Een strategisch plan voor fondsenwerving opstellen voor non-profitorganisaties

Een strategisch plan voor fondsenwerving opstellen voor non-profitorganisaties

“Een doel zonder plan is slechts een wens.” Antoine de Saint-Exupery

Fondsenwerving is cruciaal voor uw organisatie, maar uw fondsenwerving doelen zullen waarschijnlijk mislukken zonder een goed plan. Strategische fondsenwerving plannen geven uw non-profitorganisatie een kaart van succes.

Het opbouwen van een team, het onthouden van uw missie en het vinden van wat het beste werkt voor uw organisatie en donateurs, zullen helpen bij het maken van die kaart.

In deze blog bespreken we waarom een strategisch plan essentieel is voor jouw organisatie. We zullen je ook door een stapsgewijze handleiding leiden voor het maken van een eigen strategisch plan voor fondsenwerving.


Wat is strategische fondsenwerving?

Fondsenwerving kan overweldigend aanvoelen als je reageert op de laatste trends of budgettekorten. Een strategisch plan voor fondsenwerving dat zich richt op uw missie en dat uw bestuur, personeelsleden en fondsenwerving doelstellingen omvat, zal u op de lange termijn verder helpen.

Een strategisch plan is een kaart die u moet volgen als u geld inzamelt. Elke stap van je kaart moet aangeven welk pad je moet nemen als je het inzamelingsdoel van een campagne bereikt of mist. Het is ideaal om één belangrijk strategisch plan voor het jaar te hebben. U kunt ook een plan maken voor elk van uw campagnes om u op het goede spoor te houden.

Fondsenwerving plannen houden uw bestuur, personeel en vrijwilligers op één lijn bij het plannen van evenementen en campagnes. Door alle spelers in deze fase op te nemen, wordt het plan versterkt en wordt het gemakkelijker om uit te voeren.

Terwijl u met uw team werkt aan een strategisch plan, krijgt u nieuwe inzichten en creatieve manieren om geld in te zamelen. Terwijl u onderzoekt hoe gebeurtenissen in het verleden zijn verlopen en wat het verwachte rendement op investering van nieuwe ideeën voor fondsenwerving is, heeft u een plan ontwikkeld dat uw organisatie op vele manieren ten goede kan komen.

Een strategisch plan helpt uw ​​organisatie niet alleen om meer fondsen te werven. Het zal ook de tijd en het talent van uw personeel en bestuur vrijmaken, uw missie verdubbelen en een diepere band met uw donateurs opbouwen als het goed wordt gedaan.


Stapsgewijze handleiding voor het maken van een strategisch plan

Er zijn te vaak momenten waarop fondsenwerving het gevoel heeft dat je ideeën tegen de muur gooit om te zien wat er blijft hangen. Met een strategisch plan kan uw non-profitorganisatie beslissen of die ideeën passen bij uw missie en donateursbestand voordat ze ze tegen de muur gooien.

De volgende stappen zouden een startpunt moeten zijn bij het maken van een strategisch plan voor fondsenwerving. Als u de resultaten van uw plannen ziet, kunt u aanpassen en wijzigen wat niet werkt voor uw organisatie.


1. Voeg je Missie toe

De verscheidenheid aan campagne typen en marketingtools kan afleidend zijn bij het inzamelen van fondsen. De missie van uw organisatie kan verloren gaan in de chaos van evenementen, online campagnes, grote donateurs en e-mails over fondsenwerving.

Jouw missie is de meest cruciale tool voor fondsenwerving die je hebt. Zonder dit kunnen uw supporters uit het oog verliezen waarom ze doneren en zullen ze snel een non-profitorganisatie vinden met duidelijkere doelstellingen.

Denk er bij het inzamelen van geld aan om uw missie bij uw donateurs hoog in het vaandel te houden. Hier zijn een paar eenvoudige manieren om dit te doen:

  • Denk er bij het versturen van sollicitatiebrieven en e-mails altijd aan om uw missieverklaring bovenaan op te nemen.
  • Bij uw geldinzameling evenementen kunt u exacte cijfers geven of een verhaal vertellen over hoe de giften van uw donateurs u dichter bij het bereiken van uw missie brengen.
    Elke maandelijkse nieuwsbrief is een kans om uw supporters op de hoogte te houden van waar hun donaties naartoe gaan en hoe ze de missie van de organisatie hebben beïnvloed.

2. Creëer Doelstellingen

Uw missie is het uiteindelijke doel van uw non-profitorganisatie. Uw doelstellingen zijn de stappen die uw organisatie neemt om daar te komen.

Als u de doelstellingen van uw organisatie uiteenzet, krijgen uw donateurs nog een duidelijk voorbeeld van hoe hun giften een verschil kunnen maken. Door deze doelstellingen te promoten en uit te splitsen hoe ze met succes kunnen worden gefinancierd, krijgen uw donateurs een pad dat ze kunnen volgen.

Als het uw missie is om alle kinderen in Amsterdam te onderwijzen, dan is het uw doel misschien om scholen te bouwen, voor boeken en benodigdheden te zorgen en het onderwijs van kinderen en leraren in dorpen in het hele land te financieren.

Neem bij het maken van een fondsenwerving plan deze doelstellingen op en ontwikkel campagnes om ze te financieren. Wanneer deze doelstellingen zijn behaald, kunt u feest vieren met uw donateurs en hen informeren over hoe deze doelstellingen een impact hebben.

Het succes van deze doelstellingen zal uw supporters aanmoedigen om u te helpen meer van uw doelen te bereiken.


3. Een team bouwen

Niemand kan zelf een plan uitvoeren. Het is essentieel om uw bestuur en personeel te betrekken bij de totstandkoming van uw strategisch plan.

Uw strategisch plan omvat verschillende manieren om geld in te zamelen, en uw team zal een verscheidenheid aan expertise hebben die u kunt gebruiken. Of u nu uw team gebruikt voor verschillende campagnes of om verschillende doelstellingen te bereiken, u wilt een team creëren waar uw organisatie het beste van kan profiteren.

Grote donateurs werven

Zoek vrijwilligers, bestuursleden of personeelsleden met persoonlijke banden met enkele van uw belangrijkste donateurs. Werk met hen samen om een ​​sterkere band met de donateurs op te bouwen en maak een apart fondsenwerving plan om tegemoet te komen aan de specifieke interesse van die donateur in uw organisatie.

Evenement commissies

Heb jij een vrijwilliger die dol is op ontwerpen? Wat dacht je van een bestuurslid die heerlijke taarten bakt? Bij fondsenwervende evenementen kunt u deze vaardigheden gebruiken om uw non-profitorganisatie ten goede te komen. Moedig uw vrijwilligers en bestuursleden aan om lid te worden van een evenementen comité en hun expertise te delen.

Bedrijfssponsoring / partnerschap verzoek

Je weet nooit waar een zakelijke relatie toe kan leiden. Een lokaal bedrijf kan beginnen met een interesse om jou te gebruiken voor hun bedrijf vrijwilligersdag, maar dat betekent niet dat je die interesse niet kunt omzetten in een sponsorschap. Uw bestuursleden kunnen de perfecte manier zijn om van een eendaags evenement met een bedrijf een langdurige samenwerking te maken.

Campagnes op sociale media

Crowdfunding en peer-to-peer-campagnes zijn in 2020 in populariteit gestegen. Het succes van deze campagnes hangt af van uw relatie met vrijwilligers die zelf grote gemeenschappen hebben. Door vrijwilligers aan te moedigen om leiders te worden in deze inspanningen, kunt u geld inzamelen en sterke fondsenwervers voor uw organisatie ontwikkelen.

Door uw crowdfunding- en peer-to-peer campagneleiders op de hoogte te houden over hoe het geld wordt gebruikt en waar ze een verschil maken, kunnen ze meer mensen bereiken en succes boeken met hun campagnes.


4. Vind financieringsopties voor verschillende soorten donoren

Hoewel het gemakkelijk is om te vertrouwen op campagnes en evenementen die in het verleden succesvol zijn geweest, heeft 2020 bewezen dat het soms nodig is om out of the box te denken. Wanneer u een strategisch plan voor fondsenwerving maakt, moet u verschillende soorten fondsenwerving opnemen om een breder scala aan donateurs te bereiken.

Iedereen wil die ene donateur die uw organisatie een miljoen dollar, of zelfs een paar duizend dollar kan geven, maar dat betekent niet dat u de rest moet negeren. Kleinere, middelgrote en grote donoren hebben allemaal verschillende interesses en behoeften. Door op verschillende manieren contact met ze op te nemen, kunt u er zeker van zijn dat u het meeste uit uw inzamelingsacties haalt.

Kleine donateurs

Uw kleinere donateurs worden vaak genegeerd buiten de jaarlijkse eindejaar campagne of -evenement. Dit jaar kunt u proberen deze groep individuen op meer dan één manier te bereiken. Waarom zou u geen online loterij hebben of krasloten verkopen voor een paar dollar per persoon. Hoewel het misschien geen duizenden dollars oplevert, kan uw rendement op investering voor kleinere evenementen zoals deze de moeite waard blijken te zijn.

Middelgrote donateurs

Donoren op middenniveau zijn degenen op wie u kunt rekenen voor een paar honderd tot duizend dollar per jaar. Deze donateurs kunnen op de lange termijn enkele van uw beste supporters zijn. De beste manier om deze donateurs aan te moedigen meer te geven, is door gemakkelijkere manieren te vinden om te doneren.

Sommige van deze donateurs werken misschien voor bedrijven die hun donaties evenaren, maar weten het niet eens. Door een eenvoudig bericht naar uw donateurs te sturen over het vragen van hun bedrijven om passende donaties, kan dit idee in hun hoofd worden gezet. Donorbox heeft ook een sectie op onze online donatiepagina’s opgenomen voor matching-donaties van bedrijven.

Sommige van uw middelgrote donateurs kunnen ook rijp zijn voor een terugkerende donorcampagne.

Terugkerende donateurs zijn bereid om elk jaar een vooraf bepaald bedrag aan uw non-profitorganisatie te geven. Dit bedrag wordt wekelijks, maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks opgenomen en is geld waarop u kunt rekenen en dat u in uw budget kunt opnemen. Het ontwikkelen van een campagne om te promoten dat u terugkerende donaties veilig kunt accepteren, is een manier om donateurs enthousiast te maken voor dit soort geschenken. Lees deze blog Hoe je van eenmalige donateurs terugkerende donateurs kan maken.

Grote Donateurs

We hebben bovenstaand al besproken over het gebruik van donateurs en bestuursleden om relaties op te bouwen met grote donateurs. Dit is een noodzakelijke eerste stap, maar u zult verschillende manieren willen creëren waarop uw belangrijkste donateurs hun stempel kunnen drukken om die relatie voort te zetten.

Sommige grote donateurs nemen graag deel aan Capital Campaigns of financieren specifieke projecten. Andere donateurs zijn mogelijk bereid om donaties van andere donateurs te doneren. Hun betrokkenheid bij een matching campagne kan meer cadeaus opleveren en een nog groter verschil maken voor de organisatie. Het idee is om creatief te zijn en samen met deze donateurs te zoeken naar wat hen het meest interesseert.


5. Gebruik nieuwe marketing technieken

De ontwikkeling van technologie heeft een overvloed aan marketingopties geopend. Naast mailing- en e-mailcampagnes kun je nu geldinzameling materiaal verzenden via apps voor sociale media met dagelijkse posts, advertenties en de online communities van je grootste supporters.

Kleinere organisaties kunnen hun gebruik van sociale media beperken vanwege de vrees dat ze niet kunnen concurreren met de grotere namen. Social media is gewoon een andere manier om met uw donateurs te praten. Ongeacht de grootte van uw non-profitorganisatie, u kunt deze gesprekstool op veel manieren gebruiken om uw organisatie ten goede te komen.

We hebben een artikel geschreven over Non profits en Social media campagnes.

We have written an article on How to Plan and Execute a Stellar Nonprofit Social Media Campaign.

Als je in het verleden social media hebt vermeden omdat je niet zeker weet hoe je het voor je kunt laten werken, is dit artikel een geweldige bron.

Crowdfunding en peer-to-peer campagnes zijn een ander voorbeeld van hoe sociale media de regels voor non-profitorganisaties hebben veranderd. Uw donateurs en vrijwilligers hebben hun eigen sterke gemeenschappen. Met jouw hulp kunnen ze het woord over een campagne verspreiden onder hun gemeenschap en geld inzamelen om jou te helpen je doel te bereiken. Lees meer over crowdfunding en peer-to-peer fondsenwerving op onze blog.


6. Onderzoek naar voormalige Campagnes en leer hiervan

Hoewel er verschillende nieuwe opties zijn voor het inzamelen van campagne typen en marketingtechnieken, is het jouw taak om te beslissen wat het beste werkt voor jouw non-profitorganisatie. Bij het ontwikkelen van een strategisch plan voor fondsenwerving is de onderzoeksfase een essentiële stap. Hoe hebben uw donateurs gereageerd op eerdere pogingen tot campagnes via mail, e-mail en social media? Welke fondsenwervers in uw verleden hebben u het beste rendement op uw investering opgeleverd?

Als de meeste van uw donateurs ouder zijn, kan een campagne op sociale media hen in verwarring brengen en frustreren. Of erger nog, kom er helemaal niet bij. Als u een zich ontwikkelende groep jongere professionals in uw donateursbestand heeft, wilt u misschien eenvoudige en snelle manieren vinden om deze groep individuen te bereiken.

Door deze informatie te vinden, begint u niet helemaal opnieuw. U kunt uw fondsenwerving plan en budget baseren op in het verleden ingezamelde bedragen en op waarschijnlijke stijging van de inkomsten als u de manier verandert waarop u contact opneemt met donateurs.

Een gedetailleerde database met deze informatie is cruciaal om te beslissen welke campagne typen en marketingtools geschikt zijn voor uw organisatie.

De Donorbox database en donorprofielen bevatten verschillende manieren om donorinformatie in te voeren die u zal helpen bij uw volgende strategische fondsenwerving plan.


7. Starten met Fondsenwerving

Nadat uw team een gedetailleerd plan heeft gemaakt op basis van uw missie, donateurs en successen uit het verleden, is dit uw kans om dat plan in daden om te zetten.

Fundraising image 2

Uw strategisch plan zou dit jaar verschillende manieren moeten bevatten om geld in te zamelen, maar voor bijna allemaal moet u een fondsenwerving of een bezwaarschrift schrijven. Het schrijven van een krachtige brief aan uw donateurslijst kan grote bedragen opleveren voor slechts een klein beetje geld en werk. Een fondsenwervingsbrief levert over het algemeen een rendement op van 5 tot 15% op uw investering.

Waarom ga je met dat soort retouren niet aan de slag? Uw geldinzamelingsbrief moet een boeiend verhaal vertellen, rechtstreeks de belangen van uw donateur aanspreken en een gevoel van urgentie creëren. Dat gevoel van urgentie kan het enige zijn dat uw donateurs aanmoedigt om te handelen, dus bezoek onze blog voor meer informatie over hoe u een gevoel van urgentie kunt creëren bij het aantrekken van fondsen.


Conclusion

Na het versturen van uw beroepsbrieven en het houden van evenementen die gericht zijn op uw missie en donateurs, zou u de resultaten moeten volgen. Vergen uw inspanningen meer geld en nemen ze minder tijd in beslag dan voorheen? Bouwt u een sterkere relatie op met uw donateurs en vrijwilligers? Aan het eind van het jaar zou het succes van uw strategisch plan duidelijk moeten zijn in de fondsen die u heeft ingezameld en de verbindingen die u heeft gelegd.

Donorbox is er om u te helpen met al uw fondsenwerving behoeften. Bezoek onze blog voor meer tips en trucs om toe te voegen aan uw strategisch plan.

Sluit u aan bij de non-profit beweging
Ontvang onze gratis e-mailupdates om tips, hulpmiddelen en leuke acties voor non-profitorganisaties rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Join us in serving the nonprofit world!

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 30.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
geen opstartkosten, op elk moment uitschrijven
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)