De ultieme gids voor werving voor non-profitorganisaties: bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers

Het opbouwen van een getalenteerd en gepassioneerd team is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat uw non-profitorganisatie echte verandering teweegbrengt. Echter, bijna driekwart van de non-profitorganisaties heeft momenteel te maken met vacatures. Dit is waar een sterke rekrutering strategie voor non-profitorganisaties het verschil maakt. In dit artikel onderzoeken we de voordelen, hindernissen en…

8 minutes read
De ultieme gids voor werving voor non-profitorganisaties: bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers

Het opbouwen van een getalenteerd en gepassioneerd team is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat uw non-profitorganisatie echte verandering teweegbrengt. Echter, bijna driekwart van de non-profitorganisaties heeft momenteel te maken met vacatures. Dit is waar een sterke rekrutering strategie voor non-profitorganisaties het verschil maakt.

In dit artikel onderzoeken we de voordelen, hindernissen en effectieve strategieën voor het aantrekken van toptalent voor uw non-profitorganisatie.


Wat is werving voor non-profitorganisaties?

Rekrutering bij non-profitorganisaties draait helemaal om het vinden van de juiste mensen voor change makers uw doel. Dit proces omvat het identificeren, aantrekken en aannemen van mensen die gepassioneerd zijn over uw missie en die graag hun vaardigheden en talenten willen bijdragen om een ​​positieve impact te maken.

Een liefdadigheidsinstelling die werkt aan het verbeteren van het onderwijs in kansarme gemeenschappen heeft bijvoorbeeld leraren, beheerders, fondsenwervers en vrijwilligers nodig die niet alleen bekwaam zijn, maar er ook echt om geven een verschil te maken in de levens van de kinderen die zij dienen.

Rekrutering bij non-profitorganisaties is de inspanning om die speciale mensen te vinden en op te leiden die de visie van uw organisatie delen en gemotiveerd worden door meer dan alleen een salaris.


Waarom is werving voor non-profitorganisaties belangrijk?

Effectieve werving voor non-profitorganisaties zorgt ervoor dat uw organisatie haar missie vervult en een positieve impact heeft op de gemeenschap. Een sterk team van toegewijde medewerkers en vrijwilligers kan de uitvoering van het programma verbeteren, de fondsenwerving verbeteren en de algehele effectiviteit van de organisatie vergroten.

Omdat non-profitorganisaties vaak met beperkte middelen werken, is het hebben van de juiste mensen in de juiste rollen cruciaal voor het maximaliseren van de impact en duurzaamheid.


Unieke uitdagingen bij werving voor non-profitorganisaties 

Non-profitorganisaties worden geconfronteerd met verschillende wervingsuitdagingen die van invloed kunnen zijn op hun vermogen om getalenteerde individuen aan te trekken en te behouden. Dit zijn de belangrijkste uitdagingen waarop u voorbereid moet zijn.


Beperkt budget voor competitieve salarissen

Non-profitorganisaties opereren vaak met strenge financiële beperkingen, waardoor het moeilijk wordt salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden die concurreren met die in de particuliere sector. Dit kan hooggekwalificeerde kandidaten afschrikken die een hogere vergoeding nodig hebben om aan hun financiële behoeften te voldoen.


Multifunctioneel talent aantrekken

De vraag naar werknemers die verschillende rollen aankunnen, kan een uitdaging zijn voor een organisatie met beperkte middelen. Het kan een uitdaging zijn om kandidaten te vinden die diverse taken kunnen uitvoeren, zoals fondsenwerving, programmabeheer en administratieve taken.


Afstemming van de missie en culturele aansluiting

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat kandidaten gekwalificeerd zijn en zich inzetten voor hun missie. Deze afstemming is essentieel voor het behouden van een gemotiveerd en samenhangend team, maar kan de pool van potentiële kandidaten aanzienlijk verkleinen.


Hoge kans op burn-out

De veeleisende aard van werk in een non-profitorganisatie, waarbij vaak lange werkdagen worden gemaakt en met emotioneel belastende problemen wordt omgegaan, kan leiden tot hogere percentages burn-out. Dit maakt het essentieel om kandidaten te vinden die in staat zijn om met stress om te gaan.


Tips voor werving voor non-profitorganisaties

Het werven van het beste team van medewerkers voor uw non-profitorganisatie vereist een unieke aanpak die aansluit bij uw waarden. Hier volgen enkele tips om u te helpen bij het vinden van de juiste medewerkers, bestuursleden en vrijwilligers.


Rekrutering van non-profitpersoneel


Definieer de rol duidelijk 

Begin met een goed gedefinieerde functiebeschrijving. Geef duidelijk een overzicht van de verantwoordelijkheden, de vereiste vaardigheden en hoe de rol bijdraagt ​​aan uw misserion. Dit zal kandidaten aantrekken die oprecht geïnteresseerd en gekwalificeerd zijn.


Maak gebruik van uw netwerk

Gebruik uw bestaande connecties om de boodschap te verspreiden. Bestuursleden, huidig ​​personeel en vrijwilligers kunnen geweldige bronnen zijn voor verwijzingen. Ze begrijpen uw cultuur en kunnen mensen aanbevelen die goed bij u passen.


Gedragsinterviews houden

Gebruik gedragsmatige interviewtechnieken om de ervaringen uit het verleden van een kandidaat te beoordelen en hoe hij of zij met specifieke situaties is omgegaan. Dit kan u inzicht geven in hun probleemoplossende vaardigheden, aanpassingsvermogen en afstemming op de waarden van uw non-profitorganisatie.


Transparante communicatie

Communiceer verwachtingen, uitdagingen en kansen die verband houden met de rol. Transparantie draagt ​​bij aan het opbouwen van vertrouwen en zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers voorbereid zijn.


Maak gebruik van sociale media & online platforms

Plaats vacatures op de sociale mediakanalen en website van uw non-profitorganisatie. Gebruik platforms zoals LinkedIn, Idealist en Indeed om een ​​breder publiek te bereiken. Benadruk de impact en het doel van de rol om missie gedreven kandidaten aan te trekken.


Bied competitieve voordelen

Hoewel non-profitorganisaties niet altijd evenveel overeenkomen met de salarissen van bedrijven, kunt u andere aantrekkelijke voordelen bieden, zoals flexibele werktijden, mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en een positieve werkomgeving. Benadruk de niet-monetaire beloningen van het werken in een non-profitorganisatie, zoals persoonlijke voldoening en het maken van een tastbaar verschil.

Voor meer tips over het betalen van uw medewerkers kunt u deze Handleiding voor non-profitorganisaties lezen Salarissen.


Betrek vrijwilligers

Beschouw uw vrijwilligers als potentiële personeelsleden. Zij kennen uw organisatie al en tonen betrokkenheid. Het aanbieden van staffuncties aan toegewijde vrijwilligers kan een natuurlijke ontwikkeling zijn.


Voer regelmatig controles uit

Plan regelmatige check-ins om eventuele vragen of zorgen te beantwoorden en feedback te geven. Hierdoor voelen nieuwe medewerkers zich gesteund en geïntegreerd in het team.

Ga voor meer tips naar deze strategieën voor het behoud van medewerkers voor non-profitorganisaties. >


Het werven van bestuursleden 


Behoeften identificeren

Beoordeel de huidige samenstelling van uw bestuur en identificeer hiaten in vaardigheden, ervaring en diversiteit. Zoek naar personen die deze hiaten kunnen opvullen en uw team kunnen aanvullen.

Ga voor meer informatie over de verschillende rollen van bestuursleden naar 10 belangrijkste verantwoordelijkheden van bestuursleden van non-profitorganisaties.


Verwijzingen aanvragen

Maak gebruik van uw bestaande netwerk en vraag huidige bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers om verwijzingen. Denk aan personen die interesse hebben getoond in uw zaak.

Voor hulp bij het vinden van bestuursleden, bekijk deze inzichten en tips.


Personaliseer uw bereik

Benader potentiële bestuursleden persoonlijk. Deel de missie, impact en de specifieke bijdragen die u zoekt. Stem uw boodschap af op hun interesses en expertise.


Gestructureerde interviews leiden

Net als bij werknemerskandidaten, wilt u uw potentiële bestuursleden interviewen. Ontwikkel standaardvragen die zich richten op de ervaring van de kandidaat, de toewijding aan uw missie en de potentiële bijdragen. Dit zorgt voor consistentie en een grondige evaluatie.


Zorg voor afstemming van de missie

Wanneer u contact opneemt met potentiële bestuursleden, bespreek dan de doelstellingen en waarden van uw organisatie in detail. Beoordeel of de kandidaat gepassioneerd is over uw doel en bereid is de nodige tijd en middelen te besteden.


Creëer een open dialoog

Stimuleer een open en eerlijk gesprek met bestuurskandidaten. Laat ze vragen stellen over de verantwoordelijkheden van het bestuur, lopende projecten en verwachtingen. Dit zorgt voor wederzijds begrip en betrokkenheid.


Leid een alomvattende oriëntatie

Bied nieuwe bestuursleden met een diepgaande oriëntatie inclusief een overzicht van de geschiedenis, missie, programma’s en strategische plannen van uw organisatie, evenals een introductie tot belangrijke medewerkers en collega-bestuursleden.

Om nieuwe leden te helpen snel te acclimatiseren en zich zelfverzekerd te voelen, kun je ze koppelen aan ervaren mentoren die begeleiding en ondersteuning kunnen bieden.


Maak een bordhandleiding

Voorzie nieuwe leden van een bestuurshandleiding waarin rollen, verantwoordelijkheden, bestuursbeleid en vergaderschema’s worden beschreven. Dit dient als een waardevol naslagwerk en zal helpen bij het beantwoorden van veel veelgestelde vragen.


Vrijwilligers werven 


Benadruk de impact

Maak duidelijk hoe vrijwilligers bijdragen aan uw missie en welk verschil zij maken. Deel succesverhalen en getuigenissen om de tastbare impact van hun inspanningen te laten zien.


Bied diverse mogelijkheden

Bied een reeks vrijwilligersrollen aan die passen bij verschillende interesses, vaardigheden en tijdsbesteding. Van eenmalige evenementen tot lopende projecten: de diverse opties maken het gemakkelijker voor mensen om een ​​rol te vinden die past bij hun beschikbaarheid en passies.


Maak het persoonlijk

Neem persoonlijk contact op met potentiële vrijwilligers. Of het nu via e-mails, telefoontjes of persoonlijke ontmoetingen is, gepersonaliseerde uitnodigingen laten zien dat u hun unieke bijdragen waardeert en zijn effectiever dan algemene oproepen om hulp.

Voor meer tips over het werven van non-profitvrijwilligers, lees Hoe u de beste vrijwilligers kunt aantrekken [en behouden] .


Geef duidelijke instructies

Zorg ervoor dat vrijwilligers hun rollen en verantwoordelijkheden begrijpen. Bied gedetailleerde instructies, trainingssessies en ondersteuning zodat ze zich zelfverzekerd en voorbereid voelen. Lees meer over het onboardingproces van vrijwilligers in deze stap-voor-stap handleiding.


Erkennen en waarderen

Erken en vier regelmatig de inspanningen van uw vrijwilligers. Organiseer waarderingsevenementen, geef shout-outs op sociale media en bied kleine blijken van dankbaarheid aan om te laten zien dat hun bijdragen worden gewaardeerd.


Creëer een gastvrije omgeving

Bevorder een vriendelijke en inclusieve sfeer waarin vrijwilligers zich onderdeel voelen van het team. Moedig kameraadschap en teamwerk aan door sociale evenementen te organiseren en vrijwilligers de kans te geven elkaar te leren kennen.


Bied ontwikkelingsmogelijkheden

Bied vrijwilligers kansen om nieuwe vaardigheden te leren en professioneel te groeien. Bied workshops, trainingssessies en leiderschapsmogelijkheden aan die aansluiten bij hun interesses en carrièredoelen.


Vraag feedback en pas je aan

Vraag vrijwilligers regelmatig om feedback over hun ervaringen en eventuele suggesties voor verbetering. Gebruik deze input om aanpassingen door te voeren en laat zien dat u hun mening op prijs stelt. Het creëren van een feedback loop zorgt ervoor dat uw vrijwilligersprogramma effectief blijft op de behoeften van uw vrijwilligers.

Pro-tip: Maak van vrijwilligers toegewijde donateurs met Donorbox + POINT, gratis tools voor vrijwilligersbeheer om u te helpen vrijwilligers inschakelen.


BONUS: topleiders werven


Maak gebruik van uw netwerk

Maak gebruik van uw bestaande netwerk van bestuursleden, medewerkers, vrijwilligers en supporters voor verwijzingen. Mensen die verbonden zijn met uw organisatie kennen vaak gelijkgestemde individuen die goed bij elkaar zouden passen.

Luister naar deze korte podcast over het identificeren van sleutelvaardigheden en kwaliteiten bij potentiële change makers:

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en ontvang elke week populaire ideeën voor fondsenwerving en strategieën van non-profitexperts!< /sterk>


Samenwerken met leiderschapsprogramma’s 

Werk samen met programma’s voor leiderschapsontwikkeling, universiteiten en professionele organisaties. Deze instellingen koesteren vaak getalenteerde individuen die gepassioneerd zijn om een ​​verschil te maken.


Ontwikkel een leiderschapspijplijn

Maak een non-profit opvolging programma programma binnen uw organisatie. Identificeer werknemers en vrijwilligers met een hoog potentieel in een vroeg stadium en investeer in hun groei door middel van mentorschap, training en leiderschapsmogelijkheden. Deze proactieve aanpak zorgt voor een stabiele pijplijn van bekwame leiders die al bekend zijn met uw missie en cultuur.


Neem deel aan brancheconferenties en evenementen

Neem deel aan conferenties, workshops en netwerkevenementen gerelateerd aan uw goede doel. Deze bijeenkomsten zijn uitstekende gelegenheden om potentiële leiders te ontmoeten die al actief zijn in het veld.


Breng uw missie en impact onder de aandacht

Laat de missie, impact en succesverhalen van uw organisatie zien in uw wervingsmateriaal. Gepassioneerde leiders voelen zich aangetrokken tot organisaties waar ze een betekenisvol verschil kunnen maken.


Ga in gesprek met opinieleiders en beïnvloeders

Kom in contact met opinieleiders en beïnvloeders binnen uw sector. Deze personen beschikken vaak over uitgebreide netwerken en kunnen waardevolle aanbevelingen doen of zelfs zelf interesse tonen in leiderschapsrollen. Woon hun spreekbeurten bij, ga met ze in gesprek op sociale media en nodig ze uit voor uw evenementen om relaties op te bouwen.


Voer grondige interviews uit

Gebruik een gestructureerd interview proces met gedragsvragen om de leiderschapsstijl, het probleemoplossend vermogen en de afstemming met uw waarden van een kandidaat te peilen. Voeg een divers panel toe om gevarieerde perspectieven te bieden.


Promoot van binnenuit

Identificeer en koester potentiële leiders binnen uw organisatie. Bied hen mogelijkheden voor groei, mentorschap en leiderschapstraining. Door van binnenuit promotie te maken, verhoogt u niet alleen het moreel, maar zorgt u ook voor continuïteit en een diep begrip van uw missie.

Bekijk dit Leiderschapsgids voor non-profitorganisaties voor meer strategieën voor leiderschapsontwikkeling.


Hoe wervingsbureaus kunnen helpen 

Rekrutering bedrijven helpen non-profitorganisaties toptalent te identificeren en aan te nemen. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het vinden, doorlichten en plaatsen van kandidaten in functies die aansluiten bij de missie en behoeften van een organisatie.


Dit zijn de belangrijkste voordelen van samenwerking met wervingsbureaus:

  • Expertise en ervaring: Wervingsbureaus hebben uitgebreide kennis van de arbeidsmarkten toegang tot een breed netwerk van potentiële kandidaten. Hun expertise zorgt ervoor dat alleen de meest gekwalificeerde en geschikte kandidaten in aanmerking komen.
  • Tijdefficiëntie: Het wervingsproces kan tijdrovend zijn. Wervingsbureaus verzorgen de eerste fasen van het werven en screenen van kandidaten, waardoor leiders van non-profitorganisaties zich kunnen concentreren op hun kernverantwoordelijkheden.
  • Toegang tot passieve kandidaten: Veel topkandidaten zijn niet actief op zoek naar nieuwe kansen. Wervingsbureaus kunnen deze passieve kandidaten bereiken via hun netwerken, waardoor de kans op het vinden van uitzonderlijk talent groter wordt.
  • Aanpak op maat: Wervingsbureaus werken nauw samen met non-profitorganisaties om hun specifieke behoeften, cultuur en doelen te begrijpen. Deze aanpak op maat zorgt voor een betere match tussen de organisatie en de kandidaat.
  • Verlaagd risico: Wervingsbureaus bieden vaak garanties, zoals het vervangen van een aangenomen persoon als deze binnen een bepaalde periode vertrekt. Dit vermindert het risico en de kosten die gepaard gaan met een slechte aanwerving.

Conclusie 

Een krachtig wervingsproces voor non-profitorganisaties zorgt ervoor dat uw leiderschapsteams sterk en missiegericht zijn. Door deze wervingstips op te nemen, zoals het benutten van netwerken, het bieden van uitgebreide onboarding en samenwerken met wervingsbureaus, kan uw non-profitorganisatie op efficiënte wijze behoud toptalent.

Word lid Donorbox nu om fondsenwerving te vereenvoudigen en de zaak van uw non-profitorganisatie te verdedigen. En vergeet niet te ontdekken hoe Donorbox + POINT kan van uw vrijwilligers donateurs maken.

Bezoek de rest van de Non-profitblog voor meer non-profitadvies! Meld u aan voor onze e-nieuwsbrief en ontvang tips en bronnen in uw inbox.

Avatar foto

Terry is the Growth Lead The Netherlands for Donorbox. Passionated about online marketing and always happy to share the newest updates for Non Profits in The Netherlands.

  • linkedin
  • soundcloud

Join the fundraising movement!

Subscribe to our e-newsletter to receive the latest blogs, news, and more in your inbox.

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 50.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
Join a 30min Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!
Join a 30min Live Demo to see how Donorbox can help you reach your fundraising goals!