AI voor non-profitorganisaties: hoe u kunstmatige intelligentie ten goede kunt gebruiken
AI voor non-profitorganisaties ? Vraagt u zich af of uw non-profitorganisatie de kracht van kunstmatige intelligentie moet benutten? Het korte antwoord is ja. AI voor non-profitorganisaties is een game changer voor fondsenwervende organisaties en biedt nieuwe manieren om donorgegevens aan het werk te zetten, taken te stroomlijnen en uiteindelijk meer geld in te zamelen. Het…
AI voor non-profitorganisaties ? Vraagt u zich af of uw non-profitorganisatie de kracht van kunstmatige intelligentie moet benutten? Het korte antwoord is ja. AI voor non-profitorganisaties is een game changer voor fondsenwervende organisaties en biedt nieuwe manieren om donorgegevens aan het werk te zetten, taken te stroomlijnen en uiteindelijk meer geld in te zamelen.
Het is nog niet zo lang geleden dat ChatGPT voor het eerst op het toneel verscheen en de grootste technologische vooruitgang sinds het internet inluidde. Sindsdien wordt AI binnen vrijwel elke sector toegepast en zal naar verwachting in 2032 1,3 biljoen dollar opleveren.
Kunstmatige intelligentie voor non-profitorganisaties is opwindend omdat het de potentie heeft om de twee middelen aan te vullen die de meeste fondsenwervende organisaties missen: tijd en geld. Zoals bij elke toepassing hangt het succes van AI voor non-profitorganisaties af van het gebruik van de juiste tools en het verstrekken van goede data aan die tools.
Omdat er zoveel AI-producten op de markt komen, is het moeilijk om te weten welke je moet gebruiken. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om te experimenteren en erachter te komen wat het beste werkt voor u en uw non-profitorganisatie.
Wat is Artificial Intelligence?
De snelle evolutie van AI heeft de wereld tegelijkertijd verrukt en bang gemaakt met zijn potentieel om menselijke gedachten te repliceren. Zal AI banen wegnemen, tot baanbrekende vooruitgang in de geneeskunde leiden, of een superintelligentie creëren die in opstand zal komen tegen de mens?
De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie dateert uit de jaren vijftig en heeft betrekking op alles wat een machine kan doen om menselijke redenering, besluitvorming en communicatie na te bootsen. Er zijn twee algemene categorieën van AI: smal en algemeen.
De meeste mensen en bedrijven gebruiken en communiceren dagelijks met smalle AI. Het is wat onze sociale media-feeds vormgeeft, eieren toevoegt aan ons boodschappenlijstje en zelfs zelfrijdende auto’s bestuurt. Narrow AI gebruikt vooraf bepaalde algoritmen om één taak uit te voeren en niets meer. OpenAI’s chatbot ChatGPT, Google’s conversationele AI Bard en Microsoft’s browser assistent Copilot zijn allemaal voorbeelden van smalle AI.
Algemene AI daarentegen leert door te doen en denkt en past zich aan als een mens. Het pakt complexe problemen aan zonder de noodzaak van programmering of algoritmen. Hoewel het potentieel van algemene AI nog steeds in ontwikkeling is, heeft het filmpersonages als de Terminator en Hal geïnspireerd, de bewuste computer in Space Odyssey die in moord verandert wanneer hij sabotage waarneemt.
Gelukkig is de impact van AI in de non-profitsector veel minder sinister. AI heeft zelfs een enorm potentieel in de wereld van fondsenwerving.
8 manieren om AI voor non-profitorganisaties te gebruiken
Met AI kunnen non-profitorganisaties de toch al beperkte middelen maximaliseren. Het kan een deel van het zware werk dat gepaard gaat met fondsenwerving verminderen, waardoor personeel en vrijwilligers zich kunnen concentreren op wat er echt toe doet: het opbouwen van betekenisvolle relaties met donoren.
Hier volgen enkele manieren waarop AI non-profitorganisaties helpt slimmer te werken in plaats van harder:
1. Donatie analyse
AI kan gegevens analyseren om potentiële donateurs te screenen, verschillende doelgroepen te segmenteren en voorspellende modellen over hun gedrag te creëren. Door AI te voorzien van een schat aan gegevens over vroegere en potentiële donoren kunnen non-profitorganisaties nieuwe donorbronnen identificeren, inschatten hoeveel ze waarschijnlijk zullen geven, en suggesties doen over hoe ze hen kunnen betrekken.
2. Social media
De invloed van AI is voelbaar op meerdere sociale mediaplatforms. Facebook gebruikt bijvoorbeeld AI-algoritmen om aanbevelingen voor liefdadigheidsinstellingen aan gebruikers te doen. AI kan ook worden gebruikt om inhoud te beheren en te optimaliseren, effectieve call-to-actions te produceren die verkeer naar online donatie pagina’s leiden en om te monitoren wat andere fondsenwervende organisaties doen.
3. Handige content
Generative AI learns patterns and structures in order to generate text, images, or other media. While this content should never be directly copy-pasted, it can be used to inspire the perfect press release, scripts, persuasive emails, and powerful year-end giving letters. It can also be used to analyze and suggest ways to optimize existing content, correct grammar and spelling mistakes, and craft the perfect thank-you messages to donors.
Generatieve AI leert patronen en structuren om tekst, afbeeldingen of andere media te genereren. Hoewel deze inhoud nooit rechtstreeks mag worden gekopieerd en geplakt, kan deze wel worden gebruikt als inspiratiebron voor het perfecte persbericht, scripts, overtuigende e-mails en krachtige eindejaarsbrieven. Het kan ook worden gebruikt om manieren te analyseren en voor te stellen om bestaande inhoud te optimaliseren, grammatica- en spelfouten te corrigeren en de perfecte bedank berichten aan donateurs te maken.
4. Chatbots
Deze vriendelijke AI-assistenten bootsen menselijke gesprekken na en verschijnen om hulp te bieden aan iedereen die op de website van een non-profitorganisatie surft. Of het nu gaat om het beantwoorden van een vraag, het geven van aanwijzingen of het doneren van een donatie: chatbots kunnen op elk moment van de dag snelle en persoonlijke klantenservice bieden.
Je kunt dit zelf uitproberen met onze Donorbox fondsenwerving adviseur chatbot! Klik gewoon op de knop rechtsonder in uw scherm en vraag alles wat met fondsenwerving te maken heeft.
5. Administratieve taken
AI kan worden gebruikt voor het uitvoeren van allerlei gegevens invoertaken die tijdrovend, duur en vatbaar voor menselijke fouten kunnen zijn. Dit kan essentieel zijn voor datagestuurde fondsenwerving die afhankelijk is van nauwkeurige informatie. AI kan ook helpen bij het schrijven van effectieve subsidievoorstellen.
6. Plan evenementen
Met een groot aantal logistieke hulpmiddelen is AI een meesterlijke evenementen planner. Om te beginnen kan AI helpen bij het identificeren van de beste data, tijden, locaties, onderwerpen en sprekers voor een bepaald evenement. Het kan ook registratie- en ticketing processen stroomlijnen om een soepelere gebruikerservaring te bieden. Tijdens het evenement kan AI vertalingen verzorgen, virtuele evenementen naar een hoger niveau tillen, gepersonaliseerde ervaringen creëren, leads genereren en feedback verzamelen.
7. Beheer vrijwilligers
Net als bij evenementen kan AI non-profitorganisaties helpen vrijwilligers rond een gemeenschappelijke inspanning te organiseren. Het kan helpen bij het vinden van kwaliteitsvrijwilligers, training, planning, communicatie, kostenbeheer en het vragen om feedback.
8. Fraude detectie
AI kan non-profitorganisaties gemoedsrust geven door financiële transacties en gevoelige donorinformatie te beschermen. AI-tools kunnen worden geprogrammeerd om verdachte activiteiten te monitoren of taal op te merken die op frauduleuze activiteiten kan duiden in e-mails, chatlogboeken of ingediende formulieren.
Hoewel de kracht van AI overtuigend is, is het belangrijk om te onthouden dat er ook beperkingen en gevaren aan verbonden zijn.
Hoe AI NIET te gebruiken
De grootste beperking van AI is dat het simpelweg niet menselijk is. Het mist het bewustzijn en de emoties die de menselijke ervaring en de geboortecreativiteit vormen. Tenminste nog niet. Het is ook niet zonder gevaren.
Een van de meest verrassende mogelijkheden van generatieve AI is het vermogen om realistische beelden te creëren die schijnbaar uit het niets komen. Critici zijn bezorgd dat het vermogen van AI om de werkelijkheid te veranderen het potentieel heeft om desinformatie te verspreiden en aan te zetten tot geweld.
Met dit in gedachten moeten non-profitorganisaties zich vooral bewust zijn van de manier waarop zij AI gebruiken. Hier zijn enkele richtlijnen die u moet volgen:
1. Pleeg geen plagiaat
Omdat AI uit bestaande inhoud put, is het het beste om te voorkomen dat wat het genereert direct wordt gekopieerd en geplakt. Je weet nooit of iets auteursrechtelijk beschermd is. Generatieve AI moet worden gebruikt om goede inhoud te inspireren, maar uiteindelijk moet de inhoud origineel zijn. Hieronder vallen ook afbeeldingen, vooral als deze niet aan de maker worden toegeschreven.
2. Pas op met zoekmachine optimalisatie (SEO)
Google weet wanneer inhoud automatisch wordt gegenereerd en rapporteert deze mogelijk als spam, wat een negatieve invloed heeft op uw inspanningen om hoog te scoren op de resultatenpagina’s van zoekmachines.
3. Factcheck alles
AI can pull information from a variety of unchecked sources. Double-check for accuracy to ensure you have accurate data.
4. Gebruik het niet om een merkstem te ontwikkelen.
Hoewel AI nuttige inhoud suggesties kan bieden, kan alleen een mens de pijnpunten van een donor echt begrijpen en doordachte inhoud ontwikkelen om deze tijdens zijn donatie traject te ondersteunen.
AI Hulpmiddelen voor non-profitorganisaties
Omdat er schijnbaar elke dag nieuwe AI-bedrijven en -producten worden geïntroduceerd, is er een tool voor vrijwel elke situatie in de fondsenwervende wereld. Het kiezen van de juiste vereist wat tijd en de bereidheid om te experimenteren. Hier zijn er een paar om u op weg te helpen.
1. Generatieve hulpmiddelen
ChatGPT, Bard en Copilot – Deze generatieve AI-tools duiken nu overal op in webbrowsers en tekstverwerkers. Stel ze een vraag of geef ze een eenvoudige prompt en ze kunnen een reeks inhoudsideeën genereren, waaronder tekst, afbeeldingen, audio, video, code en synthetische gegevens.
2. Schrijfassistent
GrammarlyGO – Grammarly is beroemd vanwege zijn vermogen om spelling en grammatica te corrigeren en heeft een AI-schrijfassistent toegevoegd om te helpen brainstormen over inhoudsideeën, tekst op aanvraag te leveren, te schrijven met stemondersteuning en e-mailreacties te versnellen.
3. De perfecte AI Tools
Canva – De populaire online ontwerp tool maakt nu gebruik van AI ontwerpen om binnen enkele seconden aangepaste, merkgebonden inhoud te creëren. Upload media en geef een prompt om professionele presentaties, video’s of sociale berichten te maken voor gebruik op verschillende platforms. Meer informatie over het gebruik van Canva voor non-profitorganisaties hier
4. Donateur prospects
DonorSearch AI – Dit voorspellende modellering programma helpt non-profitorganisaties potentiële donoren te identificeren en te segmenteren met behulp van meer dan 800 datapunten. Door patronen in donorgegevens te herkennen, kan het algoritme aanbevelingen doen over welke potentiële klanten het meest waarschijnlijk een gift zullen doen.
5. Marketing assistant
AdCopy – Deze virtuele marketingassistent kan advertenties formuleren, herschrijven en optimaliseren met slechts een link, een logo en een paar aanwijzingen. Het biedt aanpassingsopties die kunnen worden geïntegreerd met Meta Ads Manager-gegevens en tests om advertenties te maken die converteren.
6. Social media management tool
Buffer – Deze tool biedt tools voor beheer van sociale media om inhoudsideeën te bieden, berichten opnieuw te gebruiken en lange inhoud samen te vatten in kortere berichten. Het kan ook trending topics, actuele gebeurtenissen, seizoensideeën en meer identificeren om virale berichten te creëren die het publiek boeien.
7. How-to guide generator
Tango – Documenteer elk proces en verander het in een stap-voor-stap interactieve gids die u eenvoudig kunt delen met personeel en vrijwilligers. Gebruik crowdsource inzichten om ideeën te meten, optimaliseren en eraan samen te werken om te ontdekken wat werkt.
8. Content generator
Surfer AI – Maak kant-en-klare artikelen die verkeer genereren door deze tool te voorzien van een trefwoord en een paar inhoudsinstellingen. Selecteer een tone of voice, verhoog de anti-AI-detectie, pas u aan voor organische concurrenten en creëer aangepaste inhoud die is geoptimaliseerd voor zoekmachines.
9. Customer chatbot
TARS – Dit conversatie chatbot platform kan de klantervaring van een donateur helpen verbeteren met interacties die boeiend en intuïtief zijn. De no-code builder stimuleert interacties tussen non-profitorganisaties en potentiële donoren om hen tijdens het donatieproces te ondersteunen.
10. Chat marketing tool
ManyChat – Zet chatmarketing aan het werk om de verkoop en conversies op Instagram, WhatsApp en Messenger te stimuleren. Kom direct in contact met potentiële donateurs om basisvragen te beantwoorden, te reageren op reacties op sociale media en veelgestelde vragen te automatiseren om hen door het donatieproces te loodsen.
11. Data analytics tool
Sisense – Zet gegevens om in donaties met inzichten die interactief en intuïtief zijn. Deze data-analysetool maakt gebruik van AI om gegevens te verwerken, inzichten te verfijnen en aanbevelingen te doen voor de volgende beste acties.
12. Website builders
10Web – Bouw binnen enkele minuten een website met door AI gegenereerde inhoud en afbeeldingen. Het bedrijf biedt ook andere AI-ondersteunde tools voor e-commerce, marketingstrategieën en SEO-optimalisatie.
Framer – Voer een paar projectdetails in, voeg een merk kleuren schema toe en maak direct een bijpassende website. Kies uit een unieke verscheidenheid aan lay-outs, effecten en navigatie, breng indien nodig aanpassingen aan en verbeter de SEO-prestaties met opties voor inhoudsbeheer.
De conclusies
Voor non-profitorganisaties die hun toch al beperkte middelen willen maximaliseren, biedt AI eindeloze mogelijkheden om u tijd en geld te besparen. Omdat er zoveel producten op de markt komen, kan het lastig zijn om te weten welke je moet gebruiken.
Het vinden van de juiste AI-tool vergt onderzoek en de bereidheid om te experimenteren. Houd bij het kiezen van een product rekening met de workflow van uw non-profitorganisatie. Welke taak kost de meeste tijd? Op welke gebieden ontbreekt het u aan middelen? Waar verlies je potentiële donoren? De kans is groot dat AI kan helpen.
Als je nog steeds overtuigd moet worden, denk dan eens aan het feit dat andere non-profitorganisaties AI al gebruiken om elke kans die ze hebben om de aandacht van donateurs te trekken, te optimaliseren. Simpel gezegd: je kunt het je niet veroorloven om geen AI te gebruiken. Maak vandaag de dag waarop u de leercurve overwint en AI voor u aan het werk zet.
Voor meer fondsenwerving tips kun je de rest van ons Non-profitblog raadplegen. Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang een samengestelde verzameling blogs en bronnen die elke maand in uw inbox worden bezorgd.
Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.