Fondsenwerving via Social Media: Tips & Voorbeelden

Ontdek de kracht van fondsenwerving via sociale media! In ons artikel verkennen we effectieve strategieën om uw non-profitorganisatie te laten groeien, donateurs te bereiken en betrokkenheid te vergroten. Leer hoe u het volledige potentieel van sociale mediaplatforms kunt benutten om uw missie te ondersteunen en een positieve impact te maken op uw gemeenschap.

10 minutes read
Fondsenwerving via Social Media: Tips & Voorbeelden

Social media is synoniem geworden met marketing voor non-profitorganisaties. Meer non-profitorganisaties zijn afhankelijk van fondsenwerving via social media om hun missie te delen en fondsen te werven dan ooit tevoren.

Social media zijn populair bij non-profitorganisaties voornamelijk vanwege de beperkte kosten. Nonprofits kunnen tal van accounts aanmaken op Facebook, Twitter, Pinterest, en YouTube zonder extra kosten. Ze kunnen dagelijks berichten plaatsen en zelfs fondsen werven via de apps. Sociale media zijn ook een van de beste manieren geworden om in contact te komen met nieuwe donateurs. 55% van de mensen die via sociale media over een organisatie te weten komen, komen uiteindelijk op de een of andere manier in actie. Dat is een rendement van 50% voor een in wezen gratis activiteit!

Dit artikel legt uit waarom social media vandaag de dag cruciaal is voor non-profitorganisaties en hoe organisaties het meeste uit hun social media-campagnes kunnen halen.

  1. Waarom is social media belangrijk voor fondsenwervers?
  2. Tips voor Social Media Fondsenwerving
  3. Examples of Successful Social Media Campaigns

Waarom is social media belangrijk voor fondsenwervers?

social media fundraising

Toen social media voor het eerst in zwang kwamen, gingen non-profitorganisaties ervan uit dat dit de beste manier zou zijn om in contact te komen met jongere donateurs. Organisaties die geen sterke jongere donateur basis hadden, vonden misschien dat sociale media de moeite niet waard waren. Vandaag de dag zijn sociale media een essentieel hulpmiddel geworden voor de meerderheid van de bevolking. Het is zelfs zo dat 72% van de mensen vandaag de dag gebruik maakt van sociale media.

Social media kunnen verschillende voordelen bieden voor non-profitorganisaties. Of uw organisatie nu de boodschap over de missie en programma’s van uw non-profit wil verspreiden, meer donateurs wil vinden of de zoekmachine optimalisatie (SEO) van uw website wil verbeteren, social media is een van de beste manieren om uw doelen te bereiken tegen geen of weinig extra kosten.


1. Bereik meer mensen

Non-profitorganisaties zijn altijd op zoek naar meer bezoekers voor evenementen, donateurs of klanten. Lokale media reclame kan duur zijn, en andere gratis promotie mogelijkheden kunnen tijdrovend zijn en hebben weinig resultaten laten zien. Sinds de oprichting van sociale media, hebben non-profitorganisaties gratis en betaalde reclame-opties gevonden die helpen hun bereik uit te breiden en hun publiek te laten groeien.

Een andere manier waarop non-profits kunnen meer supporters en donateurs te vinden is door middel van online reclame. Online advertenties zijn over het algemeen minder duur en kan een groter publiek te bereiken. Nationale non-profits kunnen profiteren van de aankoop van sociale media-advertenties die zich richten op personen op basis van hun locatie, leeftijd, interesses en online activiteit.

Non-profitorganisaties zijn altijd op zoek naar meer bezoekers voor evenementen, donoren, of klanten. Lokale media reclame kan duur zijn, en andere gratis promotionele mogelijkheden kunnen tijdrovend zijn en hebben weinig resultaten laten zien. Sinds het begin van de sociale media, hebben non-profitorganisaties gratis en betaalde reclame-opties gevonden die helpen hun bereik uit te breiden en hun publiek te laten groeien.

Een andere manier non-profits kunnen vinden meer supporters en donateurs is door middel van online reclame. Online advertenties zijn over het algemeen minder duur en kan een groter publiek te bereiken. Nationale non-profits kunnen profiteren van de aankoop van sociale media advertenties die zich richten op personen op basis van hun locatie, leeftijd, interesses, en online activiteit.


2. Donateurs betrokken houden

Een belangrijk punt van zorg voor non-profitorganisaties is hoe moeilijk het is om een eenmalige donateur of evenement bezoeker om te zetten in een terugkerende donateur. Terugkerende donaties zijn van enorm voordeel voor een non-profitorganisatie, want dat is geld waar ze op kunnen rekenen en dat ze kunnen toevoegen aan hun jaarlijkse begroting.

Het is niet gemakkelijk om manieren te vinden om eenmalige donateurs om te zetten in langdurige donateurs of om langdurige donateurs betrokken te houden. Social media geven non-profitorganisaties de middelen om donateurs betrokken en geïnteresseerd te houden in de activiteiten die de organisatie doet. Met dagelijkse posts, video’s, vragenlijsten en zelfs online games kunnen non-profitorganisaties donateurs blijven amuseren, informeren en terug laten komen voor meer.


3. Helpt bij het werven en activeren van vrijwilligers

Net als donateurs hebben non-profitorganisaties moeite om vrijwilligers vast te houden; per slot van rekening doen deze mensen hun werk gratis, dus je kunt niet verwachten dat ze eeuwig blijven.

Non-profitorganisaties die er niet in slagen vrijwilligers betrokken te houden of vervangers te vinden voor verloren vrijwilligers, zitten diep in de problemen. Sociale media bieden organisaties creatieve en unieke manieren om nieuwe vrijwilligers te vinden, in contact te blijven met huidige vrijwilligers en vrijwilligers actief te houden, vooral tijdens de pandemie. Peer-to-peer en crowdfunding campagnes op sociale media stellen non-profitorganisaties in staat om vrijwilligers in te zetten voor fondsenwerving en om de organisatie bekendheid te geven.


4. Verbeter je SEO

Social media is een van de makkelijkste manieren om uw ranking bij zoekmachines te verhogen. Door blogberichten op Facebook of LinkedIn en video’s op YouTube te delen, helpt u Google om uw organisatie te indexeren en beter te begrijpen wat uw organisatie te bieden heeft.

Door regelmatig berichten te plaatsen op verschillende social media-accounts vergroot u uw naamsbekendheid en creëert u meer backlinks die mensen rechtstreeks naar uw website sturen. Wanneer mensen zoeken naar uw organisatie, zullen ze waarschijnlijk Google vragen, en hoe meer actieve sociale media-accounts uw non-profit heeft, verhoogt uw kansen om gevonden te worden.


6 tips om uw fondsenwerving via social media te laten slagen

Non-profitorganisaties hebben geluk als ze zich één of twee betaalde fondsenwervers kunnen veroorloven. De realiteit is dat de meeste non-profitorganisaties uitsluitend afhankelijk zijn van vrijwilligers. Social media marketing kan van cruciaal belang zijn voor fondsenwerving, maar er is wel een bepaald niveau van know-how voor nodig om social media het beste te laten werken voor uw organisatie. De volgende 6 tips zouden uw non-profit organisatie moeten helpen om aan de slag te gaan met fondsenwerving via sociale media.


1. Kies alleen de social media apps die voor u het beste werken

Populaire social media-apps zoals Facebook, Twitter en YouTube domineren de online wereld, maar er worden voortdurend nieuwe social media-accounts aangemaakt. Voor non-profitorganisaties die nieuw zijn op het gebied van sociale media kan de verleiding groot zijn om zich overal voor aan te melden, maar het hebben van zelfs maar één social media-account kost tijd van uw dag. Onderzoek uw huidige donateur groep en kies social media-apps die het beste werken voor die demografische groep.

 

fundraising on social media

1.1 Facebook

Facebook is een van de populairste social media-tools, en hoewel alle leeftijden een account kunnen hebben, is het populairder bij een ouder publiek. Deze app biedt een breed scala aan marketingopties, zoals streaming video’s, tekst in lange vorm en gerichte advertenties.

1.2 Twitter

Twitter staat bekend om tekst in korte vorm, vaak geschreven om een controverse te starten. Korte en geestige commentaren komen ver, maar je krijgt niet veel tijd om je missie of verhaal te delen met slechts een limiet van 280 tekens.

1.3 Instagram

Instagram is gericht op kwaliteitsafbeeldingen en live-stream video’s. De concurrentie op dit account is hevig omdat het de plek is waar de meeste online influencers naartoe gaan om hun verhalen te delen. Je foto’s moeten opvallen om enige kans te maken om de aandacht te trekken op dit account.

1.4 LinkedIn

LinkedIn won snel aan populariteit bij professionals die op zoek zijn naar nieuwe kansen en zakelijke ideeën. Afhankelijk van de missie van uw organisatie kan dit een uitstekende app zijn om naamsbekendheid te genereren.

1.5 TikTok

TikTok is de nieuwste app op de lijst. TikTok is populair bij de jongere generatie en spreekt mensen aan die op zoek zijn naar een snelle afleiding. Individuen en bedrijven delen clips van 15 tot 60 seconden die vermaken en amuseren. Non-profitorganisaties die een unieke campagne opzetten die anderen aanmoedigt om te delen op TikTok, kunnen meer rendement halen uit het gebruik van deze social media-tool.


2. Vergeet niet om donaties te vragen

De meeste non-profit social media posts moeten een verhaal vertellen en de missie en toekomstvisie van de organisatie delen, maar er zijn momenten dat je om financiële steun moet vragen. De beste vuistregel om te volgen is de 70-20-10 regel.

70% van de social media posts van een organisatie moet gaan over de missie en programma’s van de organisatie. 20% van de gedeelde inhoud kan worden gebruikt om donoren en mensen die gebruik maken van uw organisatie voor te lichten. Wekelijkse blog posts, infographics, advocacy informatie en andere tools moeten worden gedeeld om te onderwijzen en uw zoekmachine ranking te verhogen. Tenslotte, 10% van de tijd, zou je non-profit een verzoek om donaties moeten plaatsen of mensen vragen om tickets te kopen.

Organisaties die te veel vragen zullen donateurs afschrikken, maar non-profitorganisaties die nooit om financiële steun vragen van hun online volgers zullen niet de respons zien die ze hopen te krijgen van deze tools. Onthoud dat je nooit krijgt waar je niet om vraagt.


3. Uw online supporters zijn uw ‘boots on the ground’

Het beste van sociale media voor non-profitorganisaties is dat iedereen fondsenwerver en marketeer kan zijn. Het beste voorbeeld van een non-profitorganisatie die dit doet, is de ALS “Ice Bucket Challenge”. De ALS-vereniging vond een creatieve manier om te delen hoe het voelt om te leven met ALS en een gemakkelijke manier voor mensen om video’s te delen van zichzelf terwijl ze deelnamen aan de campagne. Deze ene uitdaging bracht in zeer korte tijd meer dan 115 miljoen euro op voor de organisatie.

Andere organisaties hebben van soortgelijke campagnes geprofiteerd. Verjaardag fondsenwerving is alomtegenwoordig geworden op Facebook. Met deze campagnes kunnen mensen in realtime de respons van hun vrienden en familie zien en het gevoel krijgen dat ze een verschil maken.

Peer-to-Peer en crowdfunding campagnes kunnen elke non-profit helpen. Ze stellen uw supporters in staat om hun eigen campagnepagina’s te maken en te delen hoe de organisatie een verschil heeft gemaakt in hun leven.

Extra tip: Wanneer je een fondsenwervingstool kiest, vergeet dan niet om te controleren of ze social media knoppen toestaan op peer-to-peer en crowdfunding campagnes op hun platform. Met Donorbox krijg je bijvoorbeeld knoppen om sociale media te delen, een kans om e-mailupdates naar donoren en abonnees te sturen, een inschrijvingsoptie voor potentiële donoren, een donormuur om de giften te waarderen, en nog veel meer. Bekijk deze campagne

 

fundraising on social media


4. Live gaan

Een andere reden waarom sociale media zo populair zijn, is dat je het gevoel kunt hebben dat je erbij bent, zelfs als je op je bank zit. Live streaming is de naam van het spel geworden tijdens onze huidige pandemie, en non-profitorganisaties, kerken en bedrijven gebruiken deze tool om hun missie te verspreiden.

Non-profitorganisaties die succesvolle evenementen hebben gehad, maar de opkomst niet kunnen verhogen, zullen waarschijnlijk een toename in online activiteit zien nadat ze hun evenement live online hebben uitgezonden. Organisaties die de steun hebben van populaire figuren kunnen dit ook in hun voordeel gebruiken door interviews uit te zenden op sociale media. Tot slot kunnen non-profitorganisaties die geld inzamelen voor dorpelingen over de hele wereld livestreams delen om donateurs te laten zien wat de totale impact is. Er is geen betere manier om donaties te verhogen en meer aandacht te krijgen dan donateurs te laten zien dat hun giften echt een verschil maken.


5. Hou je successen bij

Non-profitorganisaties zien misschien een aanzienlijk rendement van hun online activiteiten, maar zonder het bijhouden van sociale-mediacampagnes hebt u geen idee welke campagnes werken, welke berichten de meeste shares krijgen en wanneer uw supporters online zijn.

Non-profitorganisaties moeten actief onderzoek doen naar de antwoorden op deze vragen en de antwoorden gebruiken om nieuwe fondsenwervingscampagnes op te zetten, onsuccesvolle campagnes te beëindigen en waar mogelijk veranderingen door te voeren. Sociale media apps hebben allemaal een vorm van tracking tool om nonprofits te helpen deze informatie te vinden. Facebook pixel is een uitstekende manier voor organisaties om het aantal mensen te zien dat hun website bezoekt vanaf social media accounts of andere online bronnen.

Donorbox biedt non-profitorganisaties de optie om donatiegegevens naar Facebook pixel en Google Adwords tracking te sturen bij het gebruik van zijn online donatieformulieren.


6. Bedank je supporters

Na het uitproberen van je eerste fondsenwervingscampagne via sociale media, is het essentieel om je supporters te bedanken voor hun hulp bij het bereiken van je doel. Vergeet nooit om dankjewel te zeggen! Uw volgers in de social media zijn de reden van uw succes, en zij waarderen erkenning.

Tijdens en na elke fondsenwervingscampagne via sociale media moet u een algemeen dankwoord plaatsen en waar mogelijk manieren vinden om specifieke personen te bedanken. Als uw organisatie succes heeft geboekt met een crowdfunding- of peer-to-peer-campagne, zorg er dan voor dat u de namen van alle fondsenwervers koppelt aan uw bedankbericht. Door hen publiekelijk te bedanken en de aandacht te vestigen op hun acties, moedig je hen aan om het opnieuw te doen.

Extra tip: Een virtuele donatie muur is een geweldige manier om de vriendelijkheid van je donateurs annex social media volgers op je online campagnes te erkennen. Voeg dit toe aan je crowdfunding campagne en markeer giften en donateurs elke keer dat er een is. Bekijk deze campagne voor meer informatie over deze functie.

 

fundraising on social media


4 Top voorbeelden van Fondsenwerving Social Media

ALS is niet de enige non-profitorganisatie die een aanzienlijk bedrag heeft ingezameld met sociale-mediacampagnes. Er zijn een paar anderen die opvallen in de menigte.


1. Charity Water

social media fundraising campaigns

 

Verjaardag fondsenwervers zijn zo gewoon geworden dat je kunt geen dag gaan zonder het zien van ten minste een op Facebook. Charity Water was een van de eerste non-profitorganisaties die deze fondsenwerving acties pushte en er voordeel uit haalde. Door online contact te leggen met hun achterban en afbeeldingen en infographics van hoge kwaliteit aan te bieden om te delen, moedigden ze mensen aan om hun eigen online fondsenwerving acties voor hun verjaardag te starten. In plaats van te vragen om cadeaus, vroegen hun social media volgers hun online gemeenschap om in hun naam te doneren aan de non-profit.

Charity Water was in staat om deze mensen een goed gevoel te geven over het delen van deze campagnes en te laten zien hoe hun eigen speciale dag het leven van mensen over de hele wereld kan veranderen.


2. Movember

social media fundraising campaigns

 

Movember’s campagnelijn “Grow a Mo” is een creatieve en unieke manier om een missie te delen en geld in te zamelen. Mannen worden aangemoedigd om in de maand november een baard te laten groeien en zo geld in te zamelen voor gezondheidsproblemen van mannen, zoals prostaat- en teelbalkanker.

In 2003 haalde Movember genoeg geld op voor 1.250 gezondheidsprojecten voor mannen over de hele wereld. Dit dwaze concept sloeg aan door de leuke manieren waarop ze mannen aanmoedigden om deel te nemen aan de campagne. Op hun website staan ook downloadbare formulieren en webpagina’s met details over manieren om snorren te laten groeien en te stylen en om online campagnes te voeren.

Sinds het begin heeft Movember creatieve manieren gevonden om een groter publiek te bereiken en online fondsen te werven. In 2021 hield Movember op 21 oktober een Twitter Party met prijzen en online hosts om meer deelname aan te moedigen.


3. Save the Children

social media fundraising campaigns

De videocampagne van Save the Children dwong de mensen te kijken naar het vluchtelingenleven van een blank kind, een kind dat elk van onze kinderen zou kunnen zijn.

Deze uiterst boeiende video van een blank meisje dat meemaakt wat kinderen in door oorlog verscheurde dorpen op dit moment meemaken, was oogopenend en beangstigend. Mensen keken vol afschuw toe hoe een mooi en gelukkig kind langzaam ziek, bang en dakloos werd en hoe haar leven op zijn kop werd gezet.

De videocampagne van Save the Children slaagde erin meer dan 52 miljoen keer per jaar op YouTube te komen. Door het ras en de religie van een kind weg te nemen, kon Save the Children een nieuw publiek bereiken en hen helpen in te zien wat vluchtelingen elke dag doormaken.


4. Earth Hour

social media fundraising campaigns

 

De Earth Hour-campagne is in 2007 gestart door het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het idee is eenvoudig: neem een uur van een dag om alle lichten uit te doen. Door de eenvoud van de campagne kreeg de organisatie zo veel mensen zover om mee te doen aan haar inspanningen. In het eerste jaar hebben meer dan twee miljoen mensen aan de campagne deelgenomen. Sindsdien hebben meer dan 185 landen zich bij de inspanningen van het WWF aangesloten.

De campagne van het WWF verschilt enigszins van andere op de lijst, omdat er tijdens dit uur geen financieel verzoek wordt gedaan. In plaats daarvan komen mensen op andere manieren in actie en vergroot het WWF zijn naamsbekendheid en geloofwaardigheid bij een groter publiek. Dankzij deze campagne zullen meer mensen van het WWF gehoord hebben en een persoonlijke band met de organisatie hebben. Door deze sterkere band zullen mensen in de toekomst waarschijnlijk eerder bereid zijn om aan het WWF te doneren.


Onze Conclusies

social media fundraisers

Non-profitorganisaties kunnen sociale media voor van alles gebruiken, van het bekendmaken van hun missie tot het werven van fondsen voor hun programma’s. Dankzij de betaalbaarheid van deze tool en het potentieel voor nieuwe ideeën, hebben non-profitorganisaties van elke omvang creatieve manieren gevonden om social media te gebruiken om fondsen te werven, te pleiten, en hun missie te verspreiden.

Donorbox heeft eerder een artikel gedeeld over hoe je een social media campagne plant. Bekijk het voor een diepgaand inzicht in het creëren van uw volgende sociale media fondsenwervingscampagne.

Donorbox is een online donatie processor die non-profitorganisaties ook de mogelijkheid biedt om terugkerende donaties te verzamelen, verbinding te maken met social media platforms, sms-tot-gave en crowdfunding campagnes te houden, en donorinformatie te beheren. Bezoek onze website om meer te weten te komen over de functies van Donorbox en meld u aan voor maandelijkse tips en informatie op onze blog voor non-profitorganisaties.

 

Avatar foto

Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.

  • linkedin
  • soundcloud

Join the fundraising movement!

Subscribe to our e-newsletter to receive the latest blogs, news, and more in your inbox.

Join a 30min Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
.brave_popup #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FF.brave_element.brave_element--button .brave_element__styler .brave_element__button_text { border-bottom: 1px solid #fff; } #brave_popup_51310__step__0 #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FF { text-align:left; } #brave_popup_51310__step__0 #brave_element--NNN3oo2Vl6_Qoue46FK { z-index: 6 !important; left: 232px !important; } const _sticky_bravepop_id = 51310;
Join a 30min Live Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
Join Donorbox's action-packed summit Friday, January 31 | NYC
Unlock the secrets to fundraising success in 2025
Join Donorbox's action-packed summit Friday, January 31 | NYC
Unlock the secrets to fundraising success in 2025