Op 27 April is het grote oranje feest, Koningsdag! Een heerlijke dag waar je iedereen in het oranje ziet. Onze wereld wordt steeds digitaler en daardoor horen dus ook een online Koningsdag actie. Met Donorbox kan je online acties opzetten en donaties, giften en fondsenwerving ophalen. Hierbij hebben we vijf handige tips om jouw Koningsdag actie tot een succes te maken.
Wat is Koningsdag?
Koningsdag, eerder Prinsessedag en Koninginnedag is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden ter ere van het staatshoofd. In alle delen van het koninkrijk geldt dit voor de meeste werknemers als vrije dag en wordt het gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten, festivals en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.
Vanaf koningin Wilhelmina tot en met koningin Beatrix heette de dag Koninginnedag. In 2013 was het laatste jaar waarin de feestdag op 30 april gevierd werd als Koninginnedag. Tegelijkertijd deed koningin Beatrix afstand van de troon. Sinds 2014 heet de dag Koningsdag en wordt deze gevierd op 27 april. Je kan het vergelijken met St Patricks day in ierland waar iedereen in het groen gekleed is de hele dag. Tijdens koningsdag is de wereld op Nederlands gericht; op de Amsterdamse grachten zie je iedereen in het oranje – prachtig! Een mooi volk zijn we ook!
Linktree Voor Goede Doelen | Hoe werkt het voor online donaties?
Koningsdag Banner Maken online
je hebt een non profit organisatie of je wilt een leuke actie opzetten en het geld gaat naar een goed doel. Deze vorm van crowdfunding zal zeker goed helpen. Online wordt steeds belangrijker en ook tijdens de Covid 19 pandemie zal Koningsdag in 2021 dus helemaal online gaan plaatsvinden. Gelukking zijn we nu in 2022 weer wat verder maar het online verhaal is nog steeds erg belangrijk. Je moet dus veel mensen kunnen bereiken. Hier gaan we jou verder mee helpen, klinkt goed?
Donatieknop op website
Een iDEAL donatieknop op website? Jazeker, in deze digitale tijden is het belangrijk om de website wat ‘commerciëler’ en aantrekkelijker te maken. Je hebt een donatie systeem nodig zodat je makkelijk een Ideal donatie link kan plaatsen. Mensen kunnen vanaf hun telefoon op de link klikken en worden meteen naar hun bank door gewezen. Mensen willen comfort en zo min mogelijk handelingen verrichten.
Landingspagina’s opzetten tijdens een Koningsdag actie
Wanneer je bijvoorbeeld een Project in Afrika heb lopen en hier online doneren voor wilt inzetten moet je een donatie informatie geven. Je moet het zien als een ‘old school’ Brochure; Wie, wat, waar en waarom doneer ik? Dit zijn de vragen die beantwoord moeten worden. Een landingspagina is dus een klein brochure en met als doel dat zoveel mogelijk op deze pagina gaan komen. SEO is dus belangrijk om zoveel mogelijk organisch verkeer naar je pagina te krijgen. Wanneer iemand zoekt in Google: ‘ Kerk project Uganda’ dan wil jij bovenaan komen en dat ze dus klikken op jouw pagina. Ze landen dus op jouw website en vandaar dat het een landingspagina wordt genoemd. Hoe meer landingspagina’s des te meer verkeer je krijgt naar je website.
Wanneer je de website op de structuur goed hebt bekeken dan gaan we wat dieper in de materie duiken. We hebben hierbij 5 handige tips om je campagnes not wat verder te finetunen. Interessant, online marketing is vooral veel psychologie! Je moet zorgen dat alles duidelijk is op je pagina’s. Vooral is mobiel steeds belangrijker en je moet denken; wie, wat, waarom. Het klinkt simpel maar je moet meteen duidelijk maken, wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom mensen wat van jou moeten kopen. Deze vragen moet je kunnen beantwoorden als basis.
Tip 1: Denk aan de verschillende strategische fases
Potentiële donateurs doneren niet zomaar. Ze doorlopen verschillende fases: van het eerste contact tot de stap om daadwerkelijk donateur te worden. Belangrijk dus om op papier te zetten welke stappen iemand moet doorlopen voordat ze op de iDEAL doneerknop drukken. Als vuistregel, hoe minder stappen hoe beter voor conversies op te halen en je zult zien dat het aantal donaties hoger zullen zijn.
De verschillende fases werken als een conversietrechter net zoals bij alle hippe sales theorieën . Vanuit elke fase stroomt maar een deel van de “leads” door naar de volgende fase. Het is dus essentieel voor succes om te investeren in alle fases. Begin daarom met het formuleren van doelstellingen op basis van een model met fases.
Er zijn veel verschillende modellen die je kunt gebruiken. Ik werk graag met het See, Think, Do, Care-model van Google of de Pirate funnel die veel growth hackers ook gebruiken. Gebruik een van die modellen om je doelstellingen per fase te bepalen. Even Visueel gezien komt het hier dus op neer: Online donaties ophalen
Laten we een Voorbeeld nemen
Stel dat je doelstelling voor 2022 is om 5.000 donateurs te werven. Uit ervaring weet je dat 25% van je website bezoekers converteert naar een lead. En je weet dat 10% van je leads uiteindelijk (eenmalig of structureel) donateur wordt.
Dan zijn dit je doelstellingen per fase:
See: 200.000 website bezoekers
Think: 50.000 leads
Do: 5.000 donateurs
Heb je je doelstellingen bepaald? Ga dan aan de slag met het ontwikkelen van concepten/proposities voor je campagnes voor leadwerving en leadnurturing. Analyseer gedurende het jaar de resultaten continu. En blijf voortdurend optimaliseren en experimenten met nieuwe concepten/proposities en kanalen.
Tip 2: Investeer in kennis over online fondsenwerving
Ervaren online marketeers zijn lastig te vinden, dus veel non-profit organisaties werken met junior online marketeers/growth hackers. Logisch, maar hoe borg je dan de juiste online-fondsenwerving strategie en online doelstellingen? Een stagiair of iemand die net uit de schoolbanken komt heeft veel theorie kennis in huis maar de praktijk is toch anders.
Met wie kan een junior sparren over het bepalen van de juiste online KPI’s per fase/kanaal als er verder weinig kennis is over online marketing? Online moet — zeker in deze tijd — een essentieel onderdeel zijn van elke strategie voor fondsenwerving . Ben jij senior fondsenwerver of manager fondsenwerving? Zorg dat je je verdiept in de mogelijkheden van online marketing/fondsenwerving en ontwikkel dan samen de strategie. Er zijn veel goede online-marketingcursussen en/of growth-hacking trainingen die je ook in deze tijd (misschien wel juist nu?!) vanuit huis kunt volgen. Kortom, ook hier — kennis is macht!
Tip 3: Digitale infrastructuur opzetten
Voor succes met online fondsenwerving is een goede digitale infrastructuur essentieel. Met goede koppelingen (Api’s noem je die) tussen je website, CRM-systeem en software voor marketing automation kun je een lead op het juiste moment vragen om een donatie. En ook andersom, want een donateur vragen of hij structureel donateur wil worden is een pijnlijke, maar helaas nog veel voorkomende fout. En alleen je bankrekening plaatsen op een site wordt hem niet helaas.
Start met het in kaart brengen van je verschillende systemen en zet je CRM centraal. Kijk welke systemen al met elkaar zijn gekoppeld en welke nog missen en/of welke systemen nog gekoppeld moeten worden. Het opzetten van nieuwe koppelingen klinkt ingewikkeld, maar met slimme tools zoals Zapier is dat tegenwoordig eenvoudiger dan je denkt. Je kunt met Zapier bijvoorbeeld relatief eenvoudig een koppeling maken tussen Facebook Lead Ads, marketing-automationsoftware zoals SharpSpring of Ternair en CRM-systemen zoals Salesforce of Microsoft Dynamics. Kijk ook eens naar Donorbox want deze donatie tool brengt al deze systemen handig samen.
Tip 4: Focus op Mobiel
Een Open deur wellicht? Helaas niet, we zien het nog steeds bij heel veel websites grote verschillen tussen de conversieratio op desktop & mobiel. We hebben begin dit jaar de Google Analytics-cijfers van 2019 van 12 non-profit klanten geanalyseerd. Bij deze websites was de gemiddelde verdeling qua website bezoekers per apparaat als volgt:
72% via mobiel,
22% via desktop
9% via tablet.
Bij een goede mobiele website is de verdeling qua donaties per apparaat ongeveer hetzelfde. Bij het grootste deel van de 12 websites die we hebben geanalyseerd was dat ook zo, maar bij een aantal niet. Zie jij ook grote verschillen in deze verdeling in de Google Analytics-statistieken van jouw website? Ga dan aan de slag met de mobiele versie van je Donorbox donateursformulier!
Tip 5: Succes met online fondsenwerving
Een handig Formulier Aanmelding Donateur waarbij je — naast je naam en e-mailadres — je NAW-gegevens en/of telefoonnummer moet invullen zorgt altijd voor een lager conversieratio dan een donatie formulier waarbij je alleen je naam en e-mailadres hoeft in te vullen. Dus wil je succes met online fondsenwerving? Maak dan je donatieformulier zo kort mogelijk. Probeer ook een terugkerende donatie optie toe te voegen en niet alleen de focus op eenmalig.
Maar wil je succes met fondsenwerving? Dan kan het interessant zijn om een deel van je conversieratio te ‘ruilen’ voor bijvoorbeeld telefoonnummers voor opvolging met telemarketing. Een dergelijke keuze moet (en kun) je altijd baseren op cijfers en niet op onderbuikgevoel.
Terry
Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.