15 fondsenwerving ideeën voor het eindejaar

15 fondsenwerving ideeën voor het eindejaar

fondsenwerving idee

fondsenwerving ideeen? Hoewel de herfst zeker een populaire tijd is voor fondsenwerving, met name voor ‘peer-to-peer fondsenwervende evenementen’ zoals hardloopsessies, wandelingen en marathons, is de winter zonder twijfel de belangrijkste tijd van het jaar voor professionals op het gebied van fondsenwerving zonder winstoogmerk over de hele wereld.

Historisch gezien is dit het moment waarop non-profitorganisaties de grootste druk hebben gemaakt op het gebied van fondsenwervende oproepen. November (46,2%) en december (30,8%) zijn de meest populaire maanden voor het maken van eindejaars donaties. Daarnaast haalt 28% van de non-profitorganisaties tussen de 26 en 50% van hun jaarlijkse fondsen op van hun eindejaars donaties. (nonprofithub.org)

Hoewel de meeste aanvragen voor winterinzameling in november en december worden gedaan, is het verstandig om in september te beginnen met het plannen en voorbereiden van uw winterinzamelingsactie.

Aangezien deze tijd van het jaar zo belangrijk is voor de meeste non-profitorganisaties, is het belangrijk om de tijd te nemen om na te denken over een fondsenwervingsstrategie en om creatieve en effectieve ideeën voor fondsenwerving te kiezen.

winter charity ideas

Om je op weg te helpen, hebben we een lijst samengesteld met onze favoriete ideeën voor inzamelingsacties voor de winter:


1. Kerst Concert

Vraag in de winter, vooral tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie, lokale koren, bands, solisten en andere muzikanten om deel te nemen aan een community vakantieconcert.

Zoek een lokale binnenlocatie die het evenement wil organiseren (idealiter zonder kosten). De artiesten zouden idealiter ook gratis moeten optreden – allemaal voor een goed doel.

Dit betekent dat alle ticket opbrengsten rechtstreeks naar uw doel gaan. Zorg er bij het promoten van het evenement voor dat je duidelijk communiceert wat de kaartverkoop precies ondersteunt (bijvoorbeeld het bouwen van een nieuwe schuilplaats of 10 waterputten in Afrika).

Vakantieconcerten zijn een geweldige manier om een gemeenschap op een leuke en inspirerende manier bij elkaar te brengen.


2. Warme Chocolademelk

Wie houdt er niet van goede warme chocolademelk tijdens de wintermaanden? Een warme chocolademelkstation is een van de eenvoudigste ideeën voor fondsenwerving in de winter, maar het kan zeer effectief zijn, vooral voor gemeenschapsorganisaties, scholen, clubs, kerken en op geloof gebaseerde organisaties.

Een warme chocolademelk tentje kan overal worden neergezet: bij een buurtsportevenement, een vakantieconcert (zie hierboven), op een kerstmarkt of gewoon in een drukke straat.

Het enige wat je nodig hebt is een standaard of een tafel, benodigdheden voor warme chocolademelk, en als je echt een tandje bij wilt zetten, neem dan toppings mee. Noten, fruit, marshmallows, gepofte rijst, sinaasappelschil, slagroom… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tip: neem wat zuivelvrije alternatieven zoals pure chocolade en amandel- of sojamelk.

winter fundraising ideas


3. Knuffel Winter Party

Het Deense concept van ‘hygge’ is de afgelopen twee jaar een rage geweest. Dit Deense woord vertaalt zich ruwweg als ‘gezelligheid’. Hoewel het in de winter meestal wordt toegepast op huisdecoratie en de ‘manier van leven’, kun je dit concept gebruiken en er een inzamelingsactie voor de winter van maken.

Dit idee voor fondsenwerving voor de winter is erg creatief en zal zeker veel aandacht trekken. Als het weer het toelaat, boek dan een buitenruimte (bijvoorbeeld een strand of een grote tuin). Anders werkt binnenshuis ook.

Zorg voor een vuur (indien buiten) of een open haard als binnen. Stimuleer een casual en comfortabele dresscode (truien en sjaals) en leg overal dekens en kussens neer. Heb een warme chocolademelk en thee staan met koekjes. Steek wat kaarsen aan en doe je best om overal een gezellige ruimte te creëren. Kosten voor toegang en kijk hoe de donaties binnenstromen!


4. Karaoke – Kerstliedjes actie

Kerstliedjes zijn een groot deel van de feeststemming tijdens de wintervakanties. En iedereen geniet van af en toe karaoke! Dus waarom de twee niet combineren?

Organiseer een karaoke-avond waar het enige dat iemand mag ‘zingen’ kerstliederen zijn. Moedig iedereen aan om ‘lelijke’ kersttruien te dragen. Bedenk een leuke feestelijke prijs en beloon de beste artiest.

Stel een minimaal donatiebedrag in voor bezoekers om op te treden of te kijken, maar moedig iedereen aan om meer te geven indien mogelijk.


5. Sneeuwballen gevecht organiseren

Als uw non-profitorganisatie zich ergens in de buurt van echte of kunstmatige sneeuw bevindt, is dit idee voor fondsenwerving voor de winter iets voor u! Mensen van alle leeftijden kunnen erg enthousiast worden over sneeuw, vooral als er activiteiten zijn om het leuk te maken.

Of je nu snowtubing of langlauf-a-thon organiseert – deze inzamelingsactie is ideaal voor de winter.

U kunt ervoor kiezen om het evenement alleen te organiseren of samen te werken met een lokaal bedrijf. Als u samenwerkt met een bedrijf, kunt u de opbrengst van de kaartverkoop splitsen. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over de apparatuur of expertise en krijgt het bedrijf een aantal nieuwe klanten. Win-win!

creative fundraising ideas for winter


6. Winter Favorites Recepten Boek

Stel een lijst samen met alle favoriete winterrecepten (stoofschotels, warme dranken, soepen, slowcookerpotten, koekjes en meer) en publiceer deze als boek of e-book.

Je kunt dit eenvoudig maken door je communityleden te vragen hun favoriete recepten in te sturen of, als de bronnen dat toelaten, je eigen recepten voor het boek onderzoeken, testen en maken. Maak bij de verkoop van het boek heel duidelijk dat het geld naar een goed doel gaat.

Dit idee voor winterinzameling heeft niet alleen het potentieel om veel geld binnen te halen, maar voegt ook veel waarde toe aan uw donateurs – aangezien zoveel mensen op zoek zijn naar recepten voor alle winterse diners, borrels en vakanties.

tip: als u het boek drukt, dekt u de afdrukkosten door lokale drukkerijen te vragen het afdrukken te sponsoren in ruil voor advertentieruimte in het boek.


7. Dineren voor het goede doel

Werk samen met een lokaal restaurant om een Dineren voor het goede doel te organiseren. Stel samen met de chef-koks van het restaurant een menu samen, bepaal de datum en begin vervolgens met het promoten van het evenement.

Maak voor maximaal succes een aparte evenementpagina op je website waar je mensen naartoe verwijst bij het promoten van het diner.

Op uw website moeten bezoekers de evenementtickets kunnen kopen en een menu-optie kunnen selecteren (laat iedereen hun dieetwensen noteren).

Creëer een uitnodigende en warme ruimte in het restaurant en laat misschien een paar artiesten optreden tijdens het diner om dat speciale tintje aan de eetervaring toe te voegen.


8. Kerstkoek Thuis wedstrijd

Om echt all-in te gaan als het gaat om fondsenwerving in de winter, organiseer je een peperkoekhuiswedstrijd.

Geef de deelnemers duidelijke instructies. Hier is een voorbeeld van een boekje dat u voor uw evenement kunt maken.

Je zou dit evenement op veel verschillende manieren kunnen organiseren. U kunt bijvoorbeeld aanmeldingen van individuen en teams accepteren en hen vervolgens hun koekhuisjes laten bouwen in een beperkte tijdsperiode (onder toeziend oog van het publiek). Vervolgens beoordeelden de juryleden de koekhuizen op basis van zaken als algehele uitstraling, originaliteit, moeilijkheidsgraad, precisie en consistentie van het thema.

Je kunt deelnemers ook thuis de koekhuisjes laten maken en ze tijdens het evenement laten zien, waarbij juryleden en publiek de winnaars kiezen.

Vraag het publiek een kleine vergoeding om de wedstrijd te bekijken of het display te zien (of stel een minimum donatiebedrag voor).

creative winter fundraising ideas


9. Romantische slee tocht Of Schaatswedstrijd

Organiseer deze winter een sledetocht om geld in te zamelen. Het enige wat je nodig hebt is een mooi landschap (idealiter een besneeuwd park of bos – maar een stad werkt ook als dat handiger is) en iemand om mee samen te werken voor de paardenkoetsen.

Deze kunnen romantisch worden gemaakt voor koppels of worden gemaakt tot een vrolijke rit voor gezinnen.

Herinner uw deelnemers er bij het promoten van deze winterinzamelingsactie aan om warme kleding aan te trekken, maar zorg ook voor gezellige dekens. Versier de koets op een feestelijke manier.

De ritten duren meestal 30 minuten tot 1 uur, maar u kunt de lengte van de rit aanpassen aan uw non-profitorganisatie.

Geef aan het einde van de sleetocht een warme punch of thee. Om extra geld in te zamelen, warme soep verkopen of een professionele fotograaf foto’s laten maken en hiervoor extra donaties vragen.


10. Workshop organiseren

Dit idee voor een inzamelingsactie voor de winter kan worden aangepast aan veel verschillende doelgroepen en je kunt het zo klein of uitgebreid maken als je wilt.

Organiseer een les/workshop (voor minstens een paar uur) en vraag een toegangsprijs. Het onderwerp kan van alles zijn, van het maken van ornamenten, kransen of zelfs het bakken van kerstkoekjes.

Dit is een bijzonder goed idee om geld in te zamelen voor gezinnen.


11. Leuke weddenschap

Als je op zoek bent naar iets creatiefs en met het potentieel om groot te worden op sociale media, overweeg dan om een Outrageous January Bet te organiseren.

Dit idee voor fondsenwerving voor de winter is gebaseerd op het principe van peer-to-peer fondsenwerving.

In wezen zou je je supporters aanmoedigen om in januari een schandalige daad te plegen (zoals hun hoofd scheren, 30 dagen alleen kersttruien dragen, of accepteren dat ze aan een muur worden geplakt) en hun vrienden en familie vragen om te doneren om dat gebeurt.

Dit is een geweldige manier om wat plezier en opwinding toe te voegen aan de inzamelingsactie voor de winter en een geweldige manier om je supportersbestand te betrekken en te mobiliseren!


12. Kerst- en feestdagen

Nu, dit is niet wat het lijkt! Hoewel het organiseren van een vakantiebeurs, een kerstmarkt of een ontmoeting met de kerstman en de elfen een geweldig idee is om in de winter geld in te zamelen, daar gaat het hier niet om.

Promoot een Holiday Elves-service in uw gemeenschap. Je vakantie-elfen kunnen kerstbomen opzetten, kerstbomen wegdoen, kerstverlichting opzetten, sneeuw scheppen en andere nuttige seizoensdiensten leveren in ruil voor donaties.

Dit vereist natuurlijk het mobiliseren van enthousiaste vrijwilligers die bereid zijn hun tijd aan uw zaak te schenken. Adverteer uw Holiday Elves-services offline en online en maak, zoals gewoonlijk, duidelijk waarvoor u geld inzamelt.

Als u de impact van hun donaties kunt visualiseren en zien, moedigt u donoren aan om te geven en te blijven geven aan uw non-profitorganisatie.

winter fundraising ideas


13. Loterij organiseren

Loterij belemmert, als idee om geld in te zamelen, voor elk moment van het jaar. Ze zijn echter vooral effectief tijdens de vakantie.

Het hebben van mandjes met een winterthema is een leuke manier om de koudere maanden te vieren en ervan te genieten. De mandjes met een winterthema kunnen zijn:

Chocolate Nights: fonduepakket met vorken of pralines, waxinelichtjes, chocoladeknopjes, marshmallows, aardbeien;

Holiday Movie Night: Netflix-voucher, bordspellen, warme chocolademelk, popcorn;

Winter Spa Day: oogmasker, badzout, slippers, thee.

U kunt de mandjes aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van uw publiek en ze vervolgens verkopen met behulp van het loterijsysteem.

Opmerking: in de meeste landen zijn er speciale regels en voorschriften als het gaat om loterijen – dus zorg ervoor dat u deze controleert voordat u er een organiseert.


14. Kerst versieringen delen

Tijdens de feestdagen willen veel mensen hun huis decoreren en er een uniek en nieuw tintje aan geven. Het kopen van nieuwe ornamenten en decoraties per jaar kan echter oplopen.

Organiseer een groot evenement in uw gemeenschap waar iedereen een paar ornamenten kan meenemen om te ruilen met andere bezoekers. Stel een nummer in (bijvoorbeeld 2 of 5). Zo heeft iedereen aan het eind van de dag een paar nieuwe ornamenten (en verminder je ook nog eens afval en onnodig verbruik).

Je kunt dit idee voor winterinzameling combineren met een paar andere (bijvoorbeeld het opzetten van een kraam voor warme dranken, een kraam waar kinderen foto’s met de kerstman kunnen maken of brieven aan hem kunnen schrijven, of zelfs een kraam waar bezoekers hun eigen eenvoudige ornamenten kunnen versieren).


15. Kerstkleding actie

Hoewel deze inzamelingsactie voor de winter het beste werkt als je non-profitorganisatie zich richt op daklozen of andere soortgelijke kwetsbare groepen, kan deze voor de meeste non-profitorganisaties worden aangepast door een andere itemcategorie te kiezen in plaats van kleding of speelgoed.

Als je een kledingactie organiseert, richt je dan specifiek op warme jassen, mutsen, handschoenen en andere kledingstukken die kwetsbare mensen helpen tegen de vrieskou.

Verzamel voor een speelgoedrit speelgoed voor kinderen van alle leeftijden (inclusief jassen en schoenen).

Waar je je drive ook op richt, je kunt altijd een fondsenwervingscomponent toevoegen, waarbij extra donaties worden aangemoedigd – online of tijdens het evenement.

fundraising ideas for winterOp zoek naar meer ideeën voor inzamelingsacties? Hier zijn meer dan 100 ideeën voor inzamelingsacties voor uw non-profitorganisatie.


Conclusie

Winter… In alle religies en etniciteiten is deze tijd van het jaar gevuld met feestdagen: Halloween, Thanksgiving, Kerstmis, Chanoeka, Ramadan, Kwanzaa en andere vieringen. In gemeenschappen over de hele wereld is de feestdagen een tijd van vrijgevigheid, mededogen en geven.

Hoewel dit tal van mogelijkheden biedt voor fondsenwerving zonder winstoogmerk, moet u de geest van het seizoen niet vergeten. Hoe kan uw non-profitorganisatie de feestdagen vieren en tegelijkertijd uw goede doel promoten?

Vergeet niet om bedankbrieven te sturen naar iedereen die het afgelopen jaar heeft gegeven. Dat doen is enorm belangrijk voor het behouden van donateurs en kan voor hen een aanmoediging zijn om opnieuw te geven. Creëer een cultuur van dankbaarheid binnen uw non-profitorganisatie.

En vergeet je donatiepagina niet! Breng de emotionele impact van deze evenementen en campagnes over op uw website en zorg ervoor dat uw supporters online kunnen doneren. Maak dat donatie systeem eenvoudig en effectief. Kijk eens bij Donorbox.

Donorbox is een krachtige software voor fondsenwerving die super eenvoudig is in te stellen en meer terugkerende donateurs aantrekt. Start fondsenwerving met een snel, geoptimaliseerd betalingssysteem voor donaties in 15 minuten. Meer dan 35.000 non-profitorganisaties gebruiken Donorbox-software voor fondsenwerving.

Sluit u aan bij de non-profit beweging
Ontvang onze gratis e-mailupdates om tips, hulpmiddelen en leuke acties voor non-profitorganisaties rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Join us in serving the nonprofit world!

Breng je Donatie ervaring naar een hoger niveau
Sluit je aan bij de 30.000+ non-profitorganisaties die al online geld inzamelen
geen opstartkosten, op elk moment uitschrijven
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)
Schrijf je in op onze Nieuwsbrief
Ontvang maandelijks een nieuwsbrief per e-mail van nieuwe non-profitorganisatie artikelen en functie-updates. (U kunt zich op elk moment afmelden.)