Donateur behoud strategieën | Ultimate Guide

Terwijl non-profitorganisaties worden gedreven door passie en doelgerichtheid, zijn het de donoren die ambities omzetten in tastbare prestaties. Toch hebben veel non-profitorganisaties moeite om deze belangrijke relaties te onderhouden. Een effectieve strategie voor donorbetrokkenheid gaat verder dan alleen transacties en richt zich op diepe verbindingen en gedeelde waarde. Door deze obligaties het hele jaar door…

8 minutes read
Donateur behoud strategieën | Ultimate Guide

Terwijl non-profitorganisaties worden gedreven door passie en doelgerichtheid, zijn het de donoren die ambities omzetten in tastbare prestaties. Toch hebben veel non-profitorganisaties moeite om deze belangrijke relaties te onderhouden. Een effectieve strategie voor donorbetrokkenheid gaat verder dan alleen transacties en richt zich op diepe verbindingen en gedeelde waarde.

Door deze obligaties het hele jaar door te versterken, en niet alleen tijdens pieken in de fondsenwerving, kunnen non-profitorganisaties momentum verzamelen om hun missies vooruit te helpen. Blijf lezen en ontdek hoe een goed ontworpen strategie voor donorbetrokkenheid uw non-profitorganisatie kan helpen het hele jaar door betekenisvolle donorrelaties op te bouwen.


Wat is een donateur behoud strategie ?

Strategieën voor donorbetrokkenheid bij non-profitorganisaties vormen de levensader van non-profitorganisaties en helpen u in contact te komen met de geweldige mensen die uw goede doel steunen. Deze strategieën omvatten ook het volgen van belangrijke donateur statistieken, zoals deelname aan evenementen en campagne donaties, om het betrokkenheid niveau van elke donor te bepalen.

In de kern omvat een effectieve strategie voor donorbetrokkenheid de volgende componenten.

 


Stewardship

Donor stewardship draait helemaal om het opbouwen van sterke banden met uw supporters, afgezien van het vragen om donaties. Het kan lijken op het uiten van dankbaarheid, het delen van updates over de impact van hun steun op uw goede doel, en het betrekken van donateurs op een zinvolle manier. Hoe meer u in contact komt met uw donateurs, hoe groter de kans dat zij het hele jaar door blijven doneren.

Gratis bronnen: Voor praktische tips over donorbeheer kunt u deze stewardship-checklist downloaden. Als u er klaar voor bent om een ​​plan te maken, helpt ons stewardship sjabloon u op weg.

 


Communicatie

Donateur communicatie houdt uw supporters betrokken en verbonden met de kern van de missie van uw non-profitorganisatie. Het gaat erom de communicatielijnen wijd open te houden door middel van regelmatige updates, impactvolle verhalen en gepersonaliseerde berichten.


Herkenning

Donateur behoud zet de sterren van uw non-profitorganisatie in de schijnwerpers: uw ongelooflijke supporters. Het kan inhouden dat u publiekelijk hun vrijgevigheid erkent, dank u wel zegt en hen uitnodigt voor exclusieve evenementen waardoor ze zich gewaardeerde leden van uw non-profitfamilie voelen.


Betrokkenheid

Donateur betrokkenheid nodigt uw supporters uit om deel uit te maken van de actie in de activiteiten van uw non-profitorganisatie. Door vrijwilligers mogelijkheden aan te bieden, vraag je niet alleen om hun financiële steun; je geeft ze de mogelijkheid om de handen uit de mouwen te steken en actief deel te nemen aan jouw missie. Dit gevoel van eigenaarschap voedt hun betrokkenheid, waardoor ze enthousiaste pleitbezorgers voor uw zaak worden.


Waarom is een betrokkenheid strategie belangrijk?


Voor donoren vertaalt een grotere betrokkenheid zich in een diepere band met uw goede doel. Bovendien is de kans groter dat betrokken donoren voor de langere termijn blijven, omdat ze weten dat ze een verschil maken.

Voor non-profitorganisaties is effectieve donorbetrokkenheid de sleutel tot het behalen van de fondsenwervende doelstellingen. Betrokken donateurs geven niet alleen genereuzer en frequenter, maar zullen waarschijnlijk ook de boodschap over uw goede doel verspreiden, waardoor uw bereik wordt vergroot.

Uiteindelijk voedt een sterke betrokkenheid strategie uw missie en stimuleert u positieve verandering, verbinding voor verbinding.

 


11 Tips voor het creëren van impactvolle strategieën voor donorbetrokkenheid

Breng uw relatie met donoren van transactioneel naar transformationeel met een veerkrachtige strategie voor donorbetrokkenheid het hele jaar door. Met deze elf tips kunt u een alomvattend plan ontwikkelen dat perfect aansluit bij de behoeften van uw non-profitorganisatie.


1. Gestelde doelen

Het stellen van meetbare doelen is essentieel voor het sturen van uw strategie voor donorbetrokkenheid. Definieer doelstellingen die aansluiten bij uw missie, zoals het stimuleren van donorbehoud of het uitbreiden van uw donorbestand.

Verdeel deze doelen in specifieke doelstellingen met tijdlijnen, zoals het verhogen van de retentie met 15% of het werven van 500 nieuwe donoren in een jaar. Zorg ervoor dat de doelen realistisch zijn en houd uw voortgang regelmatig bij, waarbij u de strategieën indien nodig aanpast.

 


2. Segmenteer je donateurs 

Weten wie uw donateurs zijn, is van cruciaal belang bij het creëren van een effectieve betrokkenheidsstrategie. Als u geen goed inzicht heeft in wie uw organisatie ondersteunt, kunt u het beste beginnen met het segmenteren van uw database.

Segmenteer uw donorlijst op basis van factoren zoals interesses, geschiedenis en communicatievoorkeuren. Hierdoor kunt u uw betrokkenheidsinspanningen aanpassen aan de motivaties van elke donor.

Online fondsenwerving tools zoals Donorbox Donor Management maken dit proces een fluitje van een cent. Voor meer informatie over het segmenteren van uw donateurs kunt u ons artikel over het onderwerp Hoe u uw donateurs en doelgroepen effectief kunt segmenteren, lezen.

 


3. Personaliseer communicatie

Nadat u uw donateurs heeft gesegmenteerd, personaliseert u uw communicatie om tegemoet te komen aan de interesses van elke groep en eerdere interacties met uw non-profitorganisatie. Plan gerichte communicatie die u naar donateurs stuurt, zoals e-mailupdates, brieven of berichten op sociale media, om ervoor te zorgen dat donateurs zich gezien en gewaardeerd voelen.

Beheer momenten met Donorbox: Het bijhouden van belangrijke donormijlpalen en -activiteiten is eenvoudig met Donorbox Moments. We weten dat communicatie op het juiste moment de sleutel is tot het opbouwen van sterke donorrelaties en Donorbox helpt u op de hoogte te blijven van donoractiviteiten, zodat u hen een persoonlijk contact kunt sturen.

Get started with Donorbox

4. Druk vaak dankbaarheid uit

Onderschat nooit de kracht van een oprecht dankjewel. Toon regelmatig waardering door middel van bedankbriefjes, telefoontjes, persoonlijke ontmoetingen of zelfs kleine blijken van dankbaarheid. Laat donateurs weten hoeveel hun steun betekent voor uw organisatie en welke impact deze maakt.

Tip van een professional: leg deze interacties vast in uw donordatabase, zodat uw hele team op één lijn zit.


5. Start een Membership Programma

Met gelaagde lidmaatschappen kunt u geld inzamelen voor uw organisatie in ruil voor voordelen zoals een insider-nieuwsbrief, exclusieve merchandise, evenementen die alleen voor leden toegankelijk zijn en meer. Deze aanpak kan leiden tot hogere retentiepercentages en meer donaties, omdat donoren zich gestimuleerd en gewaardeerd voelen voor hun voortdurende steun.

Met Donorbox kunt u eenvoudig een lidmaatschap programma toevoegen aan uw engagement strategie. Bied maandelijkse of jaarlijkse abonnementen aan met aanpasbare niveaus.


6. Zorg voor impact updates

Gebruik impact rapporten en updates om donateurs op de hoogte te houden van de voortgang van uw projecten. Deel succesverhalen, getuigenissen en tastbare resultaten om de impact van hun bijdragen aan te tonen. Transparantie schept vertrouwen en versterkt de relaties met donoren.


7. Bied betrokkenheid mogelijkheden

Nodig donateurs uit om meer te doen dan alleen geld geven. Bied mogelijkheden voor vrijwilligersactiviteiten, fondsenwervende evenementen of vieringen exclusief voor donoren. Of het nu gaat om een ​​virtueel koffiegesprek, een rondleiding achter de schermen of een jaarlijks gala, deze evenementen zorgen ervoor dat donateurs zich gewaardeerde leden van uw gemeenschap voelen.


8. Gebruik meerdere kanalen

Neem contact op met uw donateurs via meerdere kanalen, online en offline, waaronder e-mail, sociale media, telefoontjes, direct mail, persoonlijke ontmoetingen en uw non-profit website. Elk kanaal biedt unieke mogelijkheden om met verschillende segmenten van uw donorbestand in contact te komen. Wees waar uw donateurs zijn!


9. Bied online donatie opties aan

Wist u dat terugkerende donateurs jaarlijks 42% meer geven dan eenmalige donateurs? Maak het gemakkelijk voor donateurs om vaak online te doneren via uw website of mobiele platforms. Bied veilige donatie portals aan en bied opties voor terugkerende donaties om voortdurende steun aan te moedigen.

Vereenvoudig het donatie proces en neem barrières weg met Donorbox. Het online donatie platform van Donorbox helpt non-profitorganisaties binnen enkele minuten aantrekkelijke en functionele donatie formulieren en -pagina’s te creëren.

Bekijk hoe Project WET Donorbox gebruikt om meer terugkerende donaties online vast te leggen.

 

Discover Donorbox Donation Forms


10. Vraag om feedback

Donorbetrokkenheid is een tweerichtingsverkeer. Zoek actief naar feedback van donoren om hun voorkeuren, zorgen en suggesties voor verbetering te begrijpen.

Gebruik enquêtes, feedback formulieren of één-op-één gesprekken om inzichten te verzamelen en uw betrokkenheidsstrategie dienovereenkomstig aan te passen. Door naar donateurs te luisteren bouwt u vertrouwen op en laat u zien dat u hun inbreng waardeert.

 


11. Betrek donateurs het hele jaar door

Donorbetrokkenheid is geen eenmalige inspanning, maar een continu proces. Houd donateurs het hele jaar door betrokken en verbonden met uw goede doel, niet alleen tijdens fondsenwervingscampagnes of speciale evenementen. Zorg voor regelmatige updates, druk consequent uw dankbaarheid uit en bied mogelijkheden voor betrokkenheid gedurende het hele jaar.

Door deze tips op te nemen in uw strategie voor donorbetrokkenheid, kunt u sterke, duurzame relaties met uw supporters opbouwen en positieve resultaten boeken voor de missie van uw organisatie.

Nu we het hebben gehad over het verbeteren van uw strategie voor donorbetrokkenheid het hele jaar door, gaan we kijken hoe u de interactie van elke donor met uw non-profitorganisatie kunt volgen via een donateur betrokkenheid cyclus.


Wat is een donateur behoud cyclus?

Een donorbetrokkenheidscyclus schetst de fasen waarin donoren vooruitgang boeken in hun relatie met uw organisatie.

Stel je de betrokkenheid van donoren voor als een reis, waarbij elke interactie een opstap vormt naar een diepere betrokkenheid. Door deze belangrijke contactpunten te identificeren, kunt u de betrokkenheid inspanningen strategisch plannen, waardoor de retentie en impact worden vergroot.


Hoe u een donateur behoud cyclus in kaart kunt brengen

Hoewel het in kaart brengen van de donorbetrokkenheid bij elke non-profitorganisatie er anders uitziet, omvatten de meeste raamwerken acquisitie, teelt, retentie en reactivering.

Hier is een blik op elk van deze fasen.


Acquisitie


Ten eerste beginnen we met de initiële contact- en acquisitie fase, waarin organisaties hun netten wijd uitwerpen om nieuwe donateurs aan te trekken. Tijdens deze fase gebruiken non-profitorganisaties doorgaans verschillende methoden om potentiële supporters te bereiken en te betrekken.

Dit kan het lanceren van outreach campagnes via verschillende kanalen inhouden, het organiseren van evenementen om het bewustzijn over uw goede doel te vergroten, of het inzetten van social media platforms om de aandacht te trekken van personen die zich aansluiten bij uw missie.

 


Cultivatie

Vervolgens komt cultivatie, waarbij de zaden van interesse uitgroeien tot bloeiende relaties. In deze fase leert u uw donateurs weten dat zij bijdragen aan uw goede doel. Het is een tijd voor persoonlijke interactie gericht op het op een diepgaand niveau begrijpen van de interesses, motivaties en waarden van donoren.

Teelt gaat over het opladen van een gemeenschappelijk doel tussen donoren en uw organisatie, waarbij de basis wordt gelegd voor langdurige en ondersteuning.


Retentie

Zodra donoren aan boord zijn, verschuift de focus naar donateur behoud, waarbij organisaties eraan werken om het vuur van enthousiasme brandend te houden. Het aantal donateurs dat meer dan één keer aan uw organisatie geeft, is van cruciaal belang voor het floreren van uw non-profitorganisatie.

De retentie fase moet stewardship omvatten, zoals gerichte communicatie, waardering en check-ins.

Door prioriteit te geven aan retentie ontwikkel je een loyale basis van supporters die het hele jaar door jouw missie verdedigen.

 


Reactivering

Maar hoe zit het met donoren die zijn afgedwaald? Dat is waar reactivering om de hoek komt kijken, waarbij vervallen donateurs zachtjes terug in de schoot van uw non-profitorganisatie worden geleid. Door reactivering komt u opnieuw in contact met waardevolle supporters die tijdelijk zijn gestopt met geven, waardoor ze weer actieve pleitbezorgers en bijdragers aan uw zaak worden.

Dit proces omvat vaak gepersonaliseerde hulpverlening die is toegesneden op de specifieke belangen van overleden donoren, waarbij u hen herinnert aan hun impact op uw missie en hen uitnodigt om hun steun op nieuwe manieren te hernieuwen.

 


Modellen van de donateur behoud cyclus

Er zijn verschillende modellen voor de donateur behoud die de bovenstaande fasen op verschillende manieren omvatten.

  • Het ‘Donor Pyramide’-model: Dit model visualiseert de niveaus van donorbetrokkenheid als oplopende niveaus, van beginnende supporters tot grote donoren en pleitbezorgers. Organisaties kunnen dit raamwerk gebruiken om betrokkenheidsstrategieën aan te passen op basis van de betrokkenheid en het groeipotentieel van elke donor.
  • Het “R-F-M”-model: Dit model staat voor Recentheid, Frequentie en Monetaire waarde en segmenteert donoren op basis van hun donatieactiviteit. Door de donatiepatronen van donoren te analyseren, kunnen organisaties waardevolle donoren identificeren en de betrokkenheidsinspanningen daarop afstemmen.
  • Het ‘Vraag, Bedank, Rapporteer en Herhaal’-model: Deze aanpak richt zich op het doorlopen van uw donorbetrokkenheidsstrategie. Het begint met de ‘Vraag’-fase, waarin non-profitorganisaties steun zoeken, en gaat vervolgens over naar ‘Bedankt’ voor het uiten van dankbaarheid. In ‘Report’ ontvangen donoren updates over hun impact, en ‘Repeat’ benadrukt voortdurende betrokkenheid. Deze cyclische aanpak zorgt ervoor dat donoren gewaardeerd, geïnformeerd en geïnspireerd blijven om de missie te ondersteunen.
  • Het ‘5 A’s of Awesome Fundraising’-model: vergelijkbaar met het bovenstaande model, is dit ontwikkeld door fondsenwerving experts van Donorbox om non-profitorganisaties te helpen ervoor te zorgen dat ze alle belangrijke elementen van elke betrokkenheid strategie omvatten: aantrekken, vragen, erkennen, account en opnieuw .Luister naar deze aflevering van The Nonprofit Podcast en hoor hoe Cara Augspurger en CFRE deze aanpak uitleggen en hoe u deze kunt toepassen op uw non-profitorganisatie.

 

Uiteindelijk is het aan u om een ​​model voor donorbetrokkenheid te gebruiken dat past bij de unieke behoeften van uw organisatie. Gebruik dit soort raamwerken om uw inspanningen te sturen en de interacties in de gaten te houden.

 


Nu aan jou…

Donorbetrokkenheid is niet alleen maar een modewoord; het is de hartslag van succesvolle fondsenwerving. Het opstellen van een strategie voor donorbetrokkenheid het hele jaar door is van cruciaal belang voor non-profitorganisaties die duurzame banden met hun supporters willen opbouwen en hun invloed willen maximaliseren. Impact verhalen, erkenning van donoren en zinvolle donateur behoud helpen u op weg.

Donorbox is er om uw organisatie te ondersteunen, omdat donorbetrokkenheid een topprioriteit wordt! Met onze dynamische hulpmiddelen voor fondsenwerving en donateur beheer kunt u uw donateurs eenvoudig volgen, betrekken en behouden.

Meld u vandaag nog gratis aan om Donorbox zelf te proberen. Bezoek ons ​​Non-profitblog voor meer tips over donorbeheer, ideeën voor fondsenwerving en nog veel meer.

 

Avatar foto

Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.

  • linkedin
  • soundcloud

Join the fundraising movement!

Subscribe to our e-newsletter to receive the latest blogs, news, and more in your inbox.

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 50.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
Join a 30min Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
Join a 30min Live Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!