Hoe je een succesvolle online inzamelingsactie voert

Hoe je een succesvolle online inzamelingsactie voert

inzamelingsactie

In 2020 is het online doneren met 23% gestegen. De inkomsten uit online maandelijkse donaties stegen met 40% doordat terugkerende donaties steeds populairder werden bij online donateurs. Deze cijfers zijn simpelweg om te zeggen dat online donaties groeien, en het ziet er niet naar uit dat het zal stoppen. Fondsenwervingscampagnes zijn goed bekend in de non-profitgemeenschap; hun populariteit is gegroeid met sociale media en de ontwikkeling van crowdfunding.

Het aanbod aan online campagnes varieert van Giving Tuesday en Capital Campaigns tot peer-to-peer fondsenwerving, crowdfunding en donaties via de telefoon. De donateurs die elke campagne target, zijn even gevarieerd en het vinden van de juiste donateurs voor elke campagne is het halve werk.

Dit artikel geeft u een overzicht van de verschillende soorten online inzamelingsacties en hoe u deze succesvol kunt uitvoeren.


Wat is een inzamelingsactie?

Fondsenwervingscampagnes vormen een belangrijk onderdeel van het strategisch plan van een non-profitorganisatie. Bij het inzamelen van fondsen voor welke organisatie dan ook, is het essentieel om de beste manier te bedenken om donateurs te bereiken. Fondsenwervingscampagnes zijn een uitstekende manier om specifieke donateurs te targeten voor elke financiële behoefte.

Afhankelijk van de leeftijd, achtergrond, donatie geschiedenis en interesse in het programma, kunnen donoren worden onderverdeeld in verschillende afzonderlijke subgroepen. Het is belangrijk om met elk van deze subgroepen te praten. De manier waarop u contact met hen opneemt, is net zo belangrijk.

Als u eenmaal uw subgroepen heeft aangemaakt, wilt u krachtige campagnes ontwikkelen om elk van deze groepen te bereiken en contact met hen opnemen op een manier die hen aanspreekt.

De beste manier om uw donateurs te bereiken, verschilt per organisatie, maar over het algemeen is het vertrouwen in online doneren gegroeid. Uw non-profitorganisatie moet profiteren van dit vertrouwen.


Soorten fondsenwervingscampagnes voor non-profitorganisaties

Naarmate meer en meer mensen zich op hun gemak voelen bij het online doneren, wordt de mogelijkheid voor fondsenwervingscampagnes groter. Verschillende soorten online campagnes zijn voor veel organisaties succesvol geweest.


1. Kapitale campagnes

Capital Campaigns zijn voor specifieke doelen of projecten, zoals het bouwen van een nieuwe locatie. Degenen die het meest succesvol zijn, richten zich op de belangrijkste donateurs van een organisatie om in korte tijd voldoende geld in te zamelen.


2. Giving Tuesday Campagne

Giving Tuesday is een wereldwijd evenement dat plaatsvindt op de dinsdag na Thanksgiving. Het is ook een geweldige manier om uw eindejaarscampagne te starten.

Door de beschikbare online bronnen te gebruiken en uw Giving Tuesday-campagne van tevoren te promoten, kan uw non-profitorganisatie het meeste uit deze campagne halen. Giving Tuesday heeft een eigen website en hashtag en stelt non-profitorganisaties in staat hun organisatie te promoten bij miljoenen mensen buiten hun eigen donateursbestand.


3. Text-to-give campagnes

Text-to-give campaigns zijn nog relatief nieuw, maar hun populariteit groeit. Donateurs kunnen via sms geven met alleen hun mobiele telefoon. De eenvoud van dit soort campagnes spreekt jongere donateurs meer aan.

Veel Donorbox-gebruikers gebruiken Tekst om te doneren voor hun goede doel. Hier is een screenshot van hoe Donorbox-tekst werkt.

text to give donation form text to give donations


4. Online inzamelingsactie

Online inzamelingsacties vinden alleen plaats op internet. E-mails, sociale media, website, Google en sociale media-advertenties worden allemaal gebruikt voor deze campagnes.

Hier kunt u zien hoe Online SOS nonprofit zamelt geld in via een online donatieformulier.

SOS Online Donorbox Squarespace Donation Form


5. Peer-to-peer inzamelingsactie campagne

Peer-to-peer fondsenwerving is een geweldige manier om uw donateurs persoonlijk bij het werk van uw organisatie te betrekken. Het is het beste om de donateurs te vinden die hiermee het meeste succes zullen hebben. Degenen met het meeste succes zijn niet altijd uw belangrijkste donateurs.

Nadat u de juiste donateurs voor deze campagne heeft gevonden, moet u hen helpen het verhaal van de organisatie aan hun vrienden en familie te vertellen. Social media is cruciaal voor dit soort campagnes.


6. Crowdfunding campagne

Crowdfunding is de laatste tijd gemeengoed geworden, dankzij sociale media. Het is moeilijk om de verhalen te missen van gezinnen die om hulp vragen bij medische kosten of andere rampen die op uw Facebook-pagina verschijnen.

Dit type campagne is zo populair omdat mensen met een kleine donatie een groot verschil kunnen maken. Door je aan te sluiten bij andere mensen in de menigte, kan een donatie van € 5 of € 10 iemand helpen te betalen wat in het verleden misschien onmogelijk leek.

Hier is een voorbeeld van een non-profitorganisatie die Crowdfunding gebruikt om online geld in te zamelen.


Hoe u een inzamelingsactie voor non-profitorganisaties opzet

Er zijn een paar cruciale stappen om succes te behalen met uw inzamelingsactie. Het creëren van een krachtig verhaal en duidelijke richtlijnen zijn essentieel.


1. Identificeer de begunstigde

“Met jouw donatie van € 100 kan Ayesha voor de eerste keer de les bijwonen en kan ze haar droom om dokter te worden verwezenlijken.”

Geef je liever aan Ayesha of een anonieme organisatie? De meeste mensen zijn geïnspireerd om met boeiende verhalen aan echte mensen te geven. Door het verhaal van een begunstigde te vertellen en een paar foto’s of een video toe te voegen, kunt u het werk dat uw organisatie doet tot leven brengen.

Als u donateurs vraagt, vertel ze dan niet alleen het aantal mensen dat wordt beïnvloed door hun donaties. Laat ze een leven zien dat ze kunnen veranderen.


2. Maak een fondsenwerving doel

Het stellen van een fondsenwerving doel en het op de hoogte houden van donateurs over hoe dicht u bij het bereiken ervan bent, zal uw donateurs enthousiast maken. Het vergroot ook de kans op meer donaties naarmate u dichter bij dat doel komt.


3. Stel een campagne tijdlijn in

Het is de menselijke natuur om tot het laatste moment te wachten om iets gedaan te krijgen. Wachten om te doneren is niet anders. Succesvolle campagnes omvatten een beperkte tijd om te geven. Donateurs bewust houden van hoe weinig tijd ze hebben om een verschil te maken, zal donaties stimuleren.


4. Verzin een boeiend verhaal

Waarom heeft Ayesha geld nodig om naar school te gaan? Krijgen andere meisjes in haar gemeenschap onderwijs? Hoe leven vrouwen in haar gemeenschap zonder onderwijs? Wat inspireerde haar om dokter te willen worden?

Het antwoord op deze vragen is hoe u donateurs overtuigt om te doneren. Het verhaal van dit ene meisje vertellen is een deur naar het leven van duizenden andere mensen. Je donateurs zullen meer willen weten over Ayesha en meer over de andere meisjes in haar gemeenschap. Hoe meer verhalen je vertelt, hoe meer ze willen geven.


5. Identificeer de belangrijkste marketingkanalen

Geven uw donateurs meer online of per post? Heb je geprobeerd en is het gelukt om via social media een publiek te bereiken?

De antwoorden op deze vragen verschillen per organisatie, maar elk jaar kiezen meer mensen ervoor om online te doneren. Sterker nog, zou liever informatie van non-profitorganisaties via sociale media of e-mail ontvangen dan per post.

Als non-profitorganisatie wilt u weten hoe uw donateurs doneren en hoe u ze het beste kunt bereiken.


6. Schrijf je verhaal

Als je eenmaal hebt ontdekt hoe je donateurs doneren en ze in subgroepen hebt opgesplitst, kun je beginnen met het schrijven van e-mails, donateursbrieven of posts op sociale media. De manier waarop u uw verhaal vertelt, zal voor elk van deze groepen en communicatiekanalen anders moeten zijn.

Campagnes voor sociale media kunnen veel succes boeken met video’s. Donateurbrieven en -kaarten kunnen een persoonlijk tintje hebben. E-mails kunnen uw donateurs snel verbinden met online donatieformulieren.


13 Tips voor het runnen van een succesvolle inzamelingsactie voor non-profitorganisaties

Bij het plannen van uw volgende inzamelingsactie zijn er manieren om meer mensen te bereiken en meer geld in te zamelen. Als u nog steeds problemen ondervindt bij het verhogen van uw campagne donaties nadat u een boeiend verhaal heeft geschreven, volgen hier nog een paar tips en trucs om u te helpen.


1. Maak het makkelijk om online te doneren

Hoe vaak heb je het kopen van een item opgegeven omdat hun online systeem te ingewikkeld was? Te veel non-profitorganisaties hebben verouderde online systemen en verliezen geld zonder het te weten.

Donorbox maakt online doneren gemakkelijk voor organisaties van elke omvang

. Met pop-up donatie formulieren and donatie pagina’s, u kunt het aanpassen aan de huisstijl van uw organisatie. Uw donateurs kunnen gemakkelijker dan ooit online doneren.


2. Maak terugkerende donaties mogelijk

In plaats van elke maand donaties te vragen aan uw donateurs, kunt u hen vragen om elke maand hetzelfde bedrag te geven en automatisch hun creditcards in rekening te brengen.

Donateurs zijn dol op deze optie omdat het hen extra voldoening geeft zonder extra werk. Non-profitorganisaties zijn dol op deze optie omdat ze op dit geld kunnen vertrouwen en het aan hun budget kunnen toevoegen bij het plannen van het jaar.

Uw donateurs willen misschien terugkerende donateurs worden, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Donorbox bevat maandelijkse, jaarlijkse en wekelijkse terugkerende donaties met slechts één klik. Donorbox slaat geen kaartinformatie op en heeft een fraudedetectiesysteem, zodat donateurs erop kunnen vertrouwen dat hun financiële informatie veilig is.

donation tiers


3. Laat de impact van een donatie zien

De missie van uw organisatie is het einddoel, maar u zult in de loop van de jaren kleinere doelen bereiken. Wanneer uw organisatie een van deze doelen bereikt, zoals het bouwen van een nieuwe school of het bereiken van een donatie doel, stuur dan een e-mail of kaart voor een viering en nodig uw supporters uit om samen met u te vieren.


4. Maak een campagne video

Ze zeggen dat een foto meer zegt dan duizend woorden, dus stel je eens voor wat een video waard is. Naarmate meer mensen online doneren en meer te weten komen over organisaties via Facebook en andere sociale media, kunnen video’s een van uw krachtigste donatietools zijn. U hoeft niet in alle gevallen zelfs professionele videografen in te schakelen. Stuur deze video’s per e-mail, posts op sociale media of koop een paar advertenties online om een geheel nieuw publiek te bereiken.


5. Maak gebruik van text-to-give

De aantrekkingskracht van text-to-give-campagnes is hoe gemakkelijk het is om een tweede of derde donatie aan te moedigen. Donorbox heeft zijn eigen text-to-give-service die werkt voor elke organisatie die deze campagnestijl eens wil proberen. Ons systeem sluit naadloos aan op uw online campagnepagina voor de eerste donatie van uw donor. Vanaf dat moment kunnen ze snel hetzelfde bedrag via sms doneren wanneer u contact met hen opneemt.


6. Start met een ‘Soft Launch’

Bij het organiseren van een inzamelingsactie is het plannen van uw succes cruciaal. Voordat u uw campagne start, stuurt u een e-mail naar uw sterkste supporters om hen te laten weten hoe ze kunnen helpen. Zoek banen voor uw donateurs en kijk hoe u ze kunt opnemen in uw inzamelingsactie in plaats van te wachten op hun donatie. Heb je volgers met een grote eigen community? Zouden uw belangrijkste donateurs bereid zijn om de giften van uw andere supporters te evenaren? Neem contact op met deze supporters tijdens uw zachte lancering en verzeker het succes van uw campagne.


7. Verstuur gesegmenteerde  emails

Uw donateurs hebben verschillende belangen in uw organisatie. Ze hebben ook verschillende financiële mogelijkheden en de manieren waarop ze communiceren. Als u met uw donateurs spreekt, kunt u niet met hen praten alsof ze één persoon zijn.

In plaats daarvan is het het beste om de belangen en bekwaamheden van elke donateur in uw database op te nemen. U moet ook aangeven hoe ze gecontacteerd willen worden en hoe ze willen doneren. Donorbox Donatie Notities en Donateur notities is een gemakkelijke manier om alle informatie die u nodig heeft over elk van uw donateurs bij te houden.


8. Start met crowdfunding

Crowdfunding is another way to include donors in your fundraising campaign. Nonprofits generally use crowdfunding to highlight specific projects or events. By sharing powerful stories and successes of your project on a separate crowdfunding page, you can continue to inform and excite your supporters. We have written more on Donorbox crowdfunding features hier.


9. Geef een overeenkomende periode aan

Heeft u grote donateurs die regelmatig grotere bedragen geven? Waarom zou u niet met hen samenwerken om te zien of ze overeenkomen met de donaties van uw andere donateurs? Op deze manier kunt u uw belangrijkste donateurs prikkelen en andere donateurs verleiden om meer te geven. Leer meer hoe je  donaties kan verdubbelen met Donorbox integraties


10. Creëer een gevoel van urgentie

Elke marketingprofessional zal u de beste campagnes vertellen die plaatsvinden wanneer u een gevoel van urgentie creëert.

Alleen voor een beperkte tijd of voor één dag worden aloude kopieën gebruikt in commercials van bedrijven met winstoogmerk. Marketing voor non-profitorganisaties is niet anders. Uw achterban willen het verschil maken met uw organisatie niet missen, maar het ligt voor de hand om tot het laatste moment te wachten.

Met een donatiethermometer op uw campagnepagina kunt u uw donateurs laten zien hoe dicht u bij het bereiken van uw doel bent. Je kunt ze er ook aan herinneren dat ze maar een beperkte tijd hebben om er deel van uit te maken!

Leer meer over Hoe je een Fondsenwerving Thermometer voor jouw organisatie an gebruiken.

thermometer


11. Integreer online en offline sources

Sommige donateurs ontvangen graag persoonlijke notities per post. Sommige van uw donateurs ontvangen liever een e-mail. Steeds meer van uw donateurs reageren op posts en advertenties op sociale media. Ongeacht hoe u contact opneemt met uw donateurs, u wilt al uw supporters naar de donatiepagina van uw campagne sturen en uw verhaal op zoveel mogelijk manieren vertellen. Zorg ervoor dat u de link naar uw donatiepagina opneemt in alle e-mails en e-mails die u verstuurt.


12. Promotie op social media

Heeft een advertentie op Facebook of YouTube ooit uw aandacht getrokken en u aangemoedigd om hun website te bezoeken? Wist je dat 55% van de mensen die contact maken met non-profitorganisaties op sociale media uiteindelijk doneren of vrijwilligerswerk doen? Dat zijn een paar geweldige cijfers! Het zou je ook moeten aanmoedigen om contact te maken met je volgers en anderen op sociale media.

Het gebruik van sociale media betekent meer dan alleen posten tijdens uw inzamelingsactie. Het betekent ook meer dan alleen om geld vragen. Social media is een succes vanwege het gesprek dat ermee op gang komt. Het is een manier om contact te maken met vrienden en familie waarmee u mogelijk het contact bent kwijtgeraakt. Voor non-profitorganisaties is sociale media een kans om uw verhaal op verschillende manieren te delen.

Social media-apps, zoals Facebook, hebben het doneren aan non-profitorganisaties nog gemakkelijker gemaakt met donatie knoppen.


13. Gebruik Social Proof

Het gebruik van sociaal bewijs is een andere manier waarop non-profitorganisaties kunnen leren van bedrijven met winstoogmerk. Getuigenissen van klanten zijn elke dag krachtiger dan dure advertenties. Ze hebben de neiging om aarzelingen sneller te doorbreken dan wat dan ook.

Non-profitorganisaties kunnen hetzelfde effect krijgen met getuigenissen van begunstigden of donateurs. Vraag uw donateurs die het werk dat u doet persoonlijk hebben gezien om hun verhalen online te delen. Publiceer hun getuigenissen op de donatiepagina, mailings, social media kanalen en e-mails van uw campagne.


Conclusie

Er zijn verschillende manieren om succes te behalen met uw volgende inzamelingsactie. Of u nu doorgaat met uw jaarlijkse mailing campagne of zich concentreert op het gebruik van meer online bronnen, de tips en trucs die we hebben gedeeld, zullen u helpen meer geld in te zamelen.

Lees meer over wat Donorbox te bieden heeft en lees meer manieren om uw volgende inzamelingsactie te versterken op onze blog.

Sluit u aan bij de non-profit beweging
Ontvang onze gratis e-mailupdates om tips, hulpmiddelen en leuke acties voor non-profitorganisaties rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Join us in serving the nonprofit world!

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 30.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
geen opstartkosten, op elk moment uitschrijven
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)