Website kerk maken – 5 handige tips

Ontdek in dit artikel hoe je een boeiende en gebruiksvriendelijke website voor je kerk kunt maken. Leer hoe je het potentieel van je online aanwezigheid kunt benutten om je gemeenschap te bereiken, donaties te stimuleren en betrokkenheid te vergroten. Met handige tips en praktische richtlijnen maak je van je kerkwebsite een krachtig middel voor groei en impact

10 minutes read
Website kerk maken – 5 handige tips

Website kerk maken? Kerken in Nederland lopen nogal wat achter als we het over websites hebben. Kleinere kerken hebben waarschijnlijk helemaal geen website, laat staan een die alles bevat wat ze nodig hebben. Websites zijn de primaire bron van informatie voor elke organisatie. Een website kan de zoekmachine optimalisatie (SEO) van een kerk verbeteren, online donaties aanmoedigen en de kerkgangers informatie geven over kerkelijke evenementen en activiteiten.

Tijdens de huidige pandemie zijn websites van kerken ook noodzakelijk geworden om virtuele preken te delen met gemeenten tijdens de shutdown. Websites zijn niet iets dat kerken van elke omvang kunnen negeren. Dit artikel geeft voorbeelden van waarom een website belangrijk is en bevat de essentiële onderdelen en vragen die u aan een websitebouwer kunt stellen.

Wat kunnen Nederlandse kerken leren van dit artikel?

  1. Waarom is een goede website zo belangrijk?
  2. De belangrijke aspecten van een goede website
  3. Belangrijke vragen die je moet stellen aan een website bouwer 
  4. Stappen om kerk website te bouwen
  5. Voorbeelden van goede websites 


Waarom is een goede website zo belangrijk?

build a church website

Websites geven kerken de mogelijkheid om meer mensen te bereiken, online donaties te werven, en actieve deelname aan te moedigen tijdens onze huidige pandemie. Aangezien technologie steeds meer aanwezig is in het leven, moeten kerken onderzoek doen en manieren vinden om een website te gebruiken om hun boodschap te verspreiden.

Door de volgende pagina’s en technieken aan uw kerkwebsite toe te voegen, kunt u het bereik en de inkomsten van uw kerk vergroten. Deze toevoegingen maken het ook makkelijker voor de gemeente om deel te nemen aan kerkelijke activiteiten en te communiceren.


1. Kerk kalender

Historisch gezien deelden kerken kerkelijke activiteiten in het zondagochtend programma of via mond-tot-mondreclame. Hoewel dat voor sommigen nog steeds werkt, zullen andere parochianen die virtuele kerkdiensten bijwonen of nog geen sterke kerkfamilie hebben, belangrijke evenementen en vrijwilligerskansen missen.


2. Manieren om te geven

Nu online donaties steeds populairder worden, is een webpagina die alleen voor het inzamelen van deze donaties is gemaakt, essentieel voor uw website. Geef kerkleden de mogelijkheid om met een creditcard of bankpas te betalen, geld in te zamelen bij vrienden en familie, en zich aan te melden voor terugkerende donaties of matching gifts.


3. Search Engine Optimization (SEO)

Uw kerk kan online opvallen door middel van SEO. Trefwoorden en links verhogen de SEO van uw kerk en helpen uw kerk hoger te scoren in Google en andere zoekmachines.


4. Aanmelden voor evenementen

Nogmaals, kerken promoten deze evenementen tijdens de kerkdienst of via het roddelcircuit. Nieuwe kerkgangers en leden van de gemeenschap krijgen op deze manier misschien niet de informatie en missen zo cruciale relatie-opbouwende activiteiten. Met een inschrijfpagina voor evenementen kan iedereen meer informatie vinden over uw evenement en zich inschrijven of tickets kopen voor uw volgende evenement, zoals het verbouwen of renoveren.


5. Virtuele kerk

De pandemie heeft de virtuele kerkdienst tot een vitaal onderdeel van elke kerk gemaakt. Velen in uw gemeente voelen zich niet op hun gemak om persoonlijk naar de kerk te gaan. Om deze leden deel te laten blijven uitmaken van uw kerk en zelfs de deelname van anderen te vergroten, moeten kerken links opnemen naar online kerkdiensten en andere activiteiten zoals gebedsgroepen en bijbelles.


Belangrijke aspecten van een goede kerk website

best practices for church websites

 

Non-profit websites hebben allemaal dezelfde kenmerken. Kerken zullen veel van dezelfde behoeften hebben als elke non-profit, ongeacht hun grootte. Daarom moeten ze onderzoeken wat andere kerken hebben opgenomen in hun website en wat non-profit organisaties in hun gemeenschap hebben opgenomen.

Hier is een lijst van essentiële onderdelen om het proces gemakkelijk voor u te maken –


1. Missie en visie

Het toevoegen van een missie en visie aan de website van uw kerk voelt misschien niet zo belangrijk, maar het kan transparantie bieden voor mensen die geïnteresseerd zijn in wat uw kerk gelooft. Het kan ook vertrouwen wekken bij de kerkleden en de gemeenschap. Een missieverklaring die uitlegt waarom uw kerk is opgericht, en een gedetailleerde visie van waar u naartoe hoopt te gaan, is een manier om u te onderscheiden van andere kerk websites.


2. Kerk kalender

Uw leiding kan in de veronderstelling zijn dat iedereen weet wanneer uw diensten beginnen, maar veel mensen in de gemeenschap zullen niet langs uw kerk rijden. Als de uren niet duidelijk op uw website vermeld staan, zullen ze de diensten niet bijwonen.

Ook andere evenementen en programma’s van uw kerk moeten op de website van uw kerk worden vermeld. De manier waarop u dat doet is aan u. Sommige kerken hebben een kalender app ingebed op hun website. Anderen bieden links naar elk programma met gedetailleerde informatie en hun klassen of service dagen en tijd.

Als je begint met een website, een lijst van uw diensten en klassen beschikbaar moet genoeg zijn. Als u alles uitwerkt en vindt wat het beste werkt voor uw kerk, wilt u misschien extra widgets toevoegen zoals het kopen van tickets voor evenementen of live chat.


3. Geschiedenis van de kerk

De geschiedenis van uw kerk is het verhaal dat mensen willen weten. Het is een goede gewoonte om een pagina toe te voegen die gewijd is aan de geschiedenis van uw kerk – wanneer ze ontstaan is en wat haar bestaansreden was. Dit kan een onderdeel zijn van uw ‘Over ons’ pagina. Of u kunt er apart een maken. Aangezien mensen vaak emotioneel en spiritueel verbonden zijn met een kerk, kan een goede geschiedenispagina uw online aanwezigheid een boost geven. Vergeet niet om uw geestelijken op deze pagina te vermelden.


4. Donatie pagina

Het ronddelen van de wel bekende zwarte zak wat rondgaat tijdens de kerkdienst is de traditionele manier om kleine giften in te zamelen, maar het is moeilijker geworden om het nodige geld in te zamelen nu minder mensen contant geld bij zich hebben. Met een website kunnen kerken online donaties en giften inzamelen.

In plaats van kostbare tijd te besteden tijdens uw dienst om geld te vragen, kunnen kerken te allen tijde online geld inzamelen. Online geven platforms bieden kerken met betaalbare opties en moedigen verschillende manieren om te geven.

diaconie online


5. Inspirerende visuals

Afbeeldingen zijn het hart van elke non-profit website. De heldafbeelding die je op je homepage hebt, maakt veel verschil. Je moet niet vergeten dat mensen het druk hebben en daarom kijken ze eerst op de homepage om hun volgende actie te beslissen. Als je goede beelden hebt (echte beelden van je kerk, gebedsbijeenkomsten, enz.) op je website pagina’s, zouden mensen er meer tijd aan besteden en er beter bij betrokken zijn.


6. Vrijwilliger pagina

De meeste kerken doen een beroep op vrijwilligers voor kantoorwerk, zondagsschoolonderricht, muziek en zelfs schoonmaakwerk. De behoeften aan vrijwilligers zijn gevarieerd, en de enige manier waarop velen over deze mogelijkheden hebben gehoord is door mond-tot-mondreclame.

Die afhankelijkheid van kerkleden om het woord te verspreiden is niet zo nodig met een website. Websites van kerken zouden een vrijwilligerspagina moeten hebben die elke rol als vrijwilliger definieert en details geeft over hoe mensen vrijwilligerswerk kunnen doen voor uw kerk. Kerkleden en het publiek zullen waarderen hoe gemakkelijk het is om te vinden wat ze nodig hebben.


7. Search engine optimization

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is misschien niet uw eerste zorg. Toch, met een website en de toevoeging van trefwoorden en interne en externe website links, zal uw organisatie hoger scoren op Google en andere zoekmachines. Deze positie kan het voor nieuwe bezoekers makkelijker maken om uw kerk te vinden.


8. Virtuele kerk pagina’s

De pandemie heeft veel kerken platgelegd en samenkomen voor de eredienst bijna onmogelijk gemaakt. We zijn gezegend dat Covid plaatsvond in het internettijdperk, waarin sociale media en streamingdiensten zoals YouTube en Facebook virtuele kerkdiensten mogelijk hebben gemaakt voor alle kerken. U kunt een link toevoegen naar uw Youtube kanaal, Facebook pagina, of Podcast kanaal waar u live streamt of uw virtuele kerkdiensten heeft geupload.


9. Doneer knop

U hebt een aantal evenementen op stapel staan, zowel online als offline. Hoe zorgt u voor een maximale deelname? De inschrijfknoppen voor evenementen op je website kunnen hier wonderen doen. Vergeet niet om een aantal geweldige oproepen tot actie op uw homepage of ‘Evenementen’-pagina toe te voegen om een groot aantal inschrijvingen op uw website te inspireren.


10. Social media integratie

Social media zijn een essentieel onderdeel geworden van de marketing van kerkelijke activiteiten en het online werven van geld. Kerken die een sterke aanhang hebben op social media apps kunnen ook groepen creëren voor leden om contact te leggen. Het integreren van social media links op uw kerk website maakt het makkelijker voor parochianen om de Facebook, Instagram, YouTube, en Twitter pagina van uw kerk te vinden.


7 Vragen die je moet stellen aan een website bouwer

best practices for church websites

Als u nog geen website heeft gebouwd voor uw kerk, zijn er verschillende website bouwers om uit te kiezen. Bedrijven als WordPress en Wix hebben bekendheid verworven, maar andere betaalbare keuzes kunnen beter zijn voor uw huidige budget. Hier zijn enkele vragen die u kunt overwegen te stellen terwijl u een effectieve website bouwer kiest.


1. Is het betaalbaar?

Betaalbaarheid is een primaire zorg bij het bouwen van een kerk website. De meeste website bouwers geven u een gratis optie, maar kerken moeten wat geld uitgeven om een website te maken die het beste werkt voor uw kerk. Kosten kunnen variëren van € 3 tot € 300, met extra prijzen toegevoegd voor online donatie processors, e-mail marketing, en donor management systemen. Veel van deze kosten zijn het geld waard als u rekening houdt met extra donaties die uw kerk online zal inzamelen.


2. Wie doet de hosting van de website?

Een andere kosten te overwegen is voor het hosten van uw website. Als je eenmaal hebt gemaakt met een website builder, moet u een web hosting service om uw site online te hosten te vinden. In Nederland heb je vele opties zoals mijndomein.nl met een goedkope domeinnaam en hosting opties. De websitebouwer doet dit normaliter voor u, maar check wel even de prijzen.


3. Kunt u het integreren met uw bestaande tools?

best practices for church websites

Misschien gebruikt u al een kerk beheersysteem of een online donatie programma. Als u uw donateursdatabase kunt integreren met uw websitebouwer, worden e-mailmarketing en andere communicatie gemakkelijker. Als uw fondsenwerving tool naadloos kan werken op uw website, is het werven van donaties niet meer zorgelijk. Dit zijn enkele serieuze overwegingen die je moet hebben bij het kiezen van een website bouwer.


4. Is het makkelijk om te gebruiken?

Zelfs als u een professional inhuurt om uw kerk website te ontwerpen, zult u af en toe wijzigingen moeten aanbrengen om de website up-to-date te houden. Bij het onderzoeken van website bouwers, zorg ervoor dat ze een gemakkelijke manier bieden om de website zelf bij te werken. U wilt niet telkens het bedrijf moeten betalen wanneer een zondagsschool leraar of evenement veranderd.


5. Is het makkelijk aan te passen?

Het aanpassen van uw website is een van die dingen waar niet-marketing professionals niet aan denken. Bedrijven als McDonald’s, Walmart, en Disney hebben bekende merken en besteden miljoenen dollars om hun merk hetzelfde te houden op elk marketing stuk. Kerken hebben ook merken, en kerk websites moeten overeenkomen met dat merk om verwarring te voorkomen. Website bouwers zouden uw kerk moeten voorzien van verschillende design opties en het makkelijk moeten maken om de kleuren, lettertypes en afbeeldingen van uw website aan te passen.


6. Helpt het met SEO?

SEO acties om uw Google ranking te helpen kunnen snel veranderen, dus als u geen marketing professional bent, weet u waarschijnlijk niet elke manier om uw SEO te verhogen. Veel website bouwers bieden informatie over zoekwoorden, meta tags, en beschrijvingen om te helpen uw SEO te verbeteren. Sommigen koppelen uw website zelfs aan Google Analytics, zodat u website bezoeken en -acties kunt volgen.


7. Is het mobiel vriendelijk?

De meeste mensen zullen hun smartphone gebruiken om uw website te bezoeken voor meer informatie of om een donatie te doen. Het is essentieel dat uw website op alle mobiele apparaten kan worden bekeken. Website bouwers zouden allemaal mobiel-vriendelijk moeten zijn, maar het zou het beste zijn om het toch te vragen en er zeker van te zijn.


6 Stappen om een perfecte website te maken

how to build a church website

Het maken van uw website is meer dan het ontwerpen en creëren van inhoud. Om de beste website voor uw kerk te maken, moet u marketingstrategieën integreren, zoals inzicht in uw publiek, oproepen tot actie en het monitoren van uw responspercentages.


1. Begrijp de doelgroep

Bedrijven en non-profitorganisaties moeten allemaal hun doelgroep begrijpen voordat ze een website maken. Kerken zijn niet anders. Het begrijpen van uw doelgroep is essentieel om het juiste ontwerp en de juiste inhoud voor uw website te vinden. Als u een nieuwe kerk bent die vooral met jongere gezinnen werkt, moet uw website foto’s van gezinnen en activiteiten gericht op jonge ouders en kinderen bevatten. Als uw kerk meer gevestigd is met een ouder ledenbestand, wilt u misschien meer geschriften en details over hoe u online donaties kunt doen.


2. Voeg call to action knoppen toe

Uw website moet overal oproepen tot actie bevatten om de beste reacties te krijgen. Uw startpagina moet een knop bevatten met een link naar uw online donatie pagina en virtuele kerkdiensten pagina. U kunt ook linken naar programma’s en de kalender van uw kerk. Bedenk bij het plannen van de inhoud van uw website hoe u wilt dat website bezoekers uw website bekijken en creëer oproepen tot actie die hen leiden.


3. Add a Donation Page

Mensen zullen niet aan uw kerk geven als u het niet vraagt. Ze zullen ook niet aan uw kerk geven als u het moeilijk maakt. Online donatie pagina’s moeten eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken zijn. Geef donateurs verschillende bedrag opties samen met beschrijvingen van hoe hun geld zal helpen. Donorbox geeft kerken de optie om donorformulieren te integreren met hun huidige donatie pagina of een pop-up formulier toe te voegen.


4. Vertel succesverhalen

Uw website moet niet alleen maar een hoop feiten en bijbelverzen bevatten. Om het meer een persoonlijk tintje te geven en aan te zetten tot actie, moet je verhalen toevoegen van hoe Gods boodschap leden van je kerk heeft geraakt. Voeg foto’s en video’s toe met verhalen over hoe zij God in hun hart hebben opgenomen. Laat uw kerkleden deel uitmaken van het bouwen van uw kerk website en het delen van uw boodschap met de gemeenschap.


5. Volg het responspercentage

Dankzij uw websitebouwer zou u in staat moeten zijn om bij te houden hoeveel bezoeken u ontvangt en hoe mensen tijd doorbrengen op uw website. U kunt zelfs bijhouden hoeveel tijd mensen op elke webpagina doorbrengen en welke pagina’s ze het vaakst verlaten. Deze details kunnen helpen verklaren welke activiteiten het meest gewaardeerd worden door uw leden of welke programma’s meer werk nodig hebben. Naarmate u meer te weten komt over hoe uw publiek uw kerk website bekijkt, kunt u de nodige updates doorvoeren om meer bezoekers en online donaties binnen te halen.


6. Optimaliseer uw website voor mobiel en desktop

Uw website zal worden bekeken door mensen die hun computer en hun smartphone gebruiken. U moet een website maken die voor beide gemakkelijk te gebruiken is. Zorg ervoor dat uw website compatibel is met iOS en Android, en maak responsive landingspagina’s die niet te lang duren om te laden. Het zal u verbazen hoe snel mensen wegklikken van websites die er meer dan een paar seconden over doen om te laden.


2 Voorbeelden van goede kerk websites in Nederland

Nu websites steeds gebruikelijker worden bij kerken, springen er een paar echt uit! Hier zijn 4 kerkwebsites die indruk op ons maakten.


1. Jesus.net – Kerk organisatie in Nederland

Jesus.net is een begrip in Nederland. Ze bieden veel informatie over het geloof waardoor het een mooi platform is geworden om meer te leren en in gesprek te komen. Ze gebruiken mooie beelden en een informele taal waardoor het makkelijk is om te lezen. Ook is het gebruiksvriendelijk om door de pagina’s heen te scrollen waardoor het makkelijk leest. Je ziet met name dat ze aandacht hebben besteed aan de structuur van de website.


2. Gemeente Drachten

Gereformeerde Gemeente Drachten is een goed voorbeeld wat we graag willen benoemen. Je ziet een duidelijke menubar, collecteren is meteen meegenomen in de menustructuur. Hierdoor hoef je niet eindeloos op pagina’s te klikken en eindelijk uit te komen op de collecte pagina. Deze structuur zal helpen in betere conversies zoals we dat hip zeggen in online marketing. Wij hebben de kerk ook voorgesteld om een onderscheid te maken in een kerk collecte en een Diaconie. Hierdoor is het ook duidelijk waarvoor je een online kerk donatie maakt. Het kan simpel zijn, maar duidelijkheid is erg belangrijk!


Onze conclusies

build a church website

Kerk websites zijn een noodzaak geworden voor alle kerken, niet alleen mega kerken. De pandemie heeft een website met links naar uw virtuele kerkdienst nog belangrijker gemaakt voor kerkleden. Websites bieden transparantie aan het publiek en helpen het vertrouwen in de kerk en haar boodschap te bevorderen.

Naarmate mensen meer vertrouwd raken met technologie, is online geven in populariteit toegenomen. Online donatie processors zoals Donorbox geven kerken een betaalbare optie om meer fondsen online te werven. Meer informatie over functies zoals donorbeheer, online donatie formulieren vindt u op onze website. Leer tips en trucs voor online fondsenwerving op onze blog.

Avatar foto

Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.

  • linkedin
  • soundcloud

Join the fundraising movement!

Subscribe to our e-newsletter to receive the latest blogs, news, and more in your inbox.

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 50.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Join a 30min Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
Join a 30min Live Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!