkwaardig te zijn zonder te spammen. Dit is afhankelijk van uw tijdlijn, maar maandelijkse fysieke mailings en tweemaandelijkse e-mails voorafgaand aan een deadline kunnen effectief zijn.
17. Terugkerende donaties aanbieden
Als een persoon één keer heeft gedoneerd, zal hij waarschijnlijk opnieuw doneren. Maak terugkerende donaties gemakkelijk en betaalbaar, zodat donateurs hun gegevens maar één keer hoeven in te vullen en niet hoeven te onthouden om opnieuw te doneren.
Pro tip: Geef donateurs de vrijheid om hun terugkerende donaties en bedragen te beheren. Dit helpt om vertrouwen in hen op te bouwen en het klinkt ook meteen handig. Meer mensen zullen zich op hun gemak voelen om op terugkerende basis te geven. Donorbox stelt donateurs in staat om in te loggen en hun eigen terugkerende donaties te beheren.
18. Donaties bijhouden
Het bijhouden van donaties is op een aantal niveaus belangrijk. Het zal u helpen herinneren wie, wanneer en hoeveel heeft gedoneerd, wat u in de toekomst zal helpen met gepersonaliseerde outreach. U kunt ook de e-mails van donateurs bijhouden om een e-maillijst op te bouwen voor toekomstig bereik. Door bij te houden via welk platform ze hebben gedoneerd, kun je leren welke een beter voltooiingspercentage hebben en dus je publiek beter kennen voor de toekomst.
Donorbox is een effectieve tool voor donorbeheer met software die u helpt inzicht te krijgen in de gewoonten van uw donateurs, statistieken bij te houden en uw campagnes te verbeteren op basis van uw doelgroep. U hoeft niet elke campagne helemaal opnieuw op te bouwen. Leer in plaats daarvan van elke campagne om de volgende beter te maken dan de vorige.
19. Laat je waardering zien
Fondsenwerving gaat over relaties. Je wilt mensen het gevoel geven dat hun donatie speciaal was en een uniek verschil maakte omdat het dat deed.
Stuur bedankbrieven na campagnes en fondsenwervende evenementen. Stuur voor grote donateurs geschenken, onthoud hun verjaardagen en herken speciale evenementen. Als je donateurs bijhoudt en laat zien dat je ze waardeert als individuele donateurs, in plaats van als inkomstenbron, zorg je ervoor dat ze weer willen doneren.
Verstuur ook enquêtes en stel vragen na evenementen en campagnes. Laat uw donateurs weten dat u om hun ervaring en mening geeft. Dit zal u niet alleen helpen om in de toekomst betere campagnes op te bouwen, maar het zal ze ook laten zien dat ze belangrijk voor u zijn.
Pro-tip: een fysieke of virtuele donormuur is een elegante manier om donateurs het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden en moedigt je publiek aan om ook te doneren. U kunt het in uw gebouw of website ontwerp inbouwen en het merk van uw organisatie gebruiken om het uniek te maken.
20. Betrek uw vrijwilligers
Vrijwilligers zijn een van de belangrijkste troeven van fondsenwerving. Ze helpen u niet alleen ter plaatse, maar stellen u ook in staat om op meer dan één manier geld in te zamelen. Dit kan zijn door middel van peer-to-peer fondsenwerving, promoties op sociale media, het schrijven van sollicitatiebrieven en zelfs het promoten van uw zaak bij hun netwerk.
Hun vaardigheden en ervaring kunnen de manier waarop u geld inzamelt en met uw donateurs omgaat, echt verbeteren. Het ligt dus voor de hand dat je de beste vrijwilligers moet aantrekken.
Maar dat is niet alles. Het is nog belangrijker om ze te motiveren en manieren te vinden om ze te behouden.
Pro-tip: maak een goed onderbouwd programma voor vrijwilligersbetrokkenheid als je eenmaal bent begonnen met het aantrekken van vrijwilligers. Weet wat hen motiveerde om zich bij u aan te sluiten, wat hun sterke punten zijn en wat hen zou kunnen afschrikken. Een geweldige manier om dit te bereiken is door een enquête uit te voeren of hun feedback te ontvangen. We hebben deze punten in detail besproken in onze blog hier.
Start met Fondsenwerving Vandaag
Met deze 20 praktische en effectieve tips voor fondsenwerving voor non-profitorganisaties ben je goed op weg om een boeiende campagne op te bouwen. Of het nu gaat om een groenblijvende donatie pagina, een inzamelingsactie of een kortetermijnactie, u kunt eenvoudig een plan maken om geld in te zamelen voor uw non-profitorganisatie.
Probeer vandaag nog enkele van deze methoden en blijf werken om een verschil te maken!
Bekijk onze blog voor meer tips & Tricks voor non-profitorganisaties.