Email Marketing voor Non-Profitorganisaties: De Ultieme Gids

Email Marketing voor Non-Profitorganisaties: De Ultieme Gids

email marketing voor non profits

Email Marketing voor Non-Profitorganisaties ? Het ontwikkelen van een solide e-mailmarketing programma is absoluut essentieel voor het opbouwen van een betrouwbare, inkomsten genererende fondsenwerving afdeling. Of u nu een geautomatiseerde reeks introductie-e-mails voor nieuwe donateurs opstelt of een eenmalige campagne ontwerpt voor Giving Tuesday, e-mailmarketing is de perfecte manier om donateurs te laten zien dat u ze dankbaar bent via consistente en boeiende betrokkenheid.


Inhoudsopgave


Waarom investeren in Email Marketing?

email marketing for nonprofits

Er is een veelheid aan voordelen die uw specifieke nonprofit kan ervaren door te investeren in e-mailmarketing. En al deze voordelen hebben betrekking op één specifiek ding waar elke fondsenwerver door geobsedeerd zou moeten zijn: geld besparen en de totale giften verhogen.


1. Email marketing spaart je geld en tijd.

Het is waar! Budgetten van non-profitorganisaties zijn vaak krap, en middelen zijn schaars. Hoeveel geld heeft uw jaarlijkse fondsmanager uitgegeven aan uw laatste briefkaartoproep? Hoeveel tijd heb je besteed aan postkantoorbezoeken en voor sommigen, het met de hand schrijven van adressen en het plakken van echte postzegels op enveloppen?

Veel uitstekende e-mail marketing software platforms zijn gratis, en veel zijn zeer betaalbaar (bijv. Mailchimp en SendinBlue). Voor de platforms die geld kosten, betaal je een klein maandelijks of jaarlijks bedrag en kun je je concentreren op het schrijven, ontwerpen en plannen van je e-mails.

En wat is nog beter? Email Marketing voor Non-Profitorganisaties bespaart geld terwijl het geld oplevert. Met andere woorden, het heeft een hoog rendement op uw investering. Studies tonen aan dat voor elke 1.000 fondsenwervingse-mails die de deur uitgaan, organisaties gemiddeld € 78,- inzamelen.


2. E-mailmarketing is efficiënt, maar toch persoonlijk.

De meeste fondsenwerving professionals zijn het erover eens dat persoonlijke gesprekken met donateurs het meest effectief zijn. Dit is waarschijnlijk waar in de meeste gevallen – maar hoe zit het met die donoren die geen tijd hebben, of zelfs maar willen, om elkaar persoonlijk te ontmoeten? Hoe zit het met de kostbare tijd en middelen van u en uw medewerkers?

Met e-mailmarketing kan uw non-profitorganisatie in één klik contact leggen met duizenden donateurs. En, er zijn een miljoen manieren om e-mails persoonlijk te maken! Stel uw campagne zo in dat supporters direct bij naam worden aangesproken. Segmenteer e-mails zodat donateurs alleen informatie ontvangen waarin ze persoonlijk geïnteresseerd zijn. Voeg een oproep tot actie toe, zodat donateurs zich gemotiveerd voelen.


3. E-mailmarketing stimuleert donaties en betrokkenheid.

Digitaal doneren is gemakkelijk en toegankelijk, en e-mailmarketing is een geweldige plek om deze vorm van donorbetrokkenheid te promoten. Het enige wat donateurs hoeven te doen is op een knop te klikken, eventueel door meer dan één pagina te navigeren om hun donatie niveau of specifieke fonds te kiezen, en ze hebben een donatie aan uw organisatie gedaan. Door e-mailmarketing hoeven donateurs minder moeite te doen om cheques, contant geld of postwissels naar hun favoriete non-profitorganisatie te sturen.

Uit rapporten blijkt dat het online geven in 2020 met bijna 21% is gegroeid en sinds 2017 met meer dan 32%. In deze tijd en met een voortdurende verschuiving naar werk op afstand, kunt u zich voorstellen hoe dat aantal in de komende jaren zou kunnen toenemen.


De type Email voorbeelden die werken

email marketing for nonprofit organizations

We weten nu waarom e-mailmarketing voor non-profitorganisaties van cruciaal belang is en hoe het onze non-profitorganisaties van dienst kan zijn – maar hoe beslissen we welk soort e-mails we moeten verzenden?


1. Nieuwsbrieven.

E-nieuwsbrieven zijn de beste manier om supporters op de hoogte te houden en te informeren, de bekendheid van je doel te vergroten, de aandacht te vestigen op impactverhalen, statistieken, bijzondere vrijwilligers, donateurs en medewerkers, en hulpbronnen te verstrekken aan begunstigden.

De beste nieuwsbrieven zijn eenvoudig, gestructureerd, consistent in opmaak en branding, en worden elke maand op dezelfde tijd en datum verstuurd. Om uw e-mails te structureren en tijd te besparen, kunt u een sjabloon gebruiken zoals hier is afgebeeld.


2. Geautomatiseerde supporter serie.

Door geautomatiseerde e-mailseries op te zetten voor uiteenlopende situaties, bespaart u tijd en kunt u uw donateurs bereiken zonder dat u er zelfs maar over hoeft na te denken.

Een driedelige welkomstreeks voor nieuwe abonnees is bijvoorbeeld een geweldige manier om de missie van uw non-profitorganisatie, programma’s, impact en manieren om betrokken te raken te introduceren. Ook een meerdelige dankbaarheidsserie voor donateurs die een bepaalde mijlpaal in hun donatie hebben bereikt, is een geweldige manier om te laten zien dat je aandacht hebt voor en dankbaar bent voor hun steun.


3. Fondsenwerving campagnes.

Of het nu gaat om een jaarlijkse campagne, een eindejaarsactie, een feestdag, speciale omstandigheden (bijv. rampenbestrijding) of een Giving Tuesday-campagne, het versturen van e-mails die alleen tot doel hebben geld in te zamelen voor uw organisatie is van cruciaal belang.

Tips en trucs voor deze e-mails? Een motiverende tactiek is het opnemen van countdowns en updates van de bedragen die tot nu toe via uw campagne zijn ingezameld. Het benadrukken van urgentie, het verwijzen naar een wachtlijst voor begunstigden (bijv. “het aantal gezinnen dat deze feestdagen nog steeds hulp nodig heeft”), of het opnemen van een persoonlijke of emotioneel opwekkende video zullen uw donateurs zeker inspireren om ook te geven.


4. Stewardship emails.

Rentmeesterschap is vaak belangrijker dan de vraag zelf, want donoren zijn ook mensen! Als je vriend je om geld bleef vragen maar je er niets voor teruggaf, zou je je dan geïnspireerd voelen om opnieuw te geven, of zou je een burn-out krijgen? We kunnen deze burn-out bij donateurs vermijden door bedankmails te schrijven en te versturen.

Wat moet er in deze e-mails staan? Op maat gemaakte donorstatistieken en impactverhalen, zoals informatie over hoeveel geld een donor tot nu toe heeft gegeven of waar dat geld voor is gebruikt.


E-mail strategieën om giften te verhogen

email marketing for nonprofit organizations


1. Bouw een gezonde e-maillijst.

Ervoor zorgen dat je een solide e-maillijst hebt voordat je diep in e-mailcampagnes duikt, is cruciaal voor het maximaliseren van het rendement van de tijd die je in deze initiatieven steekt.

Een manier om nieuwe supporters te stimuleren om hun e-mailadres door te geven, is door middel van een ‘lead magnet‘. Dit is een ‘gratis’ geschenk dat is ontworpen om uw doelgroep te motiveren om hun e-mailadres op te geven om het te ontvangen. Als je non-profit de geestelijke gezondheid van kinderen ondersteunt en veel van je donateurs zijn bezorgde moeders, dan zou je lead magnet een lijst kunnen zijn met de belangrijkste tekenen dat een kind een depressie ervaart.

Je kunt je lijst ook opbouwen door zo vaak mogelijk om e-mails te vragen. Neem een inschrijflijst voor e-mail mee naar elk evenement dat je organiseert.


2. Wacht om geld te vragen.

Stuur je nieuwe donateur, voordat je om geld vraagt, een gepersonaliseerde welkomstmail. Je serie moet alles bevatten van je missie en waarden, tot introducties van je programma’s, personeelsleden, en statistieken en verhalen over de impact van je organisatie.

Stuur deze e-mails minimaal een week en maximaal twee weken na elkaar. We willen de nieuwe vriend van onze non-profitorganisatie niet bombarderen!

 


3. Krijg toestemming om uw supporters te e-mailen.

email marketing for nonprofit organizations

Als u mensen e-mailt die in de eerste plaats niets van u wilden horen, is het onwaarschijnlijk dat u een hoge mate van betrokkenheid zult krijgen. Marketinge-mails versturen naar mensen zonder hun toestemming kan in strijd zijn met de wetgeving inzake gegevensbescherming, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Als je de GDPR overtreedt, kun je boetes krijgen die variëren van 2% – 4% van je inkomsten.

Bovendien kunnen aanhangers die uw e-mails niet willen ontvangen, deze als “spam” markeren, wat de deliverability van uw e-mailmarketingcampagnes schaadt (d.w.z. of ze in de inbox of in de mappen met ongewenste e-mail terechtkomen).

Om toestemming te krijgen, vertrouwt u op zaken als leadmagnets en persoonlijke inschrijfformulieren. Zorg altijd voor een afmeldingsoptie en werk uw mailinglijst bij zodra iemand zich afmeldt.


4. Lever overtuigende, gerichte berichten.

One size fits definitely not all. In plaats van al uw donateurs dezelfde e-mail te sturen, kunt u ze beter segmenteren op basis van de voorkeuren van uw donateurs. Bent u een dierenreddingsorganisatie met donateurs die geïnteresseerd zijn in katten en donateurs die geïnteresseerd zijn in honden? Maak dan twee segmenten aan en stuur afhankelijk van het segment meer e-mails die op honden of katten zijn gericht.

Met de meeste e-mailplatforms kunt u uw lijsten segmenteren, zodat het maken en verzenden van gerichte e-mails naar meerdere segmenten een eenvoudig proces is. Om de voorkeuren van je donateurs te verzamelen, maak je een opt-in pagina aan wanneer nieuwe donateurs zich inschrijven waarin naar die voorkeuren wordt gevraagd! Voor bestaande abonnees kun je een enquête sturen waarin je vraagt naar hun mening over je e-mails en welke onderwerpen hen het meest hebben aangesproken.


5. Optimaliseer je email marketing platform.

De meeste e-mailmarketing platforms beschikken over een aantal ontwerp- en opbouwopties waarmee u uw e-mailbetrokkenheid kunt vergroten.

Er is veel meer om rekening mee te houden dan alleen de body van de e-mail zelf. Maak uw onderwerpregels beknopt, zodat zoveel mogelijk tekens kunnen worden gezien vanaf zowel een computer- als telefoonscherm. Uw berichten moeten in het oog springen en voldoende spatiëring, tekstonderbrekingen, afbeeldingen en knoppen met links bevatten.


6. Gebruik je inzichten en Data!

nonprofit email marketing

Metrics en data-inzichten over je e-mailmarketing zijn essentieel voor het creëren van een effectieve strategie.

De meeste e-mailmarketing platforms bieden statistieken over open rates (het percentage donateurs dat je e-mail heeft geopend), click rates (het percentage donateurs dat op een of meer links in je e-mail heeft geklikt), de tijd die een donateur besteedt aan het bekijken van je e-mail, en de meest voorkomende dagen en tijden waarop je donateurs e-mails openen.

Uit uw gegevens kunt u afleiden dat de meeste oudere donateurs op donderdag om 11 uur op een e-mail klikken. Jongere donateurs doen dat op dinsdagen om 9 uur. Segmenteer je e-maillijst en stuur e-mails naar deze verschillende groepen supporters op verschillende dagen en tijdstippen. 


5 Betaalbare en doeltreffende e-mail marketing platforms


1. Mailchimp

best email marketing software for nonprofits

Mailchimp helpt u om al uw supporters op de juiste momenten te bereiken.

Kenmerken: Robuuste marketingautomatisering, klanten targeten op basis van gedrag en voorkeuren, automatisch e-mails verzenden op hetzelfde moment in verschillende tijdzones, toegang tot rapportage-inzichten, je publiek laten groeien met advertentiecampagnes op Facebook of Instagram, en meer.

Prijzen: Nonprofits krijgen een korting van 15%. De marketingpakketten Free, Essential, Standard en Premium variëren van €0 tot €299 per maand.

Met Donorbox kunt u naadloos integreren met Mailchimp voor het gemak van communicatie en het verzenden van gepersonaliseerde e-mails naar uw donateurs.


2. Campaign Monitor

best email marketing software for nonprofits

 

Campaign Monitor helpt u in contact te komen met uw publiek via eenvoudige e-mailmarketing- en automatiseringstools.

Kenmerken: Professioneel ontworpen e-mailsjablonen, aanpassing van elk aspect van uw e-mailmarketingstrategie, zeer gerichte e-mails via segmentatie, visuele journey designer, geautomatiseerde e-mails en triggers, talrijke integratieopties, metrics en inzichten, en meer.

Prijzen: Nonprofits krijgen een korting van 15%. De prijzen voor Basic, Unlimited en Premier variëren van €9 tot €149 per maand.


3. Email Octopus

best email marketing software for nonprofits

Email Octopus biedt eenvoudige, krachtige hulpmiddelen om u te helpen uw bedrijf te laten groeien.

Functies: Gratis e-mail sjablonen waarmee u campagnes kunt maken die reageren op elk apparaat, drip e-mail sequenties, importeren van contacten, aangepaste rapporten, formulier integratie, gerichte e-mailcampagnes, en nog veel meer.

Prijzen: Het startersplan is € 0 per maand en het pro-plan is €24 per maand. Biedt 20% korting aan non-profitorganisaties.


4. Flodesk

best email marketing software for nonprofits

Flodesk is een klein platform dat nieuwe en deskundige non-profitorganisaties helpt hun bedrijf te laten groeien.

Kenmerken: Drag-and-drop e-mail builder voor snelle aanpassing, e-mail en formulier template galerij, gecureerde ontwerpen, gestroomlijnde workflows en dynamische formulieren, verbinding met meer dan 3.000 apps via Zapier.

Prijzen: Nonprofits krijgen 50% korting, een gratis proefperiode van 30 dagen. Het kost slechts € 19 per maand.


5. Benchmark

best email marketing software for nonprofits

Benchmark biedt krachtige, eenvoudige tools gestroomlijnd voor organisatorische groei.

Functies: Bouwer met slepen en neerzetten, HTML-editor, RSS-e-mails, fotobewerking, vooraf gebouwde e-mailsjablonen, kleuraanpassing, A/B-tests, marketingautomatisering, lijstopbouw, landingspagina’s, inzichten, rapportage, integratie met meer dan 1.500 diensten, en meer.

Prijzen: Gratis plan, € 13/maand pro plan, en enterprise plan prijs is afhankelijk van uw organisatie.


5 Geweldige e-mail campagne voorbeelden


1. World Wild Life (WWL): Op statistieken gebaseerde, gepersonaliseerde e-mails

email marketing for nonprofits

Het gebruik van cijfers en statistieken om de huidige toestand te tonen die hulp en steun van mensen nodig heeft, kan de aandacht van je lezer trekken.

E-mails zoals die hierboven van World Wild Life zijn een geweldige manier om uw supporters te informeren en te inspireren zodra de e-mail is geopend. Probeer statistieken en cijfers op te nemen in zowel de onderwerpregel als de tekst van je e-mailcampagnes. Kijk ook eens hoe de ontvanger in de e-mail bij zijn naam wordt aangesproken. Dat is een geweldige manier om een persoonlijke band met je donateurs op te bouwen.


2. Human Rights Campaign: E-mails die aanzetten tot donaties

email marketing for nonprofits

Donateurs zijn dol op gratis cadeaus in ruil voor een donatie! Incentives geven donateurs het gevoel dat ze gewaardeerd en erkend worden voor het geven dat ze doen.

Dit voorbeeld van de Human Rights Campaign is een gewaagde, verleidelijke weergave van een incentive – een ‘gratis’ T-shirt voor donateurs die €15 of meer geven. De campagne benadrukt de urgentie door een tijdslimiet te stellen aan deze kans; d.w.z. het idee dat de T-shirts alleen kunnen worden ontvangen als donateurs op deze ÉÉN dag geven.


3. Sevenly: E-mails waarin bijpassende giften worden aangekondigd

email marketing for nonprofits

 

Volgens Double the Donation zijn gematchte giften de #1 factor die donoren inspireert om meer te geven. Volgens een rapport uit 2017 zou 84% van de donateurs eerder geneigd zijn te doneren als hun gift werd gematched (verdubbeld) door een externe bron.

Dit voorbeeld van Sevenly is mooi en duidelijk. Het maakt slim gebruik van zijn Giving Tuesday-campagne – een al populair moment om te doneren – om een verdubbeling van alle gegeven donaties in de markt te zetten. Door het woord “verdubbeling” meerdere malen te gebruiken, komt de boodschap goed over. De vette, grote knop onderaan de e-mail maakt het voor donateurs gemakkelijk om te weten waar ze heen moeten en hoe ze de impact van hun aankoop kunnen verdubbelen.


4. LoveYourBrain: Bedank e-mails

email marketing for nonprofits

Stewardship is een van de belangrijkste onderdelen van fondsenwerving. Veel donateurs willen zich gewaardeerd voelen om opnieuw te geven.

Neem dit voorbeeld van LoveYourBrain. Deze e-mail bevat een grote, warme foto helemaal bovenaan de e-mail. Er worden getallen gebruikt om aan te geven dat het doel van hun Giving Tuesday-campagne van 60.000 euro is overtroffen. En dan wordt er uitgelegd hoe het geld zal worden gebruikt voor de mensen die LoveYourBrain dient.


5. The Royal Children’s Hospital Foundation: E-mails met een prachtig verhaal.

email marketing for nonprofits

 

Het Identifiable Victim Effect bewijst dat donateurs eerder geneigd zijn te geven wanneer een goed doel één individu belicht in plaats van een grote groep mensen. De Royal Children’s Hospital Foundation is zo’n organisatie die in haar e-mailcampagnes hartverwarmende verhalen vertelt van individuele kinderen in nood.

Door het beschrijven van de behoeften van een bepaald individu, kan uw non-profit ervoor zorgen dat een donor zich persoonlijk verbonden voelt met uw organisatie. Deze persoonlijke band creëert een gevoel van urgentie voor de potentiële gever. Als uw vriend in wanhopige nood was, zou u dan wachten met het geven van geld of andere vormen van steun om hen door hun ontberingen heen te helpen?


Conclusie

nonprofit email marketing

De volgende keer dat u een eenmalige e-mail gaat schrijven aan een donateur of meerdere donateurs, stop dan en denk er nog eens over na. Gebruikt u uw tijd wel verstandig? Is er een manier om een groter publiek te bereiken terwijl u tijd bespaart en uw donatiecijfers verhoogt?

De energie en kosten die gepaard gaan met het investeren in een goede e-mailmarketingstrategie zijn het meer dan waard. Een solide e-mailmarketingstrategie kan het verschil betekenen tussen een middelmatige en een absoluut bloeiende fondsenwervingsafdeling. Investeer vandaag nog in uw organisatie en uw achterban door deze stap te zetten!

Donorbox is zowel een fondsenwerving als een krachtige donateur management tool, waarmee u uw donateurs effectief kunt segmenteren en integreren met communicatie tools zodat u een duurzame relatie met hen kunt opbouwen. Bekijk hier onze functies.

Sluit u aan bij de non-profit beweging
Ontvang onze gratis e-mailupdates om tips, hulpmiddelen en leuke acties voor non-profitorganisaties rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Join us in serving the nonprofit world!

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 30.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
geen opstartkosten, op elk moment uitschrijven
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)