Social Media voor Fondsenwervers: De Ultieme Gids

Ontdek de kracht van sociale media voor fondsenwervers! In dit artikel verkennen we effectieve strategieën om non-profitorganisaties te helpen hun bereik te vergroten, donateurs aan te trekken en hun missie op sociale platforms te versterken. Leer hoe u boeiende content creëert, gemeenschappen opbouwt en het maximale voordeel haalt uit uw sociale media-inspanningen.

10 minutes read
Social Media voor Fondsenwervers: De Ultieme Gids

Social media voor fondsenwervers. Veel non-profitorganisaties vertrouwen op social media om het woord over hun organisatie te delen, nieuwe supporters te vinden, geld in te zamelen en iedereen op de hoogte te houden van aankomende evenementen en mijlpalen. Of je nu een beginner bent op het gebied van sociale media of een professional die de sociale media van je non-profitorganisatie naar een hoger niveau wil tillen, dit bericht is voor jou! In dit artikel leer je:

Lees onderstaand meer hoe social media voor fondsenwervers het verschil kan maken in 2021.


1. Waarom is Social Media zo belangrijk voor fondsenwervers?

social media for nonprofits

In 2021 zijn sociale media een cruciaal hulpmiddel als het gaat om fondsenwerving en het werven van vrienden voor uw non-profitorganisatie.

Veel potentiële donateurs en vrijwilligers zullen de social media-accounts van uw non-profitorganisatie opzoeken als ze meer willen weten over uw organisatie. Als uw accounts niet bestaan – of als ze verouderd zijn – kan dit een slechte weerspiegeling zijn van uw werk. Aan de andere kant, als uw sociale media boeiend en consistent zijn, kan het mensen laten zien dat uw non-profitorganisatie georganiseerd en goed beheerd is.

Zoals je hieronder zult leren, kan een doordachte aanwezigheid op sociale media ook helpen om je gemeenschap, je werving van vrijwilligers en je inzamelingsacties te laten groeien. Als het gaat om de digitale aanwezigheid van uw non-profitorganisatie, kan een beetje consistente inspanning grote resultaten opleveren!


2. Voordelen van een social media plan.


2.1 Groei je publiek

Het vergroten van uw publiek lijkt misschien een ontmoedigende taak. Maar u kunt de community van uw non-profitorganisatie organisch laten groeien door gewoon actief te zijn op sociale media en regelmatig te posten!

Met een up-to-date aanwezigheid op sociale media kunnen uw bestaande supporters en vrijwilligers uw organisatie gemakkelijk ‘taggen’ in relevante berichten. En wanneer u updates over het werk van uw organisatie plaatst, kunnen uw supporters en belanghebbenden de berichten delen met hun connecties. Dit kan leiden tot nieuwe volgers, vrijwilligers en donaties.

nonprofit's social media


2.2 Vrijwilligers Werven

Social media kunnen een waardevol hulpmiddel zijn bij het werven van vrijwilligers. Of je nu een gemeenschapsopruimingsproject op Nextdoor deelt of je volgende vrijwilligersoriëntatie op Meetup plaatst, een krachtige online aanwezigheid kan mensen helpen aantrekken met een hart voor het werk van je organisatie.

Nog een geweldige manier om vrijwilligers te werven: gebruik een site als Canva om een eenvoudige afbeelding te maken met korte informatie over vrijwilligerswerk. Deel de afbeelding op de sociale media van uw organisatie en moedig uw bestaande supporters aan om te delen!


2.3 Fondsen ophalen

Sociale media kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om geld in te zamelen voor uw non-profitorganisatie. Non-profits Source meldt dat 55% van de mensen die op sociale media met non-profitorganisaties omgaan, uiteindelijk een of andere actie onderneemt. En 59% daarvan doneert geld; 53% vrijwilliger; 52% doneert kleding, eten of andere persoonlijke items.

Je kunt rechtstreeks geld inzamelen via sommige sociale media-accounts, zoals het opzetten van een Facebook-inzamelingsactie en een Instagram donatieknop. Verderop in dit bericht leer je enkele creatieve ideeën voor het inzamelen van sociale media voor je non-profitorganisatie, waaronder crowdfundingprojecten, wedstrijden en meer.


2.4 Jouw missie en programma’s promoten

Sociale media kunnen een fascinerend kijkje geven in het dagelijkse werk van uw organisatie. Overweeg om de sociale media van uw organisatie te gebruiken als een plek om unieke inhoud achter de schermen te delen, evenals de impact van uw werk.

Een voedselbank kan bijvoorbeeld een video op sociale media plaatsen van lunchpakketten die door vrijwilligers worden ingepakt. Of een museum kan volgers een kijkje geven in de opslagruimte van de privécollecties met foto’s van dichtbij van fascinerende artefacten.

social media for nonprofits
Pro-tip: Zorg ervoor dat vrijwilligers en personeel een verklaring van afstand ondertekenen waarmee u hun foto’s of video kunt maken en publiceren! Veel organisaties nemen een vrijstelling voor fotografie en video op als onderdeel van de onboarding-ervaring van werknemers/vrijwilligers. Let vooral op bij het delen van foto’s of video’s van kiezers die uw organisatie bedient.


2.5 Community Bouwen

In de marketingwereld is er een “80-20-regel” die stelt dat 80% van uw posts op sociale media gericht moet zijn op het informeren, entertainen en onderwijzen van uw publiek – en slechts 20% zou uw organisatie actief moeten promoten.

Hoewel er geen enkel percentage is dat geschikt is voor elke organisatie, is het overkoepelende idee om mensen te inspireren en te motiveren, in plaats van alleen om donaties te vragen. Denk na over de pagina’s die u volgt op sociale media. De kans is groot dat je velen volgt vanwege hun vermakelijke inhoud – of het nu gaat om grappige memes, inspirerende foto’s of educatieve bronnen. Als een pagina zichzelf constant promoot zonder iets wezenlijks te delen, hebben veel mensen de neiging om af te haken of niet meer te volgen.

Zorg er in dezelfde lijn voor dat u tijd besteedt aan het reageren op mensen die reageren op de berichten van uw non-profitorganisatie! Dit helpt bij het creëren van een tweerichtingsdialoog waarin uw volgers zich gewaardeerd en gehoord voelen.


3. 5 Simpele stappen om te starten met Social media

nonprofit social media strategy


3.1 Maak iemand verantwoordelijk

Er is een oud gezegde dat luidt: “Als het de verantwoordelijkheid van iedereen is, is het niemands verantwoordelijkheid.” Voorkom dubbelzinnigheid door één persoon aan te wijzen voor het beheer van de sociale media van uw organisatie. Of beheer om de beurt taken op het gebied van sociale media met duidelijk gedefinieerde diensten.

Andere medewerkers en vrijwilligers kunnen waardevolle ideeën inbrengen en inhoud delen voor plaatsing. Maar door duidelijk één persoon toe te wijzen om op sociale media te posten en opmerkingen en berichten te beheren, zorgt u ervoor dat er niets tussen de oren glipt.

Om een burn-out te voorkomen, zou je sociale media in wisselende diensten kunnen beheren. De ene persoon kan bijvoorbeeld doordeweeks werken en een ander houdt sociale media in de weekenden in de gaten. Of twee personeelsleden kunnen om de week de sociale media-taken beheren. Houd er rekening mee dat dit soort afspraken naadloze communicatie vereist, evenals afstemming over wat u moet posten en hoe u op berichten moet reageren.


3.2 Claim je Accounts

Als je dit nog niet hebt gedaan, ga je gang en claim de profielen van je organisatie op veelgebruikte sociale-mediaplatforms. Enkele populaire platforms zijn Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Snapchat en YouTube.

nonprofit social media strategy
Als de naam van uw organisatie al is geclaimd – of als uw naam te lang is voor een profielhandvat – kunt u brainstormen over een creatieve oplossing. De Atlanta Community Food Bank gebruikt bijvoorbeeld het acroniem @acfb als Instagram-handvat. Een ander voorbeeld is The Nature Conservancy, dat door @nature_org op Instagram gaat. Probeer indien mogelijk uw naam consistent te houden op zoveel mogelijk platforms, inclusief uw website-URL.


3.3 Start met je basis informatie

Nadat u uw accounts heeft geclaimd, moet u de profielgegevens van uw organisatie invullen. Stel om te beginnen de profielfoto’s van uw organisatie in. Veel non-profitorganisaties gebruiken hun logo, omdat dit het gemakkelijk maakt om uw organisatie te identificeren. Voor Facebook en Instagram moet je je inschrijven voor Charitable Giving Tools om donaties te kunnen accepteren.

Elk social-mediaplatform zal u vragen om verschillende details over uw non-profitorganisatie in te vullen. Op Facebook kunt u bijvoorbeeld uw website, adres, telefoonnummer, e-mailadres, kantooruren en een beschrijving van uw werk vermelden. U kunt ook aankomende evenementen, foto’s, services, vacatures en meer toevoegen. Op Instagram kun je een korte bio, locatie en weblink toevoegen.

Pro-tip: volg gelijkgestemde organisaties, evenals uw supporters en belanghebbenden op sociale media. U kunt bijvoorbeeld uw non-profitorganisatie instellen om uw lokale kamer van koophandel, uw bestuursleden, bedrijfssponsors, verkopers en non-profitorganisaties die soortgelijk werk doen, te volgen. Bekijk voor inspiratie de blogpost van Donorbox over de beste non-profit influencers die je moet volgen.


3.4 Onderzoek je target publiek

Zorg ervoor dat je je publiek hebt onderzocht voordat je begint met posten op sociale media. Dit zal je helpen te bepalen welke socialemediaplatforms het belangrijkst voor je zijn, en ook welk type inhoud het meest aantrekkelijk is voor je publiek.

Begin door te kijken naar uw bestaande supporters. In welke demografie vallen ze? Zijn er opvallende patronen en trends bij de mensen die momenteel uw werk ondersteunen? Wilt u uw publiek diversifiëren?

Van hieruit kun je doelgroeponderzoek doen. Websites zoals Statista bieden een schat aan op gegevens gebaseerde bevindingen over het gebruik van sociale media en een groot aantal andere onderwerpen. Het Pew Research Center heeft ook een Social Media Fact Sheet met interessante bevindingen over het gebruik van sociale media per demografie.


3.5 Maak een content kalender

Een content kalender is een document waarin je social media plan wordt beschreven. Het idee is om van tevoren een ruw plan te maken, in plaats van altijd te gaan zitten en je af te vragen: “Wat moet ik vandaag posten?”

nonprofit social media strategy

Om een inhoudskalender voor sociale media voor een non-profitorganisatie te maken, moet u eerst bepalen hoeveel tijd u elke week aan sociale media kunt besteden. Gebruik vervolgens uw doelgroep onderzoek om te beslissen welke platforms en soorten inhoud het belangrijkst zijn voor uw organisatie. Van daaruit kunt u vooruit plannen en een inhoudskalender maken voor de komende maand of het komende kwartaal. Probeer een gratis tool zoals Google Agenda te gebruiken.

Je zou bijvoorbeeld kunnen besluiten dat je drie uur per week hebt voor sociale media. Je onderzoek leert je dat Instagram (IG) en TikTok de belangrijkste platforms zijn om je publiek te betrekken en dat video’s en interactieve IG-verhalen het meest effectief zullen zijn. U besteedt dus elke week een uur aan het opnemen en bewerken van smartphonevideo’s van uw non-profitorganisatie in actie. Tijdens de week besteed je nog een uur aan het uploaden van drie berichten en het reageren op reacties op elk bericht. Je besteedt je laatste uur aan het reageren op andere berichten, het delen van relevante inhoud voor je IG-verhaal en het vinden van nieuwe accounts om te volgen.


4. Top 7 Social Media voor fondsenwervers Ideeën.

social media ideas nonprofits

Nu je weet waarom sociale media belangrijk zijn en je een plan voor sociale media hebt, gaan we je inspanningen naar een hoger niveau tillen! Deze ideeën voor fondsenwerving en het werven van vrienden helpen uw non-profitorganisatie om het meeste uit uw social media platforms te halen.
.


4.1 Moedig verjaardagsinzamelingsacties aan

Elke dag delen meer dan 45 miljoen mensen “happy birthday”-berichten op Facebook. En als het gaat om het geven van geschenken, bleek uit een Mintel-enquête dat 50% van de respondenten de voorkeur geeft aan ervaringen boven tastbare geschenken.

Omdat minder mensen fysieke cadeau-items willen, kan het aanmoedigen van volgers om een Facebook-verjaardagsinzamelingsactie te maken hen helpen hun verjaardag op een zinvolle manier te vieren. U kunt deze mogelijkheid promoten op uw sociale mediakanalen of informatie delen in een e-nieuwsbrief of vrijwilligersnieuwsbrief.

Volgers kunnen hun Facebook-inzamelingsactie aanpassen met een omslagfoto, donatiedoel, einddatum en beschrijving. Ze kunnen ook hun vrienden uitnodigen om hen te steunen. Bovendien brengt Facebook geen kosten in rekening, wat betekent dat alle donaties rechtstreeks naar het werk van uw non-profit gaan.


4.2 Voeg een “Doneer”-sticker toe aan je Instagram-verhaal

Naast het instellen van een ‘doneer’-knop op je Instagram-profiel, kun je ook een ‘doneer’-sticker toevoegen aan het Instagram-verhaal van je non-profitorganisatie. Hiermee kun je direct geld inzamelen via je verhaalpost, precies op het moment dat je de aandacht van je publiek hebt getrokken.

social media ideas nonprofits

Eerst moet je je aanmelden voor Facebook-hulpprogramma’s voor het geven van liefdadigheidsinstellingen. Vervolgens kunt u uw Facebook- en Instagram-accounts koppelen. Zorg er ten slotte voor dat je Instagram is ingesteld als een zakelijk account. Vanaf daar, wanneer je een Instagram-verhaal plaatst, tik je op het Sticker-pictogram. Selecteer vervolgens de optie voor een donatiesticker. U kunt uw organisatie zoeken en vinden als deze is goedgekeurd. Pas ten slotte uw sticker aan met uw favoriete inzamelingsbericht.


4.3 Host a Donatie virtueel event

Uw non-profitorganisatie kan verschillende sociale-mediaplatforms zoals Facebook, Instagram, TikTok of YouTube gebruiken om ‘live’ te gaan en een video in realtime te streamen. Je kunt dit gebruiken als een creatieve mogelijkheid om geld in te zamelen door een optioneel virtueel live-evenement voor donaties te organiseren. Net als bij een telethon kan uw organisatie een informeel of gestructureerd live optreden of video presenteren en kijkers vragen om bij te dragen terwijl ze kijken.

Hier zijn een paar van onze favoriete ideeën voor een virtueel live-evenement:

  • Maatschappelijke dienstverlening: voer een Q&A met een caseworker of programmamanager, zodat volgers nieuwsgierig kunnen worden naar het werk van uw organisatie en meer te weten komen
  • Museum of culturele instelling: organiseer een curatorchat of galerijrondleiding
  • Theater: stream een ​​live glimp van de uitvoering, of een kijkje achter de schermen bij een generale repetitie of het doorlezen van een script
  • Universiteit: stream een ​​live lezing of les die zal resoneren met uw digitale gemeenschap
  • Kerk: stream je wekelijkse dienst en bied een virtueel collectebord aan

4.4 Start een Social Media wedstrijd

social media ideas nonprofits

De Ice Bucket Challenge van 2014 werd een virale videosensatie, waardoor de ALS Association haar jaarlijkse financiering voor onderzoek over de hele wereld met 187% kon verhogen. Sindsdien hebben veel non-profitorganisaties geprobeerd dit fondsenwervingsmodel te repliceren en hun eigen video-gebaseerde sociale media-uitdagingen te creëren.

Hoewel niet elke video-uitdaging zoveel grip zal krijgen, kan een uitdaging helpen om je community te betrekken en geld in te zamelen voor je goede doel. Kies een uitdaging die past bij de missie van uw organisatie. Deel de regels of richtlijnen met je supporters. Het algemene idee is dat mensen de uitdaging moeten voltooien, een donatie moeten doen en vervolgens hun video of foto moeten posten. Ze kunnen ook vrienden uitdagen om mee te doen door ze te taggen! Maak een speciale challenge-hashtag zodat iedereen de berichten van de community kan zien.

Een paar ideeën en voorbeelden: een milieuorganisatie zou volgers kunnen aanmoedigen om een ​​video te delen waarin ze zelf een boom planten en $ 5 doneren aan het goede doel. Of een kunstmuseum kan een uitdaging creëren om uit je comfortzone te komen. Het museum zou mensen kunnen vragen om een ​​artistieke uitdaging aan te gaan waar ze een beetje bang voor zijn – bijvoorbeeld schilderen met aquarellen als je ze nog nooit hebt gebruikt, of gaan zitten om iets te tekenen, ook al heb je dat sinds de lagere school niet gedaan. Dan kunnen supporters een bedrag doneren dat net iets boven hun comfortniveau ligt.

Moedig uw belangrijkste medewerkers en bestuursleden aan om de uitdaging vroeg aan te gaan om momentum en opwinding op te bouwen.


4.5 Zet uw huidige supporters in de schijnwerpers

nonprofit's social media

Veel supporters verwelkomen de kans om erkend te worden voor hun bijdragen. Je non-profitorganisatie kan sociale media gebruiken als een manier om je huidige supporters te beheren en te bedanken. Dit kan het retentiepercentage helpen verhogen, wat resulteert in meer donaties.

Vergeet niet de juiste organisatie of personen te taggen om ze op uw bericht te attenderen. Veel mensen zullen het bericht delen met hun vrienden en volgers, wat resulteert in nog meer zichtbaarheid voor jouw organisatie!

Een paar manieren om je supporters op sociale media te bedanken zijn:

Plaats een foto of video van een recente bedrijfsvrijwilligersdag samen met een bedankje
Maak een grafische lijst van al uw grote donateurs voor het jaar (of kwartaal of maand) en bedank hen voor hun steun
Geef een “vrijwilliger van de maand” uit en deel hun foto en een beetje over hen


4.6 Creeer & Deel een Crowdfunding Campagne

A crowdfunding campaign is a fundraising project that allows many people to come together and combine small online donations into a big collective impact. Many crowdfunding campaigns include a goal thermometer to track progress toward the campaign goal, as well as a donor wall to display who’s already donated. You can post your crowdfunding campaign on social media, and share updates along the way! You can also use social media to thank your crowdfunding project supporters after they donate.

Crowdfunding is easy with an online fundraising platform like Donorbox. You can set up a branded crowdfunding campaign page in less than 15 minutes with no start-up fee, no monthly fee, and no contract. Here’s a great example from Seeds Wilderness Therapy.

nonprofit's social media

Pro-tip: de beste crowdfunding campagnes hebben een boeiend verhaal en afbeeldingen/video’s die mensen motiveren om te geven. Praat over je missie en kies, indien mogelijk, een inspirerend verhaal over verandering dat je zou kunnen bewerkstelligen dankzij eerdere donaties en campagnes.


4.7 Samenwerken met een influencer

Maak gebruik van de bestaande connecties van uw non-profitorganisatie om wat sociale media-aandacht te krijgen. Vraag uw zakelijke supporters bijvoorbeeld of ze een bericht over het werk van uw non-profitorganisatie willen delen. Het is een win-winsituatie: ze krijgen een goed gevoel voor het helpen van hun gemeenschap, terwijl uw non-profitorganisatie waardevolle zichtbaarheid krijgt.

Uw non-profitorganisatie kan ook in contact komen met zogenaamde ‘influencers’ in uw gemeenschap. Dit hoeft geen high-fashion model of fitnessgoeroe te zijn. Kijk in plaats daarvan naar uw lokale maatschappelijke leiders, opinieleiders in uw branche en uw bestaande donateursbestand. Neem contact op om te zien wie zou kunnen overwegen om online te vertellen over de diensten en missie van uw non-profitorganisatie.


Conclusie

nonprofit's social media

Kortom, sociale media kunnen een waardevol en zelfs cruciaal hulpmiddel zijn om uw non-profitorganisatie te laten groeien en uw missie te promoten. Van het opbouwen van een community tot het werven van vrijwilligers en donaties, sociale media kunnen u helpen verschillende organisatiedoelen te bereiken.

Het maken van een plan voor social media en het naleven ervan kan enige tijd en toewijding vergen, maar veel organisaties vinden dat het de moeite meer dan waard is.

Zodra de sociale media van uw non-profitorganisatie actief zijn, wilt u een eenvoudig, merkgebonden donatieformulier om berichten aan te koppelen. Stel uw donatie formulier in slechts 15 minuten in – zonder opstartkosten, geen maandelijkse kosten en zonder contract! Meld je aan bij Donorbox.

Lees meer tips en bronnen over non-profitmanagement in onze blog.

 

 

Avatar foto

Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.

  • linkedin
  • soundcloud

Join the fundraising movement!

Subscribe to our e-newsletter to receive the latest blogs, news, and more in your inbox.

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 50.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
Join a 30min Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
Join a 30min Live Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!